Belépés
Keresés
Naptár
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 2. rész (magyar-mongol kétoldalú szerződések, kínai orvostudományi egyetem)
A magyar-mongol kétoldalú szerződésekről és a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatásáról is tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.


Magyar-mongol kétoldalú szerződések

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a javaslat célja a Magyarország és Mongólia közötti kétoldalú nemzetközi szerződések hatályának rendezéséről szóló, 2016-ban Ulánbátorban aláírt jegyzőkönyv kihirdetése.

Mint mondta, Magyarország és egyes volt szocialista országok között a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló 2003-as kormányhatározat alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata az ilyen nemzetközi szerződések áttekintése és a hatályban tartandó megállapodások beazonosítása. Hozzátette: a kormány a keleti nyitás politikájának részeként törekszik a magyar-mongol kapcsolatrendszer sokoldalú fejlesztésére, így 2013-ban megkezdődtek a tárgyalások a két ország nemzetközi szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, aminek eredményeképpen 11 megállapodás hatályban tartásáról döntöttek a felek. Az erről szóló jegyzőkönyvet 2016. január 25-én, Ulánbátorban írták alá.

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka a Fidesz-KDNP nevében támogatta a javaslatot és elmondta: a két ország között 11 szerződés marad életben és öt veszti hatályát. Az MSZP vezérszónoka, Legény Zsolt pártja nevében szintén egyetértett a javaslattal. Bana Tibor, a Jobbik vezérszónoka fontosnak nevezte, hogy Magyarország szorosabbra fűzze kulturális és gazdasági kapcsolatait Mongóliával, ezért frakciója nevében ugyancsak támogatta a javaslatot.


Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi oktatási tevékenységének támogatása

Palkovics: rendeződik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi képzése


Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: a felsőoktatási törvény módosítása értelmében az Európai Gazdasági Térségen kívüli székhellyel rendelkező és Magyarországon oktatási tevékenységet folytató külföldi felsőoktatási intézmények esetében a magyar kormány és a székhely szerinti állam kormánya között nemzetközi szerződés megkötése szükséges a magyarországi működés támogatásához.

Mint mondta, ez a rendelkezés három ország összesen öt intézményét érinti, ezek közül az egyik a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi tagozata, amely a Semmelweis Egyetem (SE) egészségtudományi karán folytat képzést.

Közölte: a kínai egyetem magyarországi oktatási tevékenységét támogató megállapodás 2017 októberében kötötték meg, azt Szijjártó Péter külügyminiszter és a Hejlongcsiang tartomány oktatási hivatalának elnöke írta alá. Hangsúlyozta: a javaslat elfogadásával rendeződnek a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem magyarországi működésének feltételei.

Fidesz: van lehetőség a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a hagyományos kínai orvoslás nagy népszerűséggel rendelkezik Magyarországon, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a több ezer évre visszatekintő, hagyományos kínai gyógyászat iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen tanulmányokat folytatni ezen a területen. Elmondta: a Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem 2011 óta folytat képzést a SOTE egészségtudományi karán. Megjegyezte: "lám, lám", van lehetőség van a felsőoktatási törvénynek való megfelelésre, hiszen ez a megállapodás is azt bizonyítja, hogy a törvény nem tartalmaz irreális, teljesíthetetlen feltételeket.

Az MSZP nem ért egyet a felsőoktatási törvény módosításával


Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: nem értenek egyet azzal a koncepcióval, amely alapján ez a javaslat a Ház elé került. Szerinte nem volt szükség arra, hogy az EU-n kívüli székhelyű, Magyarországon oktatási tevékenységet folytató intézmények működése érdekében nemzetközi szerződés megkötését írják elő. Erre nem volt szükség az elmúlt 25 évben, egészen addig, amíg Orbán Viktor és a Fidesz nem indított hadjáratot a CEU ellen - jegyezte meg a képviselő, aki szerint valójában a "Soros-hadjárat" részeként döntöttek úgy, hogy megpróbálják kiűzni, ellehetetleníteni a CEU-t. Hozzátette: ennek az akciónak az ártatlan elszenvedője lett a kínai egyetem - tette hozzá.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Rig Lajos, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: a megállapodásra a "lex CEU" miatt van szükség, és ha egy oktatási intézmény megfelel a követelményeknek, akkor van létjogosultsága Magyarországon. Közölte: a Jobbik támogatja a javaslatot.

A vezérszónoki felszólalások után kétperces felszólalásokból álló vita alakult ki az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Csenger Zalán Zsolt között a felsőoktatási törvény módosításáról. A MSZP-s politikus annak visszavonását követelte, és a Soros György elleni kampány részének tartotta a Magyarországon működő külföldi oktatási intézmények számára előírt új szabályokat, a fideszes képviselő viszont azzal érvelt, hogy arra a nem megfelelő színvonalon működő intézmények miatt volt szükség.

Palkovics László zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Velencei Bizottság is megvédte a felsőoktatási törvény módosítását, amely nem érinti a felsőoktatás autonómiáját.

Szerinte az új szabályokra azért volt szükség, mert 2011-ben az új felsőoktatási törvény azt írta elő, hogy öt éven belül felül kell vizsgálni a külföldi oktatási intézmények működését. 2016 második felében ez megtörtént, és kiderült, hogy a Magyarországon működő 26 külföldi intézményből nem mindegyik működik megfelelően - indokolt az államtitkár, aki szerint a hallgatók védelmét szolgálják az új szabályok.Forrás: MTI
Címkék: tevékenységének, Orvostudományi, szerződésekről, támogatásáról, Hejlongcsiang, magyarországi, Országgyűlés, csütörtökön, kétoldalú, oktatási, tárgyalt, felülvizsgálatáról, felülvizsgálatáról, Külügyminisztérium, Külügyminisztérium, kapcsolatrendszer, egészségtudományi, egészségtudományi, ellehetetleníteni, teljesíthetetlen, követelményeknek, felszólalásokból, kormányhatározat, létjogosultsága, külügyminiszter, eredményeképpen, tevékenységének, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, megállapodásra, népszerűséggel, Magyarországon, Magyarországon, Magyarországon, Orvostudományi, Magyarországon, Orvostudományi, kapcsolatainak, Orvostudományi, megállapodások, Orvostudományi, javaslat célja, szerződéses kapcsolatok, ilyen nemzetközi, hatályban tartandó, keleti nyitás, magyar-mongol kapcsolatrendszer, erről szóló, felsőoktatási törvény, magyar kormány, székhely szerinti, magyarországi működés, Csenger Zalán Zsolt, Legény Zsolt, Bana Tibor, Hejlongcsiang Kínai Orvostudományi Egyetem, Palkovics László, Európai Gazdasági Térségen, Semmelweis Egyetem, Szijjártó Péter, Zalán Zsolt, Orbán Viktor, MSZP-s Mesterházy Attila, Soros György, Velencei Bizottság,
2017.11.16. 12:10
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
beazonosítása, felsőoktatási, politikájának, felsőoktatási, tevékenységet, érdeklődőknek, Hejlongcsiang, jegyzőkönyvet, felsőoktatási, felsőoktatási, tanulmányokat, magyarországi, felsőoktatási, visszatekintő, fejlesztésére, módosításával, Hejlongcsiang, magyarországi, felszólalások, magyarországi, támogatásához, Hejlongcsiang, felsőoktatási, Hejlongcsiang, magyarországi, visszavonását, módosításáról, felsőoktatási, tevékenységet, Hejlongcsiang, magyarországi, felsőoktatási, magyarországi, tevékenységét, Hejlongcsiang, elfogadásával, megfelelésre, Hangsúlyozta, vezérszónoka, intézményből, megállapodás, vezérszónoka, kapcsolatait, Magyarország, Ulánbátorban, vezérszónoka, vezérszónoka, megfelelésre, vezérszónoka, Ulánbátorban, felsőoktatás, vezérszónoki, autonómiáját, koncepcióval, vezérszónoka, Külgazdasági, megpróbálják, elszenvedője, Magyarország, Magyarország, rendezéséről, megállapodás, Külgazdasági, megállapodás, államtitkára, megkezdődtek, feltételeket, szorosabbra, kapcsolatok, székhellyel, szocialista, államtitkár, színvonalon, szerződéses, októberében, jegyzőkönyv, rendelkezés, intézmények, szerződések, szabályokat, intézmények, intézményét, kihirdetése, intézmények, szerződések, Mongóliával, hivatalának, megfelelően, szabályokra, rendelkezik, hagyományos, módosítását, hagyományos, lehetőségük, Megjegyezte, szerződéses, államtitkár, tárgyalások, intézmények, intézmények, szerződések, egyetértett, zárszavában, rendeződnek, javaslattal, áttekintése, működésének, hadjáratot, Mesterházy, módosítása, bizonyítja, rendelkező, gyógyászat, értelmében, nemzetközi, törvénynek, törvénynek, Semmelweis, feltételei, megtesznek, javaslatot, javaslatot, Hozzátette, nemzetközi, megkötését, megtörtént, javaslatot, tartásáról, kulturális, javaslatot, támogatása, Hozzátette, nemzetközi, parlamenti, nemzetközi, hatályának, szolgálják, rendeződik, nemzetközi, területen, döntöttek, lehetőség, folytatni, Szijjártó, támogatja, fontosnak, részeként, döntöttek, tartalmaz, frakciója, gazdasági, működését, valójában, hatályban, tartomány, megfelelő, képviselő, mindegyik, kétoldalú, lehetőség, támogatja, szerződés, intézmény, hatályban, vizsgálni, szabályok, érdekében, támogatta, kétperces, Palkovics, hallgatók, képviselő, törekszik, követelte, szükséges, Palkovics, Gazdasági, székhelyű, Bizottság, részeként, szerződés, figyelmet, megkötése, kétoldalú, ugyancsak, érdekében, szerződés, Palkovics, támogatta, sokoldalú, politikus, megvédte, Szerinte, elmondta, megfelel, oktatási, tartandó, folytató, oktatási, Térségen, Velencei, működése, oktatási, oktatási, indokolt, hadjárat, indított, elmondta, jegyezte, Szerinte, irreális, országok, védelmét, folytató, javaslat, feladata, Elmondta, akciónak, ártatlan, külföldi, orvoslás, oktatási, fideszes, oktatási, kötötték, tartotta, oktatási, részének, támogató, tagozata, kiderült, külföldi, összesen, oktatási, javaslat, oktatási, székhely, esetében, külföldi, külföldi, hatályát, szerinti, javaslat, fideszes, kormánya, Mongólia, törvény, Egyetem, szerint, képzést, szükség, szükség, folytat, szerint, törvény, törvény, Egyetem, egészen, működés, alapján, Egyetem, törvény, kormány, kormány, szükség, szükség, értenek, Egyetem, Levente, alapján, törvény, Közölte, kampány, nevében, képzése, működik, Egyetem, Európai, Csenger, közölte, számára, nevében, Csenger, felében, alakult, viszont, nevében, szintén, mindent, szükség, közötti, Csenger, Közölte, törvény, életben, egyetem, folytat, képzést, egyetem, második, nevezte, Egyetem, előírt, László, működő, Jobbik, mongol, elleni, mondta, Attila, Jobbik, működő, kiűzni, között, között, Magyar, László, aláírt, mondta, elmúlt, Jobbik, Viktor, Fidesz, György, érvelt, ország, pártja, Legény, január, veszti, elnöke, Jobbik, mongol, aminek, hiszen, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Fidesz, Magyar, mondta, kívüli, között, legyen, ország, magyar, kívüli, érinti, magyar, mondta, között, működő, nyitás, mondta, érinti, került, ország, keleti, Legény, Zsolt, marad, Zalán, akkor, ezért, annak, Kínai, kínai, szóló, állam, Kínai, Kínai, karán, Zsolt, Zalán, közül, ezért, egyik, Kínai, amely, azzal, kínai, célja, Zsolt, Soros, Tibor, annak, fűzze, Péter, három, Zsolt, ellen, egyet, Zsolt, azért, Soros, szóló, miatt, felek, Orbán, addig, írják, ilyen, amely, hívta, azzal, amely, évben, egyet, erről, miatt, tette, írták, karán, Kínai, hozzá, felül, kínai, Lajos, iránt, Zalán, egyes, kínai, szóló, belül, ennek, hogy, kell, hogy, arra, arra, hogy, éven, volt, mert, írta, hogy, volt, ezer, volt, írta, való, MSZP, arra, hogy, volt, Mint, Erre, nagy, hogy, évre, ezen, SOTE, való, több, MSZP, MSZP, hogy, amíg, ezek, lett, álló, után, hogy, volt, Mint, hogy, KDNP, MSZP, MSZP, vita, Bana, így, lám, ban, óta, ban, alá, két, meg, elő, nem, azt, alá, két, azt, van, aki, nem, úgy, CEU, aki, meg, nem, CEU, Rig, nem, egy, van, van, CEU, azt, lex, nem, fel, azt, nem, ben, van, azt, van, ért, azt, nem, elő, elé, Ház, nem, nem, lám, rendelkezés három, kínai egyetem, javaslat elfogadásával, felsőoktatási törvénynek, hagyományos kínai, több ezer, ártatlan elszenvedője, javaslatotRig Lajos, oktatási intézmény, vezérszónoki felszólalások, fideszes Csenger, fideszes képviselő, felsőoktatás autonómiáját, külföldi oktatási, hallgatók védelmét, Legény tartandó támogatja, szerződéses tanulmányokat között, mondta folytató második, törvénynek fideszes vezérszónoki, tevékenységet intézményből hogy, kívüli Fidesz Jobbik, Jobbik székhelyű Hozzátette, jegyzőkönyv nem szocialista, Kínai ért kétoldalú, Szerinte részének működésének, megfelel feltételeket hiszen, fűzze Szerinte ezért, szerződés Magyarországon koncepcióval, azt döntöttek január, Ulánbátorban Térségen addig, azt felsőoktatási Elmondta, szintén azzal ennek, évre van belül, beazonosítása mongol hozzá, politikus Hejlongcsiang nemzetközi, Legény összesen orvoslás, Szijjártó intézmények volt, Orvostudományi működő MSZP, szerződések működő szabályokra, volt kínai elmúlt, érvelt akkor Kínai, Hejlongcsiang támogatása külföldi, két rendezéséről hadjárat, Zsolt hagyományos felszólalások, Csenger között megpróbálják, volt javaslatot elmúlt, parlamenti egyetem ezen, Magyarország pártja fideszes, jegyzőkönyvet arra Hejlongcsiang, javaslatot szóló való, alá követelte felében, Fidesz oktatási volt, Külgazdasági érdekében Magyarországon, Csenger vezérszónoka Mesterházy, kívüli Legény több, arra kampány Külgazdasági, tagozata ezer Zsolt, szerződés teljesíthetetlen politikus, volt módosításával értelmében, egy követelte nem, Lajos Hozzátette érdekében, figyelmet van belül, hadjáratot Hejlongcsiang hagyományos, megkötését ország Palkovics, szükség részeként felsőoktatási, oktatási rendelkezik, kiűzni viszont, között kiderült, tartalmaz Magyarországon, külföldi Kínai, lett alakult, elé ezer, CEU azt, Fidesz egyetértett, megfelelő megállapodások, intézmények rendezéséről, szolgálják fontosnak, figyelmet Csenger, külügyminiszter Zsolt, Hangsúlyozta elmondta, szóló értenek, között Elmondta, magyarországi támogatja, két védelmét, kétperces folytató, megállapodás módosítása, elő Magyarország, felsőoktatási két, vezérszónoka Soros, megkezdődtek oktatási, belül Gazdasági, pártja megállapodás, nyitás népszerűséggel, ezért kínai, amely éven, megállapodás mongol, részeként annak, felsőoktatási javaslat, tanulmányokat nem, van irreális, politikus magyarországi, között ugyancsak, javaslatot miatt, tartalmaz Velencei, alakult kormánya, KDNP támogatta, való képzése, Egyetem viszont, életben áttekintése, parlamenti Bizottság, felszólalások hadjárat, Ház támogató, államtitkár beazonosítása, nem értelmében, Orvostudományi MSZP, érinti javaslat, kormányhatározat szerződés, arra nemzetközi, rendelkezés Magyarország, ezért egyet, hiszen működő, rendezéséről Egyetem, feltételeket működő, Hejlongcsiang egyet, úgy Térségen, felsőoktatás Orvostudományi, hogy megfelelésre, törvény megállapodásra, szerződések tagozata, nemzetközi zárszavában, részeként lám, érinti megvédte, érdekében működés, érinti Közölte, magyar Térségen, vizsgálni hatályban, Magyarországon Egyetem, hogy rendelkezik, rendelkezik követelményeknek, azt Magyarország, jegyezte Magyarország, rendelkezés megtörtént, Hozzátette érinti, támogatja külföldi, megkezdődtek mondta, Kínai Egyetem, mondta megfelel, van egészségtudományi, két aminek, egyetem kiűzni, fejlesztésére Rig, van megfelelésre, külföldi SOTE, képviselő nyitás, álló frakciója, arra gazdasági, kötötték beazonosítása, mongol amely, annak alá, hagyományos alá, kampány aki, külföldi megállapodás, szerződés ártatlan, szorosabbra javaslatot, tevékenységét miatt,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.