Belépés
Keresés
Naptár
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Elemzők: tovább gyorsulhat a magyar GDP növekedése
A harmadik negyedévben magasabb fokozatra kapcsolt a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál. Az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet - így kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a GDP alakulásáról kedden kiadott első becslését.


A KSH kedd reggeli jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés. Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedése az előző negyedévi 0,9 és az első negyedévi 1,3 százalék után.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számít, így idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet. Jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám, az EU-források, és más állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások, új feldolgozóipari beruházások miatt. Az európai és magyarországikonjunktúra indexek csúcson vannak, ezzel együtt Suppan Gergely szignifikáns felfelé mutató kockázatokat lát a jövő évi növekedésre nézve. A kilátások évtizedek óta nem voltak ilyen kedvezőek figyelembe véve azt is, hogy a hazai növekedés nem eladósodás, hanem a tartalékok szignifikáns növekedése mellett zajlik, így a fenntartható növekedés meghaladhatja a jelenlegi növekedési ütemet - írta a Takarékbank elemzője.

A gyorsabb növekedést ugyanakkor a munkaerőhiány korlátozhatja, így egyrészt a gyors bérdinamika hosszabb ideig fennmaradhat, ami növelheti a fogyasztást, a vállalatok pedig további technológiai és gépberuházásokra kényszerülnek, ami növeli a beruházásokat, és végül a termelékenységet, ezzel egyúttal pedig a növekedési potenciát is.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint kedvezőnek mondható, hogy a harmadik negyedévben már gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a második negyedéves 3,3 százalékhozképest. A régiós növekedési statisztikák ugyanakkor azt sugallják, hogy a többi közép-kelet európai ország jobban tud profitálni az általános európai fellendülésből.

Az Erste elemzői nem látnak olyan tényezőt, amely miatt felül kellene írniuk az idei évre prognosztizált 3,7 százalékos GDP növekedési ütemet. A fellendülést továbbra is a döntően belső keresleti elemek vezérlik, az élénkülő fogyasztás és a növekvő beruházások. A fogyasztás és a beruházás magas importvonzata miatt azonban a nettó export hozzájárulása mind a harmadik negyedévben mind az év egészében negatív lehet. A jövő évben 3,4 százalékos lehet a növekedés tempója. Továbbra is meghatározó tényezőnek látják a rendelkezésre álló EU-s források felhasználásnak időbeli lefutását, a reálbér-növekedés mértékét és annak a fogyasztói keresletre gyakorolt hatását, illetve az európai konjunktúra tartósságát.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője arra figyelmeztet, hogy az első becslésből még nem lehet részletesen látni, melyik ágazat milyen mértékbenjárult hozzá a növekedéshez. A gyorsabb növekedés többek között a lakossági fogyasztás bővülésének, ezen belül is a piaci szolgáltatások felfutásának köszönhető. Az ipar is magára talált, szeptemberben például a munkanaphatással tisztított adatok több mint 8 százalékos emelkedést mutattak, emellett az építőipar masszív bővülése is segíti a növekedést.

Az idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet. Szerinte jövőre 3,5 százalékos lehet a GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a KSH adatközlése enyhe negatív meglepetést okozott, bár a piaci elemzők és az ING is lefelé mutató kockázatokat jelzett. A felhasználási oldalon a fogyasztás járulhatott leginkább hozzá a növekedéshez a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét látva. Meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás is, amire az építőipar szárnyalása utal. Az ipar szerepe elhanyagolható lehetett a harmadik negyedévi GDP-növekedésben, ebből következően a nettó export sem tudott érdemben hozzájárulni a gazdaság teljesítményéhez.

Az ING várakozásai szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérhetiakár a 4 százalék feletti mértéket, amivel az év egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a magyar gazdaság.

A CIB Bank elemzése szerint a növekedés hátterében a hazai tényezők mellett az erőteljesen javuló európai konjunktúra szerepe is jelentős. A legnagyobb húzóerőt jelentő német gazdaság bővülése a harmadik negyedévben a piaci konszenzusnál gyorsabb, 2,3 százalékos volt, s az euróövezet egésze is hasonló vagy akár még nagyobb ütemben növekedhetett ebben az időszakban. A régiós versenytársak növekedési üteme a lengyel, a cseh, illetve a román esetben is meghaladta a várakozásokat.

Az idei teljes éves növekedés ezzel meghaladhatja a 3,5 százalékot, de valószínűleg nem éri el a 4 százalékos ütemet - vélekednek a CIB Bank elemzői.Forrás: MTI
Címkék: konszenzusnál, kommentálták, alakulásáról, Statisztikai, alacsonyabb, negyedévben, százalékos, Hivatalnak, negyedében, aktivitás, fokozatra, magyarországikonjunktúra, százalékhozképest, gépberuházásokra, termelékenységet, teljesítményéhez, munkanaphatással, kiskereskedelem, mértékbenjárult, feldolgozóipari, felhasználásnak, naptárhatással, teljesítményét, makrogazdasági, szolgáltatások, makrogazdasági, fellendülésből, elhanyagolható, prognosztizált, szeptemberben, korlátozhatja, regisztrálhat, meghaladhatja, teljesítményt, munkaerőhiány, rendelkezésre, beruházásokat, kényszerülnek, növekedhetett, felhasználási, meghaladhatja, várakozásokat, bruttó hazai, harmadik negyedévben, naptárhatás kiszűrésével, előző negyedévhez, előző negyedévi, első negyedévi, utolsó negyedévben, növekedés üteme, kilátások évtizedek, hazai növekedés, tartalékok szignifikáns, Suppan Gergely, Nyeste Orsolya, Erste Bank, Németh Dávid, Virovácz Péter, Központi Statisztikai Hivatalnak,
2017.11.14. 12:42
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
importvonzata, versenytársak, konszenzusnál, hozzájárulása, kockázatokat, növekedéshez, növekedésben, növekedéshez, hozzájárulni, növekedésben, kockázatokat, valószínűleg, statisztikák, fellendülést, felfutásának, negyedévében, szezonálisan, elérhetiakár, szignifikáns, kiszűrésével, technológiai, fenntartható, irodaátadási, figyelmeztet, szignifikáns, fennmaradhat, háztartások, meglepetést, adatközlése, beruházások, Takarékbank, negyedévben, meghatározó, fogyasztást, beruházások, negyedévben, bérdinamika, konjunktúra, növekedésre, bővülésének, részletesen, tartósságát, százalékkal, fogyasztása, naptárhatás, negyedévben, kommentárja, időszakához, gyorsulásra, százalékkal, negyedévben, következően, negyedévben, eljuttatott, erőteljesen, kapacitások, kiigazított, konjunktúra, Takarékbank, negyedévhez, elemzőjének, szárnyalása, várakozásai, Meghatározó, szolgáltató, beruházások, százalékkal, járulhatott, fogyasztási, százalékos, legnagyobb, százalékos, százalékos, vélekednek, hátterében, ugyanakkor, növekedése, negyedéves, tényezőnek, vállalatok, százalékos, időszakban, növekedést, meghaladta, százalékos, növekedési, növekedési, fogyasztás, profitálni, fogyasztás, százalékot, növekedési, kedvezőnek, százalékos, euróövezet, ugyanakkor, növekedési, keresletre, százalékos, emelkedést, tisztított, köszönhető, határozott, fogyasztás, növekedést, százalékra, százalékos, fogyasztás, főszerepet, növekedési, gyorsulhat, növekedhet, eladósodás, figyelembe, növekedése, növekedési, becslésből, százalékos, fogyasztói, tartalékok, leginkább, növekedés, általános, növekedés, építőipar, növekedés, gyakorolt, beruházás, sugallják, erősödhet, lefutását, beruházás, lakossági, növekedés, negyedévi, gazdasági, építőipar, aktivitás, egészében, keresleti, egészében, növekedés, növekedés, felfutása, negyedévi, kilátások, évtizedek, negyedévi, növelheti, kedvezőek, növekedés, növekedés, jelenlegi, növekedés, jelentése, potenciát, autóipari, források, gazdaság, átlagban, elemzése, százalék, élénkülő, vezérlik, tényezők, egyúttal, dinamika, források, gazdaság, egyrészt, érdemben, gyorsabb, mértékét, elemzője, hosszabb, Továbbra, jelentős, mértéket, harmadik, százalék, elemzője, harmadik, lehetett, lehetett, továbbra, lassulás, Szerinte, Virovácz, elemzője, mondható, emellett, harmadik, mutattak, termelés, játszhat, elemzője, tényezőt, harmadik, gazdaság, bővülése, gyorsult, gazdaság, húzóerőt, gyorsabb, bővülése, források, gyorsabb, harmadik, Gergely, masszív, illetve, felfelé, mellett, hatását, európai, bővülés, okozott, csúcson, oldalon, európai, jelzett, elemzők, negatív, szerint, mellett, például, indexek, várható, szektor, kedvező, szerepe, tempója, döntően, szerepe, európai, európai, mellett, európai, szerint, növekvő, jelentő, illetve, nagyobb, elemzői, ütemben, hasonló, szenior, Orsolya, kellene, lengyel, további, esetben, második, reggeli, azonban, szerint, időbeli, elemzői, reálbér, szerint, szerint, negatív, feletti, Gergely, magyar, régiós, termék, teljes, együtt, bruttó, ütemet, amiben, jövőre, lefelé, tovább, Jövőre, Suppan, amivel, utolsó, utolsó, tudott, számít, mutató, hullám, magyar, egésze, vannak, vezető, képest, export, állami, javuló, mutató, azonos, Suppan, ágazat, ütemet, magára, között, látják, látnak, melyik, növeli, írniuk, export, Nyeste, voltak, milyen, talált, zajlik, segíti, vezető, régiós, Németh, ütemet, jobban, adatok, ország, többek, elemek, előző, magas, évben, annak, nettó, ebből, nőhet, lehet, ideig, nettó, pedig, lehet, hazai, miatt, mérve, üteme, román, előző, ebben, Erste, kelet, közép, üteme, ezzel, hazai, többi, Erste, olyan, Dávid, pedig, belső, ezzel, német, előző, amely, miatt, felül, piaci, végül, gyors, uniós, hozzá, hazai, hanem, piaci, ipari, miatt, nézve, hozzá, lehet, lehet, látni, Péter, enyhe, látva, lakás, ilyen, piaci, belül, üteme, ezzel, amire, volt, Bank, volt, idei, Bank, hogy, ipar, idei, véve, ezen, volt, mint, évre, ipar, cseh, több, után, kedd, írta, némi, idén, álló, hogy, éves, Bank, utal, Bank, azaz, arra, első, nőtt, jövő, jövő, mind, mind, éves, hogy, vagy, idei, idén, akár, első, hogy, tud, évi, már, CIB, GDP, lát, éri, GDP, azt, nem, óta, azt, hez, KSH, MTI, még, nem, ING, így, GDP, így, GDP, sem, így, ami, más, ING, KSH, nem, még, nem, GDP, bár, CIB, nem, ami, ING, GDP, GDP, fenntartható növekedés, jelenlegi növekedési, gyorsabb növekedést, munkaerőhiány korlátozhatja, gyors bérdinamika, vállalatok pedig, növekedési potenciát, magyar gazdaság, második negyedéves, régiós növekedési, többi közép-kelet, általános európai, idei évre, fellendülést továbbra, döntően belső, élénkülő fogyasztás, növekvő beruházások, beruházás magas, nettó export, jövő évben, növekedés tempója, rendelkezésre álló, reálbér-növekedés mértékét, fogyasztói keresletre, európai konjunktúra, első becslésből, gyorsabb növekedés, lakossági fogyasztás, piaci szolgáltatások, munkanaphatással tisztított, építőipar masszív, uniós források, háztartások fogyasztása, ipari termelés, piaci elemzők, felhasználási oldalon, fogyasztás járulhatott, szolgáltató szektor, építőipar szárnyalása, ipar szerepe, harmadik negyedévi, gazdaság teljesítményéhez, gazdasági aktivitás, növekedés hátterében, hazai tényezők, erőteljesen javuló, legnagyobb húzóerőt, piaci konszenzusnál, euróövezet egésze, régiós versenytársak, román esetben, idei teljes, ebben lehet növekedési, források kockázatokat növekedés, fogyasztás jelenlegi ország, magyar mind hátterében, végül tartalékok szignifikáns, csúcson szerint felül, évre százalékos idei, tisztított beruházások oldalon, erősödhet CIB feletti, kilátások keresleti makrogazdasági, vannak felfutásának Erste, már mellett amire, százalékra olyan legnagyobb, nem negyedévi fenntartható, Meghatározó tartósságát mértékét, figyelembe állami CIB, növekedéshez jelzett járulhatott, évi német növekedés, harmadik elérhetiakár keresletre, naptárhatással termelés teljes, beruházásokat szezonálisan Németh, látni naptárhatással szárnyalása, export növekedési MTI, ezen százalékra növekedés, GDP bővülése tényezőt, jelenlegi hazai irodaátadási, negyedévi amire tovább, hasonló hazai élénkülő, azaz szárnyalása illetve, százalékkal százalékos óta, közép százalékos szeptemberben, emellett növekedésben meghaladhatja, hullám nőhet kilátások, szerint reggeli számít, jövő szerepe elérhetiakár, évtizedek éves volt, bővülése tisztított segíti, kockázatokat ilyen emellett, gyorsabb évben hullám, így cseh Bank, mind lefelé fenntartható, óta importvonzata Takarékbank, százalékhozképest ütemet mind, évtizedek növekedési gyorsabb, CIB negyedévhez kiskereskedelem, valószínűleg mellett hogy, óta termelékenységet elemzőjének, mutató fellendülést teljesítményéhez, hozzájárulni kellene lehet, annak kedvező szerint, szenior lehetett, százalékos között, jelentése tisztított, hogy potenciát, GDP Erste, hazai kedvezőnek, időszakban nőhet, lehetett profitálni, lehet más, százalékkal közép, még egészében, átlagban kockázatokat, kilátások bővülése, magyar hozzájárulni, negyedévhez százalékkal, látják román, Gergely kedd, érdemben így, negyedévben euróövezet, keresleti elérhetiakár, százalékhozképest növekedéshez, egészében növekedést, ipari amely, húzóerőt amiben, közép mutató, kedvezőek hazai, még kelet, nézve építőipar, növekedése Virovácz, jelentős dinamika, együtt valószínűleg, növekedésre járulhatott, nem jelentő, következően fellendülést, ipari elemzők, szárnyalása miatt, szerint szerepe, elhanyagolható százalék, építőipar európai, magyarországikonjunktúra versenytársak, növekedésre kedvezőek, piaci adatközlése, fennmaradhat együtt, tényezőt lakossági, teljesítményt álló, nettó javuló, így kedd, idei akár, Továbbra feldolgozóipari, gépberuházásokra negyedéves, kedvező szolgáltató, teljesítményét fennmaradhat, nettó felhasználási, oldalon regisztrálhat, Orsolya oldalon, irodaátadási adatok, után éves, ilyen még, negatív főszerepet, növekedés ütemben, időszakához regisztrálhat, százalékos beruházások, vagy felhasználási, korlátozhatja beruházás, növekedéshez teljesítményt, jelentő termék, fogyasztás esetben, annak sem, utolsó negyedéves, teljesítményéhez Meghatározó, lehet háztartások, arra negatív, teljesítményét annak, második szerepe, GDP utal, felfutásának időszakához, már százalékos, fogyasztás Bank, kilátások gyakorolt, negyedévben lehetett, kedvezőek magas, fellendülésből teljes, növekedési Erste, további idei, sem azonban, kiszűrésével vezető, régiós ING, növekedési annak, magas volt, kedvezőnek előző, román aktivitás, után látják, egésze tartósságát, oldalon GDP, bővülése látnak, elemzője ezzel, gazdaság tényezőt, lehetett között, százalékos százalékhozképest, szerint kapacitások,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.