Belépés
Keresés
Naptár
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Palkovics: láthatóvá kell tenni nemzetközi szinten is a magyar felsőoktatást
Magyarország gazdasági teljesítménye teszi lehetővé a felsőoktatási ökoszisztéma továbbfejlesztését - hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter a Semmelweis Egyetem (SE) jubileumi, 250. tanévének megnyitóján pénteken Budapesten.


Palkovics László köszöntő beszédében hangsúlyozta, ebben a munkában számít valamennyi, a felsőoktatásban érintett résztvevő együttműködésére.

Mint mondta, a magyar gazdaság teljesítményének eredményeként jövőre az eddigi 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal többet biztosít a kormány kutatás-fejlesztésre, és ebből a forrásból a felsőoktatásra is több pénz jut.

Kijelentette, az SE egyfajta védjegy és márkanév, amely a legmagasabb minőségű oktatás és tudományos teljesítmény jelképévé vált.

Kitért arra, a januárban elkezdett Semmelweis XXI. fejlesztési projekt célja 2030-ra a világ száz legjobb egyeteme közé emelni az intézményt, és e cél elérése érdekében az oktatás, a kutatás és a gyógyítás infrastruktúrájának továbbfejlesztésére, a tudományos képzések munkaerőpiaci igényekhez való finomhangolására és a kutatás-fejlesztés, innováció megerősítésére, a betegellátás színvonalának növelésére fókuszálnak.

Jelezte, az egyetem 1,75 milliárd forintot nyert kutatás-fejlesztésre és innovációra az idén meghirdetett pályázaton.

Azt mondta, 2010-ben "a kritika nélkül átvett bolognai rendszert", a munkaerőpiaci igényektől távolodó, alacsony hatékonysággal működő felsőoktatási rendszert örökölt a kormány; a 2010 és 2014 közötti időszak "a romok eltakarításának ideje volt", majd elkezdődött az egyetemek működésének stabilizálása, racionalizálták a fenntartói és finanszírozási struktúrát, létrehozták a kancelláriarendszert; a kormány számos intézkedéssel támogatta a felsőoktatásban résztvevőket, így például 2018 szeptemberétől 40 százalékkal nőtt a hallgatók szociális ösztöndíja, 1300-ról 2000-re emelkedett a doktori képzésre felvehető állami ösztöndíjhelyek száma, és a 2010-es költségvetéshez képest 606 milliárd forinttal fordít többet a kormány oktatásra.

A miniszter beszélt arról is: a 2016-ban indított Nemzeti Kiválóság Program keretében több mint 4600 ösztöndíjat ítéltek oda, és az idén 4 milliárd forintos keretösszegből meghirdették az Új Nemzeti Kiválóság Programot.

Merkely Béla rektor történelmi jelentőségűnek nevezte a jubileumi tanévet: a történelemformáló elődök tudására alapozva a jelen oktatói és hallgatói együtt formálhatják a jövő egészségügyét.

Kétszázötven év alatt épült és vált az SE hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő felsőoktatási intézménnyé, "az orvos- és egészségtudományi oktatás, innováció és gyógyító ellátás büszke zászlóshajójává" - fogalmazott a rektor.

Közölte, a magyarországi orvostudományi hallgatók 36 százaléka, az egészségtudományi hallgatók 35 százaléka, a külföldi hallgatók 34 százaléka, csaknem 12 ezer hallgató jár a Semmelweis Egyetemre, amelynek 3800 külföldi hallgatója van.

Kiemelte, az SE a világ 28 ezer felsőoktatási intézménye közül az első két százalékban szerepel a rangsorokban; a Times Higher Education legfrissebb, 2019-es listáján a 41. helyen áll Európában.

Merkely Béla elsődleges célkitűzése, hogy a következő tíz évben a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a legjobb száz, szakterületén Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé kerüljön az intézmény.

Tarlós István főpolgármester a tanévnyitón bejelentette, az évforduló alkalmából a fővárosi önkormányzat és a nagymúltú egyetem között 2011-ben létrejött együttműködési megállapodást megújítják.

Elmondta, Budapest ez év tavaszán Brüsszelből nyerte el az Európa legjobb úti célja díjat, a napokban pedig az Economist brit hetilap listáján kapott előkelő helyezést, a legélhetőbb kelet-európai főváros címmel. Megjegyezte, az értékelési szempontok közt jelentős számban szerepelnek olyanok - stabilitás, infrastruktúra, közlekedés, környezet, kultúra -, amelyek egyértelmű indikátorai a jelenlegi városvezetés munkájának is.

Tarlós István közölte, a megújított megállapodással a gyakorlati együttműködésen, a partnerségen túl a fővárosi önkormányzat az egyetem iránti elismerését is kifejezésre juttatja, így a jövőben - a felújítási munkák befejeztével - a 3-as metró Klinikák nevű állomása a Semmelweis-klinikák nevet viseli majd.

Hangsúlyozta, a főváros Budapest 2030 című hosszú távú városfejlesztési koncepciója és az SE stratégiai elképzelései támogatják a közös célok elérését. Az egyetem sokoldalú és magas színvonalú szakmai ismereteivel, oktatási módszertanával a jövőben is segítséget nyújt a főváros terveinek, programjainak kidolgozásához, az önkormányzat pedig a lakossági szolgáltatások terén szerzett tapasztalataival, információival és kapcsolatrendszerével igyekszik segíteni az SE-t - mondta.

Jelezte: a jövőben az egyetem szakmai támogatást nyújt a főváros fenntartásában lévő idősotthonok szakápolási feladatainak végzéséhez; a szakemberek az ápolók, gondozók számára szakmai továbbképzéseket, előadásokat, az önkormányzat fenntartásában lévő hajléktalanellátó intézményekben dolgozó szociális munkások részére pedig pszichiátriai és addiktológiai előadásokat is tartanak majd.

Azt mondta, a gyermekek, az időskorúak, a fogyatékos emberek, a szegénységben élők és a hajléktalanok életkörülményeinek javítását célzó, a városvezetés által növekvő figyelemmel kísért feladatok ellátásának jelentős színvonal-emelkedésére lehet számítani a főváros és az SE összefogásával.

Az ünnepségen Tarlós István és Merkely Béla aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében a főváros és az egyetem minden olyan területen együttműködik, amely Budapest fejlődését és az intézmény működésének segítését szolgálja.

Az SE a 2019/2020-as tanévben 3302 hallgató kezdi meg tanulmányait magyar, angol és német nyelven.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: továbbfejlesztését, teljesítménye, felsőoktatási, ökoszisztéma, hangsúlyozta, Magyarország, technológiai, megnyitóján, Semmelweis, Budapesten, innovációs, kapcsolatrendszerével, kancelláriarendszert, továbbfejlesztésére, infrastruktúrájának, életkörülményeinek, hajléktalanellátó, történelemformáló, egészségtudományi, egészségtudományi, együttműködésére, továbbképzéseket, tapasztalataival, finomhangolására, teljesítményének, városfejlesztési, együttműködésen, zászlóshajójává, megállapodással, ösztöndíjhelyek, felsőoktatásban, racionalizálták, eltakarításának, felsőoktatásban, költségvetéshez, főpolgármester, együttműködési, hatékonysággal, megerősítésére, finanszírozási, jelentőségűnek, szeptemberétől, munkában számít, felsőoktatásban érintett, magyar gazdaság, legmagasabb minőségű, januárban elkezdett, világ száz, tudományos képzések, betegellátás színvonalának, idén meghirdetett, kritika nélkül, munkaerőpiaci igényektől, Palkovics László, Semmelweis XXI, Nemzeti Kiválóság Program, Nemzeti Kiválóság Programot, Merkely Béla, Semmelweis Egyetemre, Times Higher Education, Tarlós István, Semmelweis Egyetem,
2019.09.06. 15:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
keretösszegből, orvostudományi, infrastruktúra, módszertanával, intézményekben, összefogásával, fenntartásában, kidolgozásához, felsőoktatásra, szolgáltatások, információival, fenntartásában, addiktológiai, felsőoktatási, eredményeként, pszichiátriai, munkaerőpiaci, felsőoktatási, színvonalának, munkaerőpiaci, együttműködik, megállapodást, intézkedéssel, hajléktalanok, stabilizálása, szegénységben, egészségügyét, felsőoktatási, megállapodást, felsőoktatási, szakterületén, magyarországi, programjainak, városvezetés, fejlesztésre, emelkedésére, városvezetés, ismereteivel, meghirdetett, tanulmányait, Hangsúlyozta, önkormányzat, befejeztével, partnerségen, bejelentette, idősotthonok, formálhatják, elképzelései, Kétszázötven, feladatainak, meghirdették, rangsorokban, résztvevőket, önkormányzat, önkormányzat, önkormányzat, rangsorokban, Kijelentette, fejlesztésre, hangsúlyozta, betegellátás, teljesítmény, elkezdődött, legmagasabb, működésének, elismerését, kifejezésre, legfrissebb, koncepciója, célkitűzése, ösztöndíjat, tanévnyitón, innovációra, Brüsszelből, Megjegyezte, szerepelnek, létrehozták, indikátorai, százalékkal, legélhetőbb, százalékban, fogalmazott, fejlesztési, fókuszálnak, intézménnyé, figyelemmel, működésének, ellátásának, előadásokat, előadásokat, szakápolási, milliárddal, szakemberek, nemzetközi, tudományos, intézményt, kiemelkedő, történelmi, intézménye, alkalmából, Semmelweis, elsődleges, hallgatója, nemzetközi, Semmelweis, megújított, időskorúak, végzéséhez, támogatást, segítséget, fogyatékos, valamennyi, fejlődését, értelmében, beszédében, ünnepségen, színvonalú, támogatják, egyértelmű, közlekedés, stabilitás, szempontok, munkájának, gyakorlati, stratégiai, Semmelweis, felújítási, értékelési, megújítják, tudományos, struktúrát, fenntartói, ösztöndíja, fejlesztés, pályázaton, növelésére, igényektől, emelkedett, igényekhez, nagymúltú, résztvevő, jelképévé, érdekében, százaléka, rendszert, Palkovics, felvehető, javítását, szociális, létrejött, gyermekek, innováció, szociális, évforduló, százaléka, intézmény, januárban, sokoldalú, százaléka, forinthoz, elkezdett, innováció, hallgatók, hallgatók, következő, hallgatók, Egyetemre, gyógyítás, területen, környezet, intézmény, helyezést, Education, terveinek, jelenlegi, keretében, segítését, miniszter, oktatásra, lakossági, támogatta, Kiválóság, szolgálja, Kiválóság, Programot, feladatok, rendszert, igyekszik, hallgatók, forrásból, Európában, színvonal, jubileumi, Economist, hallgatói, egyetemek, forinttal, számítani, oktatási, listáján, egyfajta, márkanév, fővárosi, tavaszán, Budapest, napokban, minőségű, jelentős, képzések, listáján, Elmondta, juttatja, Budapest, kerüljön, egyeteme, gyógyító, klinikák, állomása, milliárd, fővárosi, Klinikák, elérését, Kiemelte, tartanak, milliárd, bolognai, egyeteme, érintett, szerepel, gazdaság, alacsony, távolodó, gondozók, gyógyító, munkában, alapozva, Budapest, köszöntő, indított, tanévben, hallgató, milliárd, forintos, tudására, jelentős, forintot, amelynek, milliárd, munkások, segíteni, amelynek, képzésre, biztosít, szerzett, hallgató, külföldi, külföldi, főváros, főváros, amelyek, számára, aláírta, közölte, Merkely, kutatás, egyetem, egyetem, kutatás, kormány, olyanok, nyelven, időszak, kormány, kultúra, kormány, Jelezte, jövőben, főváros, kutatás, egyetem, örökölt, jövőben, részére, szakmai, egyetem, főváros, dolgozó, emberek, szakmai, közötti, védjegy, Jelezte, kormány, kritika, növekvő, jövőben, egyetem, főváros, szakmai, oktatás, oktatás, oktatói, például, legjobb, tanévet, csaknem, nevezte, projekt, Merkely, szinten, ellátás, oktatás, kutatás, egyetem, Közölte, legjobb, számban, legjobb, Program, hetilap, előkelő, Nemzeti, főváros, európai, ítéltek, legjobb, doktori, beszélt, Merkely, Nemzeti, elérése, Higher, helyen, eddigi, büszke, ápolók, többet, mondta, jövőre, képest, állami, rektor, számít, Tarlós, mondta, rektor, István, minden, magyar, László, többet, fordít, emelni, mondta, képest, mondta, átvett, nélkül, elődök, kísért, együtt, magyar, működő, István, Kitért, Tarlós, Tarlós, kapott, István, viseli, iránti, között, nyerte, munkák, Európa, Európa, hosszú, számos, címmel, pedig, romok, célja, orvos, nevet, nyert, kezdi, díjat, hazai, világ, amely, német, nyújt, jelen, célzó, ideje, metró, alatt, angol, lehet, ebben, épült, évben, ebből, célok, közös, pedig, terén, világ, kelet, közül, magas, arról, amely, nyújt, Times, által, száma, pedig, célja, olyan, közt, volt, Béla, FOTÓ, idén, Béla, majd, mint, több, brit, idén, való, nevű, közé, lévő, távú, majd, nőtt, lévő, pénz, ezer, több, Béla, első, száz, arra, ezer, száz, című, Mint, majd, jövő, élők, közé, vált, hogy, vált, meg, azt, ben, két, ról, úti, ben, áll, tíz, ban, Azt, XXI, oda, túl, jut, cél, Azt, így, van, jár, így, romok eltakarításának, egyetemek működésének, kormány számos, felsőoktatásban résztvevőket, hallgatók szociális, doktori képzésre, 2010-es költségvetéshez, kormány oktatásra, miniszter beszélt, 2016-ban indított, jubileumi tanévet, történelemformáló elődök, jelen oktatói, jövő egészségügyét, magyarországi orvostudományi, egészségtudományi hallgatók, külföldi hallgatók, nemzetközi felsőoktatási, legjobb száz, tanévnyitón bejelentette, évforduló alkalmából, fővárosi önkormányzat, nagymúltú egyetem, napokban pedig, legélhetőbb kelet-európai, értékelési szempontok, jelenlegi városvezetés, megújított megállapodással, gyakorlati együttműködésen, egyetem iránti, felújítási munkák, 3-as metró, főváros Budapest, közös célok, egyetem sokoldalú, főváros terveinek, önkormányzat pedig, lakossági szolgáltatások, egyetem szakmai, főváros fenntartásában, önkormányzat fenntartásában, fogyatékos emberek, szegénységben élők, városvezetés által, ünnepségen Tarlós, egyetem minden, intézmény működésének, képest Tarlós közé, orvostudományi közös ellátás, jövőre kísért fővárosi, Kijelentette Program Azt, elismerését elismerését legjobb, jelen innovációra több, egyeteme kormány igényektől, önkormányzat tudományos százalékkal, mondta fővárosi képzésre, tavaszán közös emelni, színvonalú örökölt hallgató, tanévnyitón egyetem Egyetemre, nyújt jelenlegi elképzelései, százaléka közölte alatt, rendszert elődök együttműködésen, városfejlesztési kormány ellátásának, vált megállapodást díjat, ünnepségen végzéséhez meghirdetett, milliárd városfejlesztési időszak, jelentőségűnek állomása oktatási, orvos Tarlós orvostudományi, rendszert XXI rektor, számít célok önkormányzat, volt százalékban büszke, képest külföldi gyógyító, képest időszak szolgáltatások, Azt segíteni teljesítmény, orvos alatt egyfajta, jövő érdekében egyeteme, forintot helyezést ben, így létrehozták többet, finanszírozási biztosít állami, Európa színvonalú egyetem, ezer hangsúlyozta számos, legjobb idén intézmény, Hangsúlyozta projekt meg, fogalmazott például gazdaság, terveinek minőségű javítását, pedig lakossági előkelő, érdekében vált eredményeként, értékelési élők munkájának, szeptemberétől infrastruktúrájának pedig, között számos partnerségen, forinthoz rektor pályázaton, fejlesztésre helyezést ellátásának, forintot forintos Béla, milliárd mondta amelynek, történelemformáló meghirdették továbbképzéseket, évforduló együttműködésére Európában, megerősítésére innováció területen, önkormányzat ellátás, érdekében hallgatói, rektor Palkovics, munkájának munkában, idősotthonok számítani, idén Béla, István összefogásával, ünnepségen infrastruktúrájának, jövőben amely, brit felsőoktatási, egyetem márkanév, fejlesztésre magyar, juttatja fővárosi, nélkül nevű, amelynek magyarországi, munkájának hetilap, nyerte egyetem, városvezetés alapozva, Azt forrásból, költségvetéshez Hangsúlyozta, pedig száz, együttműködésen például, történelemformáló struktúrát, nevezte emberek, önkormányzat főváros, István képest, tapasztalataival arról, listáján tartanak, évforduló előadásokat, miniszter idén, szociális Higher, időszak formálhatják, létrejött képest, egyetem rendszert, meghirdették többet, klinikák eltakarításának, nevezte távolodó, ítéltek kutatás, célzó szociális, munkájának ban, ezer eltakarításának, beszélt élők, közé hangsúlyozta, számítani támogatást, lakossági terén, teljesítmény működő, számára Kitért, ezer ezer, bolognai Jelezte, végzéséhez nevezte, pályázaton képest, Merkely cél, támogatást jelenlegi, nevezte hajléktalanok, nélkül két, fenntartásában előkelő, életkörülményeinek viseli, növekvő lévő, két eredményeként, célkitűzése innováció, jövő innováció, formálhatják gyógyító, elképzelései szolgáltatások, forinttal legjobb, számban ápolók, ösztöndíja infrastruktúrájának, Budapest városfejlesztési, van fordít, hallgatók tanévet, terén koncepciója, emberek című, olyan Jelezte, állami Budapest, képzésre főváros, részére fordít, fenntartásában külföldi, fejlesztésre fókuszálnak, addiktológiai értelmében, gyakorlati tanévben, című túl, történelmi nemzetközi, így rektor, támogatják cél, egyeteme többet, oktatás érdekében, majd támogatást, értelmében címmel, idén történelemformáló, emelkedett Budapest, Nemzeti majd, indikátorai Tarlós, szerepel százaléka, továbbfejlesztésére időszak, emberek felújítási, városvezetés főváros, közlekedés innováció, jelen színvonalú, stabilizálása magyarországi, valamennyi nyelven, ebben több,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.