Belépés
Keresés
Naptár
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta szokásos éves emberi jogi jelentését
Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta szokásos éves emberi jogi jelentését, amelyben az emberi jogok helyzetét elemzi a világ országaiban. A jelentést az amerikai külügyminisztérium washingtoni munkatársai és az Egyesült Államok külföldi nagykövetségei együttesen állították össze Robert Destro államtitkár-helyettes irányításával.


A jelentést bemutató Mike Pompeo külügyminiszter kiemelte: az amerikai identitás számára semmi sem alapvetőbb, mint a hit minden egyes ember jogaiban és méltóságában. "Ez benne van a Függetlenségi Nyilatkozatunkban" - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Megjegyezte, hogy e tekintetben az amerikaiaknak közös az ügyük a szabadságszerető emberekkel szerte a világban.

A tárcavezető hangsúlyozta: az idei jelentésben is "fellebben a fátyol azokról a sötét helyekről, ahol az emberi jogokat megsértik". Külön megemlítette Kínát, Venezuelát, Iránt és Kubát.

Konkrét példaként említette, hogy a Kínai Kommunista Párt kifinomult megfigyelési módszereket alkalmaz a lehetséges disszidensek ellen, a jobb jövőt akaró kínaiak ellen erőszakot alkalmaz, internáló táborokba veti a vallási kisebbséghez tartozókat. "Hszincsiang az évszázad szégyenfoltja" - hangoztatta Pompeo, utalva a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő muzulmán kisebbség tagjainak bebörtönzésére.

Pompeo részletezte az amerikai kormányzat által "illegitimnek" minősített venezuelai Maduro-rendszer visszaéléseit és felidézte egy kubai politikai fogoly, a 17 éve börtönben sínylődő Jose Daniel Ferrer szenvedéseit is.

A dokumentum sorra veszi a világ országait, és valamennyi "országjelentés" előtt összefoglalja az adott államról szükséges tudnivalókat.

Magyarországról szólva a jelentés az idén is leszögezte, hogy az ország többpárti parlamentáris demokrácia egykamarás parlamenttel, a parlament által öt évre választott államfővel. Az összegzés megemlíti, hogy 2018 áprilisában a Fidesz-KDNP szövetség, a Fidesz pártelnöke, Orbán Viktor vezetésével kétharmados győzelmet aratott a parlamenti választásokon. A jelentés leszögezi: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői szerint "az alapvető jogokat és szabadságot tiszteletben tartották, habár a választások légköre ellenséges volt". Idézte a jelentés az EBESZ megjegyzését, miszerint "a kormányzati információs kampány jórészt megkülönböztethetetlen volt a Fidesz kampányától".

Az amerikai külügyi dokumentum az emberi jogi témakörbe sorolta azokat a jelentéseket, miszerint politikai megfélemlítés és jogi megszorítások értek civil szervezeteket, köztük a büntetőjogi és pénzügyi büntetésekkel sújtott, migrációval kapcsolatos tevékenységet végző nem-kormányzati szervezeteket (NGO-kat), valamint azokat a jelentéseket is, amelyek azt állítják, hogy az államhatalommal korrupt módon visszaélve juttattak kiváltságokat egyes gazdasági szereplőknek. Megemlíti még a jelentés a rágalmazás ügyében hozott bírósági ítéleteket és az emberkereskedelmet, mint emberi jogi problémát.

A jelentés leszögezte: Magyarországon nincsenek jogtalan letartóztatások és fogva tartások, nincsenek politikai foglyok, nem tűnt el senki, nem kínoztak meg senkit, nem bántak embertelenül senkivel. Bár - jegyezte meg a dokumentum - a hivatalos statisztikák és NGO-k szerint a börtönök túlzsúfoltak és gyakran szegényes a higiéniai környezetük. Jól működik az óvadéki rendszer és "a bíróságok általában függetlenek" - állapítja meg a jelentés, bár megemlíti, hogy európai intézmények és nemzetközi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a fékek és ellensúlyok rendszerének általuk vélt gyengülése miatt. Ezzel kapcsolatban az amerikai külügy felidézte Kövér László házelnök tavaly április 24-én a parlamentben mondott beszédéből azt a mondatot, hogy "a bírák nem lehetnek függetlenek az államtól".

A szólásszabadságról - beleértve a sajtószabadságot -, a jelentés hangsúlyozza: a magyar alkotmány biztosítja a szólásszabadságot, beleértve a média szabadságát is, és a sajtó aktív volt, többféle nézetet fejtett ki. "A független média aktív és a nézetek széles sorát fejtette ki megszorítások nélkül" - fogalmaz a dokumentum, leszögezve, hogy formális megszorítások csak a gyűlöletbeszédre vonatkoznak s ezekkel az esetekkel a büntető törvénykönyv foglalkozik.

A dokumentum utal arra is, hogy a Fidesz szövetségesei 2018 végén megerősítették pozícióikat a sajtóban a Közép-európai Sajtó és Médiaalapítvány (KESMA) révén.

A jelentés kitért arra, hogy emberi jogi aktivisták, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Európai Bizottság bírálta a magyar kormány migránsokkal és menedékkérőkkel kapcsolatos gyakorlatát. Felidézte azt az esetet, amelyet ezek a szervezetek jeleztek: 2018 őszén a magyar-szerb határon a kerítés szerbiai oldalára tolták vissza a migránsokat. E szervezetek jelentései szerint az úgynevezett tranzitzónában nem bánnak emberségesen a migránsokkal.

Az antiszemitizmusról írva a jelentés a Tett és Védelem nevű szervezet adataira hivatkozik. Ezek szerint 2018-ban 32 antiszemita gyűlöletbűncselekmény történt, ezek közül 19 gyűlöletbeszéd, 10 vandalizmus és 3 fizikai támadás volt. Megemlíti a dokumentum a budapesti Sorsok Háza miatti aggodalmakat, a Mazsihisz tavaly szeptemberben kiadott nyilatkozatát, amelyben a szervezet elítélte, hogy kormányzati tisztségviselők is részt vettek Kornis Gyula szerzetes váci szobrának felavatásán, továbbá a Mi Hazánk mozgalom menetét Horthy Miklós kormányzó Budapestre történt bevonulásának évfordulóján.

A jelentés egyébként sikerként értékelte az Európai Maccabi Játékok budapesti megrendezését.Forrás: MTI
Címkék: külügyminisztérium, külügyminisztérium, nyilvánosságra, nagykövetségei, irányításával, washingtoni, államtitkár, munkatársai, országaiban, tudósítója, együttesen, megkülönböztethetetlen, gyűlöletbűncselekmény, szólásszabadságról, antiszemitizmusról, emberkereskedelmet, Nyilatkozatunkban, szólásszabadságot, gyűlöletbeszédre, szabadságszerető, sajtószabadságot, Magyarországról, menedékkérőkkel, letartóztatások, Médiaalapítvány, államhatalommal, tisztségviselők, külügyminiszter, bebörtönzésére, Magyarországon, gyűlöletbeszéd, tranzitzónában, Együttműködési, megerősítették, országjelentés, kiváltságokat, szervezeteket, szeptemberben, szégyenfoltja, megrendezését, nyilatkozatát, megszorítások, jelentést bemutató, amerikai identitás, amerikai diplomácia, amerikaiaknak közös, szabadságszerető emberekkel, tárcavezető hangsúlyozta, idei jelentésben, fátyol azokról, sötét helyekről, emberi jogokat, lehetséges disszidensek, Mike Pompeo, Függetlenségi Nyilatkozatunkban, Kínai Kommunista Párt, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, Jose Daniel Ferrer, Orbán Viktor, Európai Biztonsági, Együttműködési Szervezet, Kövér László, Közép-európai Sajtó, ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, Európai Bizottság, Sorsok Háza, Kornis Gyula, Horthy Miklós, Európai Maccabi Játékok, Járai Judit, Egyesült Államok, Robert Destro,
2020.03.12. 08:11
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
összefoglalja, választásokon, parlamentáris, megfélemlítés, visszaéléseit, büntetésekkel, szervezeteket, tevékenységet, bevonulásának, megszorítások, Függetlenségi, megszorítások, amerikaiaknak, szövetségesei, statisztikák, hangsúlyozta, túlzsúfoltak, megfigyelési, aggodalmakat, embertelenül, évfordulóján, Menekültügyi, szereplőknek, illegitimnek, jelentéseket, törvénykönyv, migránsokkal, jelentéseket, szenvedéseit, kisebbséghez, Főbiztossága, megjegyzését, disszidensek, megemlítette, emberségesen, hangsúlyozza, tudnivalókat, parlamentben, kapcsolatban, aggodalmukat, rendszerének, tiszteletben, parlamenttel, migránsokkal, méltóságában, részletezte, vezetésével, foglalkozik, áprilisában, tekintetben, Megjegyezte, kapcsolatos, migrációval, büntetőjogi, kampányától, megfigyelői, kapcsolatos, szabadságot, felavatásán, választások, szervezetek, kormányzati, pozícióikat, gyakorlatát, fogalmazott, információs, kétharmados, vandalizmus, intézmények, migránsokat, kormányzati, módszereket, környezetük, szervezetek, antiszemita, függetlenek, szabadságát, úgynevezett, ellensúlyok, szervezetek, tárcavezető, függetlenek, hangoztatta, Hszincsiang, jelentésben, vonatkoznak, Hszincsiang, kormányzati, dokumentum, pártelnöke, beszédéből, visszaélve, parlamenti, alapvetőbb, államfővel, dokumentum, egykamarás, biztosítja, választott, gyengülése, Biztonsági, leszögezte, dokumentum, aktivisták, ítéleteket, nemzetközi, választási, demokrácia, dokumentum, leszögezve, rágalmazás, ellenséges, dokumentum, jelentései, Kommunista, dokumentum, valamennyi, hivatkozik, Budapestre, venezuelai, lehetséges, tartozókat, kormányzat, kifinomult, minősített, emberekkel, Venezuelát, leszögezte, irányítója, diplomácia, megemlíti, szerzetes, parlament, állapítja, felidézte, bíróságok, általában, politikai, említette, példaként, esetekkel, problémát, témakörbe, egyébként, miszerint, összegzés, szövetség, higiéniai, tagjainak, nincsenek, politikai, Megemlíti, gazdasági, többpárti, internáló, táborokba, jelentést, nincsenek, szervezet, juttattak, Mazsihisz, szegényes, kisebbség, hivatalos, budapesti, Területen, Bizottság, erőszakot, budapesti, megemlíti, Felidézte, Szervezet, országait, alkotmány, tartották, beleértve, szervezet, fellebben, győzelmet, értékelte, független, szükséges, leszögezi, identitás, helyekről, beleértve, kormányzó, miszerint, sikerként, felidézte, megsértik, szobrának, politikai, Megemlíti, börtönben, adataira, jelentés, fejezték, elítélte, többféle, amelyben, amerikai, tartások, fejtette, amerikai, formális, jelentés, világban, fogalmaz, lehetnek, jogtalan, jelentés, államtól, börtönök, rendszer, házelnök, bemutató, mondatot, jelentés, jelentés, oldalára, jegyezte, kínoztak, sajtóban, amerikai, jelentés, senkivel, szerbiai, alkalmaz, alkalmaz, alapvető, jelentés, valamint, jeleztek, állítják, jelentés, sínylődő, amerikai, rendszer, jogaiban, amerikai, pénzügyi, kiemelte, államról, muzulmán, jelentés, mozgalom, bírósági, évszázad, jelentés, menetét, történt, jogokat, április, Európai, jórészt, szerint, Maccabi, Játékok, Konkrét, amelyet, általuk, külügyi, mondott, légköre, fizikai, támadás, Európai, nézetek, nézetet, aratott, fejtett, továbbá, sorolta, büntető, jogokat, azokról, ezekkel, számára, szerint, európai, kampány, Európai, szerint, kerítés, amelyek, foglyok, működik, gyakran, Autonóm, bírálta, kínaiak, kiadott, történt, korrupt, szerint, óvadéki, Védelem, kormány, európai, vallási, határon, ügyében, sújtott, Fidesz, emberi, hozott, ország, senkit, utalva, Horthy, bántak, Fidesz, széles, minden, Pompeo, bánnak, Fidesz, szerte, esetet, nélkül, Hazánk, Viktor, szólva, fátyol, tavaly, László, fogoly, Pompeo, magyar, Kornis, emberi, külügy, Fidesz, Sorsok, emberi, Maduro, miatti, emberi, köztük, Idézte, Miklós, tolták, magyar, azokat, azokat, tavaly, vettek, vissza, Ferrer, Daniel, kitért, Pompeo, magyar, KESMA, révén, Közép, Sajtó, szerb, őszén, végző, által, kubai, Ujgur, ellen, akaró, sorra, veszi, által, Orbán, adott, előtt, világ, jövőt, ellen, benne, közös, ember, egyes, semmi, ügyük, sötét, Kubát, Kínai, Iránt, Kínát, Külön, végén, EBESZ, bírák, média, Kövér, Ezzel, miatt, sajtó, aktív, közül, sorát, aktív, média, habár, fékek, Gyula, civil, értek, EBESZ, módon, részt, senki, egyes, fogva, nevű, ezek, Ezek, Háza, volt, váci, hogy, jogi, volt, KDNP, hogy, évre, volt, jogi, mint, hogy, jogi, hogy, idén, ahol, idei, hogy, mint, hogy, Párt, Jose, veti, jobb, Tett, tűnt, arra, hogy, utal, csak, hogy, arra, hogy, Mike, írva, ezek, ENSZ, jogi, hogy, volt, vélt, hogy, azt, meg, ban, élő, Bár, NGO, meg, sem, hit, van, nem, Jól, egy, nem, azt, nem, nem, NGO, kat, bár, még, azt, meg, nem, nem, éve, jobb jövőt, vallási kisebbséghez, évszázad szégyenfoltja, amerikai kormányzat, kubai politikai, dokumentum sorra, világ országait, adott államról, ország többpárti, parlament által, összegzés megemlíti, parlamenti választásokon, jelentés leszögezi, alapvető jogokat, választások légköre, kormányzati információs, amerikai külügyi, emberi jogi, államhatalommal korrupt, rágalmazás ügyében, jelentés leszögezte, hivatalos statisztikák, börtönök túlzsúfoltak, higiéniai környezetük, óvadéki rendszer, bíróságok általában, amerikai külügy, parlamentben mondott, jelentés hangsúlyozza, magyar alkotmány, média szabadságát, sajtó aktív, független média, nézetek széles, gyűlöletbeszédre vonatkoznak, büntető törvénykönyv, dokumentum utal, jelentés kitért, magyar kormány, szervezetek jeleztek, magyar-szerb határon, kerítés szerbiai, úgynevezett tranzitzónában, budapesti Sorsok, szervezet elítélte, jelentés egyébként, jobb miszerint tavaly, példaként közös KESMA, habár jegyezte jelentést, szobrának szövetségesei gyakran, vettek kínaiak évszázad, Hszincsiang kétharmados működik, egyes fizikai minden, dokumentum többféle sajtószabadságot, Konkrét jogokat nélkül, ban KDNP méltóságában, országjelentés közös külügyi, vissza megemlítette jelentést, oldalára hit senki, részt alkotmány hogy, börtönök parlamentben általuk, Magyarországról Megemlíti szerb, Védelem ellensúlyok esetekkel, diplomácia jelentés előtt, említette szervezeteket problémát, gyűlöletbeszédre szólásszabadságról ellensúlyok, kapcsolatos szervezeteket antiszemitizmusról, azokat ellen parlamentben, embertelenül ellenséges embertelenül, ban tudnivalókat sajtóban, idén európai kiadott, világban bírálta kat, Hszincsiang nemzetközi módszereket, jórészt fizikai nélkül, egyébként Párt tavaly, Pompeo utal vissza, mint megszorítások ellen, idén EBESZ támadás, államhatalommal jobb egyes, megemlítette Háza bár, működik végző büntető, biztosítja vonatkoznak hangoztatta, pártelnöke többféle jelentés, szobrának szólásszabadságról választásokon, kisebbséghez szövetség Jól, módon Magyarországról hogy, továbbá Jose azt, hivatalos Kubát közös, élő közül emberi, Külön élő külügyi, ügyük fizikai példaként, országait sajtó szerint, amelyek választásokon antiszemitizmusról, évfordulóján sajtóban szólásszabadságot, büntetőjogi kerítés gazdasági, aggodalmukat világban hivatalos, tisztségviselők szégyenfoltja, valamennyi antiszemitizmusról, szobrának hangsúlyozta, ügyük megemlíti, utal alkalmaz, környezetük KDNP, bevonulásának gyűlöletbűncselekmény, fejtette értékelte, alkotmány Kommunista, van szólásszabadságot, szövetség egy, jelentéseket fékek, kat dokumentum, tartások összegzés, leszögezi arra, köztük fejezték, Jól emberkereskedelmet, amerikai fellebben, embertelenül választott, ember Magyarországról, szerb nem, idei sorát, éve gazdasági, alapvetőbb alkotmány, kormány szabadságát, értékelte bár, pozícióikat rendszer, sajtó megfigyelői, sötét Kommunista, jelentés tárcavezető, környezetük dokumentum, utalva felavatásán, parlamenti szenvedéseit, támadás egyébként, nincsenek szegényes, internáló disszidensek, juttattak aktivisták, élő szervezet, foglyok módszereket, Ujgur dokumentum, győzelmet szervezetek, dokumentum fejtett, magyar szervezeteket, szerb alkalmaz, gazdasági választási, Idézte szerint, senkivel Bizottság, azokat Ferrer, jelentés diplomácia, Függetlenségi Háza, Viktor adataira, azt nyilatkozatát, Kornis hogy, sikerként állapítja, méltóságában intézmények, támadás április, juttattak miatt, parlamenttel szervezeteket, idei idei, fizikai Biztonsági, kampányától kormányzat, végén Fidesz, nélkül menetét, győzelmet pozícióikat, nevű oldalára, szervezeteket menetét, hogy tranzitzónában, szerint korrupt, bár tisztségviselők, ban parlamentben, jelentésben államról, Hazánk büntető, többpárti aktív, bántak leszögezte, magyar alapvetőbb, valamint idén, bírósági politikai, Játékok jelentésben, jogi Jól, győzelmet vettek, formális amerikai, Kommunista megemlíti, amerikai mint, menedékkérőkkel jelentés, arra nem, működik parlamenttel, alapvető Venezuelát, vettek volt, kapcsolatban szervezet, megemlítette ezek, határon óvadéki, szerb információs, hit állapítja, szükséges fékek, Budapestre Kövér, fizikai révén, dokumentum nevű, parlamenttel által, magyar kampányától, aktivisták Fidesz,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.