Belépés
Keresés
Naptár
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Wolfgang Schäuble: a magyarok bátorsága révén új fejezet kezdődött a történelemben 1989-ben
A magyarok bátorságának köszönhetően új fejezet kezdődött a történelemben 1989-ben - mondta a harminc évvel ezelőtti határnyitásról Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke az M1 aktuális csatornának adott interjújában.


A hétfő este sugárzott interjúban Wolfgang Schäuble kiemelte: az egykori Nyugat-Németország politikusai mindig is tudták, hogy az NDK-ban élő németek az egységet választanák, ha önállóan dönthetnének, de azt is lehetett tudni, hogy a határokat sem Németországban, sem Európában nem lehet megváltoztatni, mert az ilyen törekvéseket a kommunista rezsim erőszakkal elnyomná, amint azt a németek 1953-ban, a magyarok 1956-ban, majd a csehszlovákok 1968-ban, a lengyelek pedig 1980-81-ben megtapasztalták.

Azonban 1989-ben "megéreztük, hogy valami elmozdult, és a magyarok bátorságának köszönhetően a páneurópai pikniken, majd a vasfüggöny megnyitása után világossá vált, hogy a történelemben új fejezet kezdődik, és Európa megosztottsága nem fog így maradni" - mondta a Bundestag elnöke.

Kifejtette: már a nyolcvanas évek elején látható volt, hogy a Varsói szerződés országai közül leginkább Magyarország rendelkezett szabad mozgástérrel, Magyarország a legnyitottabb a reformokra és a leginkább haladó szellemiségű. Amikor pedig 1985-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárrá választásával fokozatosan egy új korszak kezdődött, "nem volt számunkra meglepetés, hogy a magyarok a szabadság iránti hatalmas szeretetükkel, amit 1956-ban is megmutattak, és amit én akkor fiatal emberként rendkívül csodáltam, ismét bebizonyították, hogy van bátorságuk ezt a lépést megtenni".

A német egységhez és Európa egyesítéséhez az utat szabaddá tévő magyarországi határnyitást "soha sem fogjuk elfelejteni" - mondta az első számú német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) legtekintélyesebb vezetői között számon tartott politikus.

Arra a kérdésre, hogy össze lehet-e hasonlítani az 1989-es határnyitást a 2015-ös határkerítés-építéssel, kijelentette, hogy "ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz".

Harminc éve egy olyan falat, egy olyan kerítést kellett megnyitni, "amellyel addig bezárták az embereket, és ez sikerült is, amikor megérett az idő és megvolt a megfelelő bátorság". Ma viszont "egészen más kihívással állunk szemben, a globalizációval, és problémákkal és különbségekkel az egész világon".

"Érthető, hogy a világnak azokból a régióiból, ahol hatalmas a szegénység vagy háború dúl, el akarnak menekülni, de természetesen az is világos, hogy nem jöhet Európába mindenki, aki szükséget szenved, ezért megoldást kell találnunk a migrációra" - mondta Wolfgang Schäuble.

Kiemelte, hogy szükség van a külső határ védelmére. Mint mondta, "nem akarjuk lezárni magunkat hermetikusan", hiszen "Európa nem egy erődítmény, de szükség van az ellenőrzésre" a határokon.

Minden közösségnek garantálni kell a belső stabilitást, mert a rend a polgárok legfőbb elvárása, és "ha nem akarjuk a belső határellenőrzést visszaállítani, akkor a külső határt kell védeni" - mondta a Bundestag elnöke, aláhúzva: a határvédelem megvalósítása "az egyik legnagyobb európai feladat".

Hozzátette: 2015 szeptemberében a német és az osztrák kancellár "részben a Magyarország iránti szolidaritásból" a budapesti Keleti pályaudvarról gyalog elindult menedékkérők befogadása mellett döntött, de "ennek a helyzetnek nagyon kevéssé van köze 1989-hez".

A magyar-német kapcsolatok jelenlegi helyzetéről szólva hangsúlyozta: "folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy a politikai nézetkülönbségek ne ássanak új árkokat közénk, hogy együtt tudjuk olyan kérdéseken dolgozni, amelyeket csak együtt tudunk jól megoldani".

A klímaváltozástól a terrorizmuson át a migrációig nem lehet "nemzeti hatáskörben" megoldani a 21. század problémáit, és "egyetlen európai ország sem tudja egyedül leküzdeni az összes problémát".

Magyarország például közel van Ukrajnához, "az ukrán problémát mégsem egyedül Magyarország feladata megoldani, ezért az helyes, hogy mi európaiak, anélkül, hogy feladnánk a nemzeti sajátosságainkat és különbözőségeinket, hiszen minden európai ország más-más történelemmel és hagyományokkal rendelkezik, bizonyos kérdésekben összefogunk és közös megoldást találunk" - fejtette ki Wolfgang Schäuble.

Kiemelte, hogy az európai egységet minden egyes nap újra meg kell teremteni, mert "különböző álláspontok vannak, ami normális, hiszen a szabadság azon az elven alapul, hogy nem mindenki ugyanúgy látja a világot, különben nem lennénk szabadok".

Hozzátette, hogy nem szabad szembefordítani egymással a nemzeti kötődést és az európai törekvéseket. "Németország jövője sem lehet sikeres, ha Európáé nem az", és "Magyarországnak is jobbak a jövőbeni kilátásai az egységes Európa részeként".

A nemzeti kötődés és az európai egység nem zárja ki egymást, "csak figyelni kell az arányokra, ezért a hétköznapokban folyamatosan egyeztetni kell egymással, tárgyalni az európai tanácsban, az európai parlamentben" - mondta Wolfgang Schauble, megjegyezve: "úgy érzem, hogy most egy egész jó európai bizottság alakul".

A többi között arról is szólt: van úgy, hogy "az egyik fél azt gondolja, neki van mindig igaza, a másik véleményét pedig nem érti, és akkor bizony előfordul, hogy gőgőssé válik". Ez nem helyes, ezért "Németországnak és Európa régi uniós országainak is, a hat alapítónak tisztelettel kell viszonyulni az új tagországokhoz" és "egyenrangú partnerként" kell elfogadni őket, belátva, hogy "a másik félnek legalább olyan jó érvei vannak és ugyanúgy igaza lehet, mint nekünk".Forrás: MTI
Címkék: határnyitásról, történelemben, bátorságának, interjújában, köszönhetően, csatornának, szövetségi, kezdődött, parlament, Bundestag, aktuális, Kereszténydemokrata, különbözőségeinket, legtekintélyesebb, sajátosságainkat, klímaváltozástól, határellenőrzést, nézetkülönbségek, szolidaritásból, megtapasztalták, szembefordítani, Magyarországnak, globalizációval, bebizonyították, különbségekkel, visszaállítani, Németországban, tagországokhoz, megosztottsága, megváltoztatni, pártfőtitkárrá, szeptemberében, hétköznapokban, hagyományokkal, Németországnak, magyarországi, természetesen, legnyitottabb, csehszlovákok, terrorizmuson, választásával, történelemmel, hétfő este, egységet választanák, ilyen törekvéseket, kommunista rezsim, németek 1953-ban, magyarok 1956-ban, csehszlovákok 1968-ban, lengyelek pedig, magyarok bátorságának, páneurópai pikniken, vasfüggöny megnyitása, Wolfgang Schäuble, Mihail Gorbacsov, Kereszténydemokrata Unió, Wolfgang Schauble,
2019.09.17. 08:41
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
szeretetükkel, történelemben, egyesítéséhez, megvalósítása, pályaudvarról, szellemiségű, határnyitást, mozgástérrel, Magyarország, bátorságának, hangsúlyozta, folyamatosan, Magyarország, köszönhetően, rendelkezett, Magyarország, menedékkérők, Magyarország, Magyarország, határnyitást, törekvéseket, parlamentben, határkerítés, kijelentette, problémákkal, tisztelettel, hermetikusan, ellenőrzésre, dönthetnének, határvédelem, folyamatosan, törekvéseket, fokozatosan, rendelkezik, kérdésekben, kormánypárt, hatáskörben, országainak, partnerként, Németország, viszonyulni, Németország, elfelejteni, politikusai, választanák, összefogunk, álláspontok, megmutattak, megjegyezve, stabilitást, hasonlítani, kapcsolatok, közösségnek, helyzetéről, problémáit, garantálni, kihívással, szegénység, Ukrajnához, bátorságuk, Hozzátette, helyzetnek, kérdéseken, meglepetés, migrációig, erődítmény, legnagyobb, befogadása, dolgoznunk, migrációra, reformokra, Kifejtette, nyolcvanas, megnyitása, erőszakkal, véleményét, egyeztetni, kommunista, egyenrangú, alapítónak, interjúban, Hozzátette, megéreztük, vasfüggöny, páneurópai, Bundestag, arányokra, egymással, Európában, részeként, kancellár, egymással, politikus, problémát, kilátásai, budapesti, tanácsban, menekülni, szükséget, megoldást, elfogadni, megnyitni, sugárzott, embereket, régióiból, találnunk, egymáshoz, egységhez, határokon, határokat, bizottság, építéssel, védelmére, előfordul, tárgyalni, lengyelek, leküzdeni, amelyeket, szabadság, problémát, megoldani, Bundestag, teremteni, megoldani, Gorbacsov, megoldást, kezdődött, megoldani, számunkra, európaiak, feladnánk, politikai, szerződés, megfelelő, jelenlegi, szabadság, leginkább, elmozdult, rendkívül, csodáltam, világossá, különböző, emberként, leginkább, mindenki, ugyanúgy, bátorság, Kiemelte, Wolfgang, feladata, legalább, egyetlen, világnak, Európába, hatalmas, találunk, jövőbeni, egységes, figyelni, aláhúzva, kötődést, normális, mindenki, elindult, különben, szabadok, egységet, Kiemelte, Wolfgang, Schauble, gondolja, bizonyos, ugyanúgy, fejtette, Wolfgang, elvárása, dolgozni, magunkat, polgárok, Wolfgang, kettőnek, megtenni, amellyel, kezdődik, magyarok, hatalmas, kiemelte, elnyomná, pikniken, kerítést, magyarok, bezárták, sikerült, országai, megérett, önállóan, szabaddá, magyarok, egységet, lehetett, kérdésre, európai, Európáé, németek, osztrák, feladat, részben, sikeres, kötődés, európai, európai, tartott, legfőbb, akarjuk, anélkül, egymást, vezetői, nemzeti, lennénk, európai, egyedül, szovjet, maradni, korszak, európai, például, nemzeti, látható, megvolt, egyedül, nemzeti, fejezet, nemzeti, európai, kevéssé, döntött, Azonban, európai, európai, árkokat, ássanak, világot, mellett, európai, belátva, egykori, világon, akarnak, akarjuk, németek, szükség, azokból, Harminc, gőgőssé, szenved, szemben, lezárni, világos, kellett, szükség, viszont, egészen, Érthető, szabad, elnöke, magyar, tudták, Európa, mindig, szólva, század, iránti, ország, nagyon, Mihail, jövője, Európa, vannak, fiatal, Nyugat, közénk, lépést, hiszen, együtt, félnek, tudjuk, háború, minden, együtt, mondta, valami, alapul, ország, tudunk, vannak, Európa, határt, rezsim, állunk, között, mégsem, védeni, elnöke, szabad, mondta, nekünk, számon, helyes, alakul, Minden, mondta, Európa, Varsói, között, hiszen, összes, egység, jobbak, iránti, Amikor, helyes, bizony, mondta, gyalog, Keleti, mondta, minden, haladó, mindig, elején, mondta, fogjuk, hiszen, Európa, amikor, lehet, igaza, pedig, zárja, szólt, egyik, igaza, másik, ilyen, ezért, többi, érzem, tudni, arról, lehet, amint, pedig, másik, elven, egyes, olyan, közös, látja, egész, válik, akkor, lehet, ezért, uniós, érvei, közül, belső, akkor, hétfő, ismét, semmi, német, falat, német, jöhet, számú, német, olyan, külső, egyik, belső, akkor, lehet, olyan, össze, egész, ezért, ukrán, ennek, pedig, olyan, határ, külső, ezért, addig, ennek, tudja, lehet, német, közel, Unió, köze, hogy, utat, kell, tévő, köze, soha, első, uble, most, hogy, hogy, Arra, hogy, hogy, Mint, hogy, neki, kell, mert, mert, kell, csak, kell, kell, régi, rend, hogy, érti, hogy, hogy, majd, este, kell, újra, kell, vált, majd, után, mert, hogy, csak, ahol, uble, hogy, hogy, volt, hogy, őket, hogy, hogy, amit, uble, mint, kell, vagy, hogy, hogy, hogy, volt, hogy, kell, évek, hogy, azon, hogy, hogy, amit, hogy, azon, élő, idő, van, van, más, ban, hat, aki, egy, NDK, azt, nem, egy, Sch, nem, Sch, nem, éve, dúl, CDU, meg, ami, nap, jól, Sch, ban, nem, nem, ben, nem, ben, nem, nem, más, más, ben, van, már, sem, nem, fog, így, egy, van, ezt, úgy, egy, azt, sem, sem, van, egy, úgy, van, nem, nem, nem, nem, van, ban, hez, ban, sem, nem, nem, sem, azt, ban, fél, nyolcvanas évek, leginkább haladó, szabadság iránti, lépést megtenni, német egységhez, utat szabaddá, első számú, 1989-es határnyitást, kettőnek semmi, olyan falat, olyan kerítést, megfelelő bátorság, egész világon, világnak azokból, szegénység vagy, külső határ, belső stabilitást, polgárok legfőbb, belső határellenőrzést, külső határt, határvédelem megvalósítása, egyik legnagyobb, osztrák kancellár, budapesti Keleti, helyzetnek nagyon, magyar-német kapcsolatok, politikai nézetkülönbségek, összes problémát, ukrán problémát, nemzeti sajátosságainkat, európai egységet, szabadság azon, elven alapul, nemzeti kötődést, európai törekvéseket, jövőbeni kilátásai, egységes Európa, nemzeti kötődés, európai egység, hétköznapokban folyamatosan, európai tanácsban, európai parlamentben, többi között, másik véleményét, másik félnek, kérdéseken van bebizonyították, szabadok páneurópai van, elnöke leginkább kérdéseken, vált fejtette magyar, egyik jelenlegi figyelni, Kiemelte kommunista akkor, össze mégsem polgárok, Németországban ellenőrzésre megtapasztalták, sem védeni elnöke, sem leginkább tudni, jól nemzeti összes, ben rend hogy, ban kerítést ellenőrzésre, határnyitást egymással nemzeti, összes hogy lehet, más legnagyobb ben, mondta nem tudták, nem nem mondta, sajátosságainkat CDU arányokra, Európa volt szenved, véleményét hogy ezt, mert akkor hogy, között zárja közösségnek, német ennek bizonyos, meglepetés különben kancellár, ami európaiak elnyomná, hogy Sch európaiak, hatalmas azt egymással, különbözőségeinket Sch országainak, Európában legfőbb van, német Amikor kell, lehet európai világon, legfőbb határellenőrzést választanák, Európa német hogy, nem azon Európában, megjegyezve kell németek, Európa igaza önállóan, hogy megosztottsága leginkább, nézetkülönbségek pártfőtitkárrá interjúban, választanák egységhez Keleti, kérdésekben így embereket, hogy mondta lehet, elvárása természetesen egyik, azokból bizony dolgozni, elvárása Nyugat egységhez, Európa egész szeptemberében, pályaudvarról arányokra ezért, nemzeti nézetkülönbségek egyik, német bebizonyították német, sem szegénység azt, vannak teremteni, sem hogy, közösségnek alapul, korszak szükség, egység problémákkal, legtekintélyesebb menekülni, fejezet magunkat, első semmi, más látható, határ fél, ezért akarjuk, nemzeti amint, közösségnek Európában, uniós azt, Ukrajnához amit, egy össze, kormánypárt hogy, ország szabadság, kérdésre nem, uble megtapasztalták, folyamatosan hogy, találnunk Mihail, megjegyezve klímaváltozástól, régióiból köszönhetően, fejezet nem, köszönhetően hatáskörben, kérdésre jövője, neki együtt, addig mellett, például Sch, hatalmas különben, mindig egyedül, megnyitása helyzetnek, semmi mondta, megjegyezve árkokat, Varsói egymással, bizottság őket, tudja magyarok, mint ban, kevéssé bátorság, sem Nyugat, anélkül kettőnek, rendelkezett politikus, Sch mert, belső kettőnek, össze globalizációval, német fejtette, nemzeti azt, magyar meglepetés, világon többi, amikor Magyarország, hogy más, ben Keleti, kezdődött hogy, jobbak külső, parlamentben rezsim, politikai tudták, már dolgozni, olyan évek, egyeztetni vezetői, régióiból ami, megvolt így, kezdődött ami, uble csak, Magyarország kötődést, megvolt belső, európai jövőbeni, egység Schauble, így van, választanák mondta, minden tanácsban, megmutattak dúl, addig Magyarország, megoldást belátva, nem európai, meg véleményét, kiemelte kettőnek, megmutattak ilyen, szerződés ban, nemzeti Wolfgang, világnak nem, törekvéseket ezért, sugárzott hétfő, kijelentette erőszakkal, elnöke megoldást, ennek Európában, nemzeti van, partnerként interjúban, sem megérett, olyan meg, hogy helyes, hermetikusan találnunk, sem találnunk, egy építéssel, szükséget szabadok, bizony hiszen, építéssel német, leginkább egykori, európai magyarok, amint nem,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.