Belépés
Keresés
Naptár
2020.05 2020. Május 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 7. rész (közigazgatási törvénycsomag)
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának expozéjával kezdődött meg az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról és ingyenes vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.


Orbán Balázs: folytatódhatnak a zöldfejlesztések a Ligetben

Kiemelten közérdekű beruházásnak minősülhet a Liget Budapest projekt, és a helyi önkormányzatok részéről változtatási tilalom nem lenne alkalmazható - közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításait ismertetve kedden az Országgyűlésben.

Orbán Balázs kifejtette: ha önkormányzati rendelet ezzel ellentétes előírást tartalmaz, akkor helyette a törvényi előírást kell alkalmazni. Rámutatott: a javaslat benyújtására azért is szükség volt, mert a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt változtatási tilalom a már folyamatban lévő zöldfelületi munkálatokat is megakadályozta. Ezek között említette a városligeti kis botanikus kert megújítását és bővítését, az 56-os terén kialakítandó zöld promenádot, multifunkcionális sportpályák megvalósítását, két kilométeres futókör kialakítását és egy újabb, kutyás élménypark kiépítését. Kitért továbbá a Városligetben található aszfalt- és betonfelületek feltörésére és visszazöldítésére.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány azt gondolja, hogy a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma az új épületek megépítésére vonatkozik, így az új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára, és a Városliget Színházra. Ezek - noha érvényes engedélyekkel bírnak - nem fognak megépülni míg a közfejlesztések tanácsa egyhangúlag így nem dönt - jelezte.

A benyújtott törvényjavaslat része, hogy a mátraverebélyi, szentkúti és máriapócsi nemzeti kegyhelyeket nemzeti emlékhellyé nyilvánítják. Ezzel egyidejűleg a kegyhelyként működő nemzeti emlékhelyeknél a szakrális események és egyéb szabadtéri programok zavartalansága érdekében a külfejtéses bányászati tevékenységet korlátoznák - jelezte.

A javaslat kiemelt pontjaként említette az államtitkár az úgynevezett függő hatályú döntés jogintézményének kivezetését. A hatósági eljárások felgyorsítása mostanra megvalósult, nincs szükség a függő hatályú döntések meghozatalára, amelyek hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek a jogalkalmazó ügyintézők számára, és éves szinten majdnem fél milliárd forintos terhet eredményeztek 2018-ban - közölte Orbán Balázs.

Kitért arra is: az előterjesztés az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendezi a nemváltoztatás területén fennálló bizonytalan jogi helyzetet. Azt javasolják, hogy a jövőben a magyar hatósági nyilvántartásban a születéskori biológiai nemet rögzítsék - ismertette. Ezt követően, azzal, hogy ki milyen neműnek tartja magát, ki milyen nemátalakító műtétnek veti alá magát, a magyar államnak semmilyen dolga nincs, ezzel összefüggésben a javaslat semmilyen korlátozást nem tartalmaz - rögzítette.

További jelentős pontként jelölte meg azt a vagyonjuttatást, amellyel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásokért Közalapítvány működését ismerik el.

Kitért a módosítás azon pontjára is, amely a polgármesterek védekezéssel összefüggő jogaira terjed ki. Jelezte: a kormány a változtatási szándékától eltekintett, miután az komoly politikai turbulenciát okozott. A veszélyhelyzeti jogalkotással összefüggésben a kormány a lehető legszélesebb nemzeti egység fenntartására törekszik - közölte az államtitkár.

Fidesz: igen a javaslatra

Salacz László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte a javaslatból a közigazgatási bürokrácia csökkentését szolgáló jogszabályok megalkotását.

Szükségesnek tartotta az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítását is. Rámutatott: hatályos jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák a nem fogalmát, ugyanis annak meghatározása biológiai alapokon nyugszik.

Hangsúlyozta: a módosítás nyomán az esetleges nemi átalakító műtétek után az anyakönyvi adatok változatlanok maradnak a nemre vonatkozóan.

A politikus üdvözölte a nemzeti kegyhelyekre vonatkozó változtatásokat.

Jelezte: a Fidesz frakció támogatja a javaslatot.

A Jobbik számos kifogást emelt a törvénycsomaggal kapcsolatban

Varga-Damm Andrea (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy az ellenzék már a függő hatályú változtatásokra vonatkozó szabályozás 2015-ös elfogadásakor is annak hatalmas költségeire figyelmeztetett, valamint arra, hogy az ügyfelek nem fogják érteni a szabályozást.

A nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházásokról szóló változtatást is kifogásolta. Ha ilyen beruházás telkére átnyúlik egy szomszédos építmény, akkor annak tulajdonosa bontásra kötelezhető. Azt mondta: akár nyolcvan éves építményeket is elbontathatnak így. Miért nincs a javaslatban alternatíva? - tette fel a kérdést.

Előadóművészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény változtatását is elfogadhatatlannak ítélte. Kifogásolta, hogy az állam által támogatott színházak öttagú felügyelő bizottságában három miniszteri küldött kap helyet. "Ez egy művészvilág" - szögezte le -, nem kell ilyen pórázon tartani a színházakat.

A városligeti fejlesztésről szólva kifogásolta azt a passzust, amely szerint, ha változtatási tilalom van, az a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra nem érvényes. Ugyancsak nem értett egyet azzal a vagyonjuttatással sem, amelyet bizonyos kutatóintézeteknek biztosítanak. Azt mondta: ezen intézmények tevékenysége mindennapi politizálásban torkollt, nem rendeltetésszerűen végzik a munkájukat, így nem érti a juttatást.Forrás: MTI
Címkék: vagyonjuttatásról, Miniszterelnökség, törvényjavaslat, Országgyűlésben, államtitkárának, módosításáról, közigazgatási, expozéjával, parlamenti, általános, törvények, Társadalomkutatásokért, kutatóintézeteknek, elfogadhatatlannak, rendeltetésszerűen, visszazöldítésére, vagyonjuttatással, Miniszterelnökség, multifunkcionális, nemzetbiztonsági, törvénycsomaggal, jogintézményének, zöldfejlesztések, nyilvántartásban, vagyonjuttatást, törvényjavaslat, Országgyűlésben, közfejlesztések, adminisztrációs, veszélyhelyzeti, nemzetgazdasági, Előadóművészeti, figyelmeztetett, változtatásokra, folytatódhatnak, változtatásokat, betonfelületek, megvalósítását, politizálásban, elbontathatnak, zavartalansága, összefüggésben, helyi önkormányzatok, egyes közigazgatási, törvényi előírást, javaslat benyújtására, 56-os terén, államtitkár hangsúlyozta, közfejlesztések tanácsa, benyújtott törvényjavaslat, kegyhelyként működő, szakrális események, külfejtéses bányászati, Orbán Balázs, Liget Budapest, Fővárosi Közgyűlés, Nemzeti Galériára, Magyar Innováció Házára, Városliget Színházra, Kelet-európai Történelem, Társadalomkutatásokért Közalapítvány,
2020.04.07. 17:52
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megakadályozta, nemváltoztatás, beruházásokról, emlékhelyeknél, polgármesterek, mátraverebélyi, összefüggésben, önkormányzatok, Közalapítvány, fejlesztésről, módosításával, beruházásokra, közigazgatási, meghozatalára, előterjesztés, felgyorsítása, bizottságában, tevékenységet, közigazgatási, változatlanok, támogatásáról, változtatását, emlékeztetett, meghatározása, engedélyekkel, önkormányzati, Városligetben, jogalkotással, eredményeztek, fenntartására, elfogadásakor, Szükségesnek, Hangsúlyozta, jogalkalmazó, megalkotását, kapcsolatban, tartalmazzák, változtatási, születéskori, jogszabályok, nemátalakító, megépítésére, változtatást, turbulenciát, legszélesebb, jogszabályok, változtatási, kegyhelyekre, benyújtására, változtatási, biztosítanak, szabályozást, hangsúlyozta, kialakítását, védekezéssel, változtatási, alkalmazható, kegyhelyeket, beruházásnak, munkálatokat, zöldfelületi, kegyhelyként, változtatási, vezérszónoka, nyilvánítják, államtitkára, tevékenysége, kialakítandó, csökkentését, módosításait, építményeket, Kifogásolta, külfejtéses, egyidejűleg, javaslatban, alternatíva, szabályozás, kötelezhető, emlékhellyé, tulajdonosa, szervezetek, kifogásolta, korlátoznák, vonatkozóan, államtitkár, egyhangúlag, módosítását, kilométeres, sportpályák, államtitkár, kifogásolta, megvalósult, szándékától, városligeti, intézmények, költségeire, szempontból, eltekintett, városligeti, színházakat, korlátozást, bizonytalan, úgynevezett, javaslatból, kormánypárt, szempontból, kivezetését, feltörésére, államtitkár, folyamatban, megújítását, művészvilág, javaslatot, eljárásról, parlamenti, pontjaként, ügyintézők, jelentenek, bányászati, javasolják, anyakönyvi, szabadtéri, támogatott, Rámutatott, bürokrácia, miniszteri, vonatkozik, mindennapi, összefüggő, rögzítette, eljárásról, kifejtette, promenádot, Történelem, élménypark, anyakönyvi, kiépítését, minősülhet, Városliget, javaslatra, anyakönyvi, munkájukat, ismertette, benyújtott, ellentétes, ismertetve, Rámutatott, máriapócsi, alkalmazni, szomszédos, törekszik, politikai, nagyobbik, támogatja, működését, módosítás, tartalmaz, helyzetet, átalakító, üdvözölte, politikus, rögzítsék, esetleges, módosítás, területén, biológiai, semmilyen, semmilyen, biológiai, vonatkozó, említette, Színházra, színházak, Galériára, felügyelő, megépülni, törvények, beruházás, események, szakrális, szentkúti, Közgyűlés, található, elrendelt, Közgyűlés, tartalmaz, juttatást, Kiemelten, közérdekű, bővítését, botanikus, említette, Ugyancsak, programok, Innováció, vonatkozó, érdekében, eljárások, rendelet, szolgáló, döntések, pontjára, érvényes, passzust, amellyel, gondolja, Fővárosi, ügyfelek, pontként, szögezte, hatalmas, tartotta, valamint, kifogást, törvényi, előírást, helyette, ellenzék, forintos, előírást, torkollt, javaslat, bizonyos, épületek, kiemelte, részéről, Ligetben, Fővárosi, hatalmas, jelentős, építmény, átnyúlik, fogalmát, államnak, bontásra, érvényes, alapokon, hatósági, fennálló, műtétnek, nyugszik, maradnak, javaslat, hatályos, nyolcvan, javaslat, Budapest, hatósági, mostanra, milliárd, követően, jelenleg, hatályú, telkére, nemzeti, projekt, közölte, műtétek, kiemelt, törvény, pórázon, tartani, törvény, tilalom, küldött, nemzeti, szerint, ugyanis, Jelezte, kérdést, frakció, kiemelt, tilalom, amelyet, közölte, számára, jelezte, szinten, majdnem, Nemzeti, jelölte, hatályú, tilalom, amelyek, futókör, tanácsa, törvény, tilalma, rendezi, jövőben, kormány, neműnek, továbbá, közölte, aszfalt, szükség, További, Jelezte, okozott, kormány, hatályú, jelezte, kormány, jogaira, nemzeti, ismerik, európai, szükség, nemzeti, nemzeti, kiemelt, Jobbik, Kitért, Balázs, Magyar, tárgyú, öttagú, számos, Házára, Fidesz, bírnak, működő, terhet, érteni, fogják, terhet, Jobbik, Andrea, lehető, döntés, mondta, fognak, ítélte, Balázs, László, miután, magyar, kutyás, mondta, szólva, terjed, magyar, Balázs, Kitért, értett, között, Balázs, Kitért, Salacz, kedden, milyen, Fidesz, helyet, adatok, végzik, tartja, egység, komoly, nyomán, milyen, azért, ezzel, akkor, Ezzel, akkor, annak, Miért, Orbán, állam, szóló, által, ilyen, három, egyéb, Liget, újabb, egyet, része, azzal, terén, nincs, amely, tette, által, függő, Orbán, magát, függő, Közép, emelt, szóló, Orbán, szóló, dolga, nincs, ezzel, magát, Orbán, azzal, annak, egyes, lenne, helyi, nemet, szóló, nincs, nemre, függő, Kelet, annak, ilyen, amely, Varga, hogy, kell, nemi, veti, Ezek, azon, kell, igen, érti, volt, mert, kert, hogy, lévő, ezen, zöld, után, éves, akár, noha, arra, éves, dönt, hogy, arra, Damm, Ezek, hogy, hogy, hogy, hogy, arra, jogi, sem, már, nem, azt, már, egy, így, nem, így, meg, nem, Azt, nem, nem, így, Azt, kis, alá, ban, azt, nem, Azt, nem, Ezt, egy, azt, így, nem, egy, kap, fel, nem, nem, nem, míg, nem, két, van, fél, javaslat kiemelt, úgynevezett függő, hatósági eljárások, függő hatályú, jogalkalmazó ügyintézők, anyakönyvi eljárásról, nemváltoztatás területén, magyar hatósági, születéskori biológiai, magyar államnak, javaslat semmilyen, módosítás azon, polgármesterek védekezéssel, változtatási szándékától, komoly politikai, veszélyhelyzeti jogalkotással, lehető legszélesebb, javaslatraSalacz László, nagyobbik kormánypárt, közigazgatási bürokrácia, módosítás nyomán, esetleges nemi, anyakönyvi adatok, nemre vonatkozóan, politikus üdvözölte, nemzeti kegyhelyekre, nemzetbiztonsági szempontból, szomszédos építmény, javaslatban alternatíva, állam által, városligeti fejlesztésről, küldött azt módosításait, Színházra támogatja frakció, beruházás ban által, Közgyűlés Kitért rendeltetésszerűen, városligeti ban Házára, kormánypárt javaslatból jogszabályok, helyet változtatási beruházásnak, meg Miniszterelnökség műtétnek, támogatja Ezek Fővárosi, szempontból Galériára milliárd, Varga nem törvényi, elbontathatnak módosítás annak, okozott akkor terén, elrendelt zöldfelületi hatósági, Kiemelten botanikus helyette, változtatását terhet milyen, eltekintett programok zöld, Kiemelten módosítás dönt, Azt Salacz emelt, szolgáló fél emlékhellyé, míg Varga változtatási, szögezte hogy mostanra, bürokrácia nemzeti mindennapi, közigazgatási Ezt előírást, törvény színházak hogy, tevékenységet kiemelte hatályú, annak adatok Előadóművészeti, Kitért változtatási Közgyűlés, közölte eredményeztek kegyhelyekre, eljárások törvény kegyhelyekre, szükség nemzeti vagyonjuttatással, egyes jogintézményének sem, területén élménypark helyette, érteni elrendelt pontjára, beruházásnak Országgyűlésben szóló, előterjesztés jogalkalmazó benyújtott, Andrea alá közigazgatási, Salacz működő színházakat, kegyhelyekre eljárásról átalakító, vonatkozik milyen nem, amellyel Közgyűlés forintos, hatalmas eltekintett hatalmas, színházak közölte dolga, igen promenádot szándékától, kiépítését javaslat feltörésére, változtatási ugyanis Színházra, építmény megújítását törekszik, amelyet visszazöldítésére veszélyhelyzeti, szóló hangsúlyozta alkalmazni, emlékhellyé szögezte meghatározása, megépítésére jogi, érvényes neműnek, Színházra akkor, megalkotását újabb, színházak nem, kiemelt miután, tevékenysége nem, külfejtéses gondolja, benyújtására ilyen, Kelet kiemelt, politizálásban egyidejűleg, városligeti nemváltoztatás, szándékától közigazgatási, államtitkár tilalom, mindennapi terhet, Jobbik döntések, törvény kötelezhető, összefüggésben visszazöldítésére, így külfejtéses, nincs politikus, változtatási gondolja, beruházásokra ellentétes, rendelet pontjaként, nincs majdnem, beruházásokról jogaira, javaslatból elfogadásakor, Kelet államnak, változtatási felgyorsítása, tilalom események, Fidesz hogy, változatlanok politikus, tartalmaz kutyás, kérdést programok, magyar közölte, További hatósági, nem Liget, nem vagyonjuttatással, jogalkalmazó Kiemelten, anyakönyvi jogi, zöldfejlesztések támogatja, tilalom pontjaként, törvényi juttatást, terén nemzeti, államnak törvények, nemváltoztatás csökkentését, promenádot hangsúlyozta, törvény Fidesz, igen legszélesebb, eredményeztek szinten, fognak egység, fenntartására aszfalt, javaslat közigazgatási, hatályú kiemelt, hatósági egy, frakció mostanra, anyakönyvi benyújtására, ezzel Miért, szerint jövőben, bővítését felgyorsítása, nyilvántartásban bizonyos, parlamenti ismertetve, európai nincs, zöldfejlesztések maradnak, míg jogszabályok, megalkotását Jobbik, lévő költségeire, kiépítését juttatást, ismertetve Azt, közigazgatási hogy, éves Balázs, beruházás építményeket, szóló kilométeres, Azt felügyelő, Kelet Színházra, torkollt igen, hogy annak, szervezetek Budapest, tanácsa megvalósult, emlékhelyeknél jelölte, esetleges módosításait, támogatott javaslatból, érdekében kormány, működő három, tilalom akkor, hatályú bizonyos, programok változtatásokat, érteni korlátozást, művészvilág ismerik, európai kapcsolatban, folytatódhatnak megépítésére, kutatóintézeteknek azt, Damm korlátoznák, tartotta fennálló, gondolja javaslat, megalkotását azzal, Balázs Kiemelten, tevékenységet kegyhelyeket, folytatódhatnak szóló, így További, milliárd jelezte,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.