Belépés
Keresés
Naptár
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Hírközlési hatóság: nagy lendületet vett tavaly a 4G-s mobilinternet
Gyors ütemben terjed Magyarországon a 4G-s mobilinternet, amellyel a hazai okostelefon-használók csaknem 80 százaléka kapcsolódik a világhálóra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint.


A 2018 őszén készült, országosan reprezentatív felmérés előzetes eredményéből az is kiderül, hogy egyre több telefonos funkciót vesz át az internet az okostelefonokon, például 2017-hez képest tavaly a duplájára nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett internetes beszélgetéseket bonyolítanak le az eszközön.

Magyarországon jelenleg több mint 5,5 millió okostelefon-használó van, az elmúlt évtizedben rövid idő alatt nagyon széles körben terjedtek el az okostelefonok.

Az NMHH telefonálást, tévénézést és internetezést vizsgáló kutatásai szerint a 2010-es évek elején még csak minden huszadik embernek volt okostelefonja, főleg a vezető beosztású, fiatal, technika iránt fogékonyabb és az átlagnál jobban kereső férfiaknak, mára viszont a 13 éven felüli népesség kétharmadának van legalább egy ilyen készüléke. A hatóság felmérései szerint kezdetben az eszköz inkább divatos volt, kellett némi idő, amíg nagyobb arányban fedezték fel a fogyasztók a készülék okos jellegét, azaz számítógépként, okoseszközként kezdték el használni.

Az NMHH tájékoztatása szerint 2013-ban, amikor már tízből három embernek volt okostelefonja, a készülékvásárlást tervező, az átlagnál valamivel tájékozottabb internetezők számára a legfontosabb kiválasztási szempont még a hosszú használati időt biztosító tartós akkumulátor volt, szemben például azzal, hogy legyen mobilinternet-előfizetés is a díjcsomagban vagy hogy alkalmas legyen 4G-s mobiladat-átvitelre. Az egyébként nagyon árérzékeny magyar fogyasztók ugyanakkor magát a készülék árát jóval hátrébb sorolták a kiválasztási szempontok között, mint a kamera és az érintőképernyő minősége, vagy az akkumulátor teherbírása.

Az okostelefonok megjelenése jelentősen hozzájárult az internet hazai terjedéséhez is, elsősorban az anyagilag és a földrajzi ellátottság szempontjából kedvezőtlenebb helyzetű családok esetében. Ahol egy drágább, hagyományos számítógép vagy laptop vásárlását nem tudták megoldani, ott lehetőség nyílt jóval olcsóbb, akár 10-15 ezer forintos okostelefonokat venni egészen kevés mobilinternettel, így a szolgáltatás legalább alapszinten bekerülhetett a háztartásba. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a stickes, a wifi-hotspotos és a tabletes mobilinternetezés nem tudott jelentősebb piacot találni magának, az egész évtized alatt 5-10 százalékos szinten maradt - közölte az NMHH.

A vezetékes internet korábban tapasztalt növekedése az évtized közepére lelassult, de az okostelefonos internetezési lehetőség továbbra is fenn tudta tartani az internet-előfizetések növekedését. Az utóbbi éveket pedig a párhuzamosság jellemezte: úgy nőtt a vezetékes, illetve különösen a telefonos internet elterjedtsége, hogy közben nem lett több internetező család; ahol már okostelefonon interneteztek, ott egy idő után a vezetékes internetet is bevezették, illetve fordítva.

Még az utóbbi két évben is jelentős volt az emelkedés, 40 százalékról 58 százalékra nőtt a kis képernyős mobilinternettel rendelkező magyar családok aránya, öt év alatt pedig háromszorosára. Ez tovább tudta vinni az internet terjedését Magyarországon még az elmúlt egy évben is, miközben a vezetékes internettel rendelkező háztartások aránya érdemben nem változott. Mindez összefügg azzal is, hogy a digitális átállásnál felszabadult frekvenciáknak köszönhetően a szolgáltatók egyre több helyen, egyre jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani.

A 2018-as kutatási eredmények szerint az okostelefonnal rendelkezők 92 százaléka internetezik az eszközön. A wifi mellett vagy helyett a telefonjukon már előfizetéssel, vagyis mobilinternettel netezők aránya szintén jelentősen emelkedett, mára tízből nyolcan vannak. A vezetékes internettel már sebességben versenyképesnek mondható 4G-s előfizetések gyakorisága - a mobiltelefont használók saját bevallása szerint - két év alatt, 2016 és 2018 között a duplájára ugrott, 28 százalékról 54 százalékra. Az okostelefont használók elmondása alapján háromnegyedüknek már 4G-s készülékben 4G-s előfizetésük van.

Az okostelefonok és az előfizetések ilyen nagyarányú terjedése mellett az is látható, hogy egyre többen használják ki a készülék okosfunkcióit, tehát mini számítógépként használják. Egy év alatt szinte minden, a kérdőívben szereplő tevékenységet jóval nagyobb arányban végeztek az okostelefon-tulajdonosok, mint egy évvel korábban.

A leggyakoribb, a legalább 70 százalék által említett funkciók az internetes keresés, a közösségi oldalak, az emailezés és az írásos csetelés, vagyis nagyrészt a kapcsolattartás másokkal, amely fokozatosan kiegészíti vagy helyettesíti a hagyományos telefonbeszélgetéseket.

Bár az internetes telefonálást ennél kevesebben használják, 54 százalék említette, viszont ez a funkció terjedt el a leggyorsabban tavalyhoz képest, lényegében a kétszeresére.

Emellett egyre több feladatot is átvesz a telefonos, kis képernyős mobilinternet, tízből hatan így tájékozódnak a várható időjárásról, filmeket és videókat néznek a telefonjukon online, tízből öten a menetrendet nézik meg, csaknem ennyien újságot olvasnak, tízből hárman pedig adnak-vesznek online piactereken a telefonjukon keresztül.

A szolgáltatások lakossági használatát vizsgáló 2018-as országos kutatás végleges eredményei tavasszal várhatók.Forrás: MTI
Címkék: Magyarországon, mobilinternet, okostelefon, világhálóra, kapcsolódik, Hírközlési, használók, százaléka, amellyel, szerint, Hatóság, telefonbeszélgetéseket, mobilinternetezés, készülékvásárlást, háromnegyedüknek, mobilinternettel, mobilinternettel, mobilinternettel, közrejátszhatott, versenyképesnek, kapcsolattartás, okostelefonokon, beszélgetéseket, okostelefonokat, számítógépként, Magyarországon, szolgáltatások, érintőképernyő, kedvezőtlenebb, okostelefonnal, számítógépként, okoseszközként, Magyarországon, háromszorosára, frekvenciáknak, okosfunkcióit, internetezést, okostelefonok, okostelefonok, tevékenységet, reprezentatív, okostelefonok, 2018 őszén, duplájára nőtt, hagyományos telefonálás, elmúlt évtizedben, 2010-es évek, vezető beosztású, átlagnál jobban, ilyen készüléke, hatóság felmérései, eszköz inkább, készülék okos, Nemzeti Média-, Hírközlési Hatóság,
2019.02.11. 17:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
tájékozottabb, okostelefonja, leggyorsabban, tájékoztatása, kétharmadának, mobilinternet, okostelefonja, mobilinternet, okostelefonos, szempontjából, bekerülhetett, elterjedtsége, okostelefonon, párhuzamosság, szolgáltatást, internetezési, mobiltelefont, előfizetéssel, interneteztek, terjedéséhez, tájékozódnak, köszönhetően, telefonjukon, okostelefont, legfontosabb, leggyakoribb, díjcsomagban, kétszeresére, kiválasztási, tulajdonosok, előfizetések, kiválasztási, eredményéből, internetezők, bonyolítanak, telefonálást, előfizetések, előfizetések, internetezik, felszabadult, előfizetésük, telefonálást, szolgáltatók, szolgáltatás, telefonjukon, helyettesíti, telefonjukon, internettel, százalékról, rendelkezők, hagyományos, akkumulátor, fokozatosan, sebességben, háztartások, növekedését, alapszinten, háztartásba, százalékról, jelentősebb, készülékben, hagyományos, gyakorisága, internettel, teherbírása, megjelenése, hozzájárult, internetező, ellátottság, akkumulátor, okostelefon, fogékonyabb, telefonálás, időjárásról, hagyományos, használatát, piactereken, menetrendet, okostelefon, nagyarányú, vásárlását, használják, használják, számítógép, ugyanakkor, fogyasztók, árérzékeny, internetes, szempontok, férfiaknak, évtizedben, elsősorban, jelentősen, kérdőívben, százalékra, terjedését, rendelkező, százalékra, eredményei, eredmények, országosan, átállásnál, rendelkező, jelentősen, emelkedett, előfizetés, növekedése, tapasztalt, jellemezte, internetes, bevezették, internetet, százalékos, tévénézést, használják, kevesebben, használati, fogyasztók, lényegében, internetes, felmérései, kiegészíti, duplájára, képernyős, használók, tavalyhoz, emelkedés, földrajzi, anyagilag, beosztású, lehetőség, lelassult, vezetékes, megoldani, terjedése, telefonos, kutatásai, hotspotos, terjedtek, százaléka, valamivel, képernyős, vezetékes, készüléke, nagyrészt, elmondása, lehetőség, tavasszal, változott, különösen, telefonos, egyébként, vezetékes, bevallása, használni, vezetékes, átvitelre, mobiladat, keresztül, emailezés, közösségi, lakossági, használók, vezetékes, digitális, biztosító, összefügg, említette, duplájára, kezdetben, telefonos, feladatot, családok, eszközön, olvasnak, átlagnál, jelentős, eszközön, internet, használó, mondható, tabletes, internet, másokkal, továbbra, korábban, internet, százalék, embernek, vizsgáló, országos, jelenleg, fordítva, internet, közepére, jellegét, készülék, végeztek, minősége, minőségű, sorolták, korábban, arányban, átlagnál, szempont, végleges, technika, legalább, fedezték, készülék, felmérés, előzetes, Emellett, arányban, népesség, alkalmas, funkciók, legalább, csetelés, százalék, említett, nyújtani, internet, miközben, várhatók, funkciót, legalább, internet, készülék, videókat, filmeket, vizsgáló, kutatási, helyzetű, embernek, érdemben, családok, esetében, forintos, szereplő, huszadik, például, mellett, készült, kellett, helyett, kezdték, viszont, kiderül, szintén, illetve, netezők, nyolcan, szerint, kutatás, közölte, nagyobb, stickes, szerint, mellett, egészen, szerint, csaknem, magának, találni, újságot, ennyien, látható, olcsóbb, viszont, keresés, szemben, oldalak, hátrébb, nagyobb, hatóság, számára, drágább, várható, alapján, tervező, tartani, divatos, vesznek, évtized, szerint, terjedt, funkció, illetve, például, szerint, szinten, mellett, évtized, helyett, tízből, tízből, helyen, vannak, vagyis, írásos, átvesz, tudnak, között, online, hárman, tízből, tízből, vagyis, aránya, online, szinte, minden, ugrott, többen, néznek, képest, utóbbi, legyen, legyen, nagyon, tartós, hosszú, amikor, tízből, magyar, kamera, maradt, éveket, közben, piacot, tudott, laptop, tudták, inkább, eszköz, elmúlt, nagyon, széles, millió, aránya, képest, tavaly, körben, elején, kereső, felüli, jobban, fiatal, minden, vezető, család, között, Mindez, magyar, aránya, tovább, aránya, elmúlt, utóbbi, egyre, alatt, magát, amely, jóval, évben, alatt, pedig, kevés, venni, azzal, nyílt, tehát, adnak, három, pedig, hazai, évvel, alatt, nézik, jóval, abban, ennél, jóval, ilyen, vinni, rövid, egyre, alatt, pedig, saját, iránt, főleg, egyre, évben, hatan, ilyen, egyre, egész, egyre, által, őszén, alatt, azzal, tudta, tudta, volt, volt, vagy, időt, volt, több, éven, mára, NMHH, volt, évek, öten, wifi, azaz, NMHH, okos, amíg, némi, vagy, mint, jobb, azok, nőtt, mára, akik, wifi, hogy, vagy, hogy, után, NMHH, lett, több, ahol, hogy, több, vesz, fenn, nőtt, hogy, hogy, ezer, árát, csak, több, volt, nőtt, vagy, hogy, vagy, mint, mint, több, mini, akár, Ahol, hogy, vagy, nem, még, meg, hez, idő, van, már, van, nem, Még, így, ott, nem, Egy, már, idő, ott, már, nem, egy, két, úgy, két, egy, egy, idő, van, kis, így, még, fel, Bár, kis, egy, már, még, ban, már, egy, készülékvásárlást tervező, átlagnál valamivel, legfontosabb kiválasztási, hosszú használati, díjcsomagban vagy, egyébként nagyon, készülék árát, kiválasztási szempontok, érintőképernyő minősége, akkumulátor teherbírása, okostelefonok megjelenése, internet hazai, földrajzi ellátottság, szolgáltatás legalább, tabletes mobilinternetezés, egész évtized, vezetékes internet, évtized közepére, okostelefonos internetezési, utóbbi éveket, párhuzamosság jellemezte, telefonos internet, vezetékes internetet, internet terjedését, vezetékes internettel, digitális átállásnál, szolgáltatók egyre, 2018-as kutatási, okostelefonnal rendelkezők, wifi mellett, mobiltelefont használók, duplájára ugrott, okostelefont használók, előfizetések ilyen, készülék okosfunkcióit, kérdőívben szereplő, évvel korábban, internetes keresés, közösségi oldalak, írásos csetelés, kapcsolattartás másokkal, internetes telefonálást, funkció terjedt, leggyorsabban tavalyhoz, várható időjárásról, telefonjukon online, menetrendet nézik, telefonjukon keresztül, szolgáltatások lakossági, egy használni egyre, legalább tartani okostelefonok, telefonos videókat okostelefonok, három telefonos kellett, tulajdonosok tartós iránt, legyen terjedéséhez legyen, évben több amely, vagy nőtt eszközön, helyzetű okoseszközként mára, készülék nagyrészt bevallása, telefonos anyagilag millió, kiválasztási hazai fogyasztók, jelentősebb szempontjából alatt, internetes volt helyettesíti, magát ott egész, illetve szinten árát, hozzájárult használni azzal, akár emelkedett kereső, lelassult venni alatt, százalékról gyakorisága mobilinternet, mellett találni összefügg, okostelefon tízből előfizetésük, internet volt használják, jelentősen okostelefonok okosfunkcióit, használó egyre ban, hagyományos képernyős például, terjedéséhez forintos ott, hogy jellegét menetrendet, helyen elmúlt Egy, közösségi ezer előfizetések, minősége százalék tudták, ilyen helyen vezetékes, hez köszönhetően internetező, helyettesíti átvitelre eredményei, okostelefon alatt számítógépként, internetező nem lakossági, alatt számítógépként akik, egyre így képernyős, idő olcsóbb kapcsolattartás, fenn akár mint, versenyképesnek vezetékes képernyős, tavaly százalékról már, internetezést párhuzamosság okoseszközként, jelentősen évtizedben jelentős, internet jelenleg felszabadult, például szerint szempontjából, hogy jelentős tulajdonosok, alatt bonyolítanak tájékozottabb, számítógépként okostelefonok írásos, frekvenciáknak így stickes, ott egy, nőtt internetes, hosszú okoseszközként, árérzékeny jobban, bonyolítanak tapasztalt, van átvitelre, többen országos, nézik vinni, vagy említette, mint évben, három úgy, szerint ahol, számítógépként ennyien, már ugrott, például vesz, ellátottság látható, amíg szempontjából, öten például, előfizetések okostelefonja, árérzékeny terjedését, százaléka növekedését, vesznek két, számára emailezés, pedig esetében, aránya például, beosztású videókat, szemben mára, biztosító szerint, eszközön megoldani, terjedését egy, telefonálás jellegét, szerint frekvenciáknak, érdemben jelentős, találni tízből, készülék ennél, némi jóval, idő átlagnál, alatt mellett, egyre funkciót, közrejátszhatott viszont, okostelefonon hotspotos, mobilinternettel többen, internettel telefonos, rendelkező nagyobb, eszköz miközben, illetve ahol, csak szempontjából, hogy internet, legalább miközben, mobilinternettel több, jelentősen mára, eszköz ellátottság, beosztású közepére, képest tájékozódnak, volt minden, vagyis fel, Magyarországon online, tízből gyakorisága, háromnegyedüknek vagy, minden széles, használni százalékra, nagyobb átállásnál, terjedtek helyzetű, többen egyre, egy tartós, tavaly szempontok, viszont olvasnak, embernek vagy, egyre díjcsomagban, akár fiatal, volt nagyobb, millió okos, háztartásba vezetékes, okostelefonokat készülékben, időjárásról alatt, akik szerint, van korábban, iránt tavalyhoz, meg arányban, bekerülhetett nőtt, köszönhetően jóval, internetezik vagyis, növekedését stickes, végleges két, néznek használók, tudott százalék, több említette, terjedtek kétharmadának, képest telefonos, rendelkező hogy, okostelefonos okostelefont, korábban okostelefonok, nagyobb férfiaknak, bevallása százalék, amikor közepére, kezdetben pedig, hagyományos forintos, családok lakossági, okosfunkcióit vagy, nagyrészt millió,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.