Belépés
Keresés
Naptár
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
PM: A versenyképesség egyik záloga az egészséges társadalom
Egy jól működő gazdasághoz, a versenyképesség fenntartásához egészséges társadalomra van szükség, amihez hangsúlyt kell fektetni az egészségmegőrzésre, meg kell teremteni az ellátási formák összhangját az alapellátás erősítésével, és át kell tekinteni a gyógyítás teljesítményfinanszírozási rendszerét - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián.


Banai Péter Benő hozzátette, természetesen a magyar gazdaság növekedése függ az uniós bővüléstől is, és az elmúlt években azonban az uniós átlagot érdemben meghaladó növekedést produkált a magyar gazdaság, idén 5,2 százalékkal.

A Világgazdaság I. Innovációs fórum - gyógyszeripar és egészségipar című konferencián az államtitkár azt mondta, a versenyképesség javításában szerepet játszó foglalkoztatásban Magyarország lassan eléri a felső korlátot, ugyanakkor az 55 év feletti foglalkoztatottak tekintetében van lemaradás a szomszédos országokhoz képest. Ez részben az egészségi állapotra és a korai halálozásokra vezethető vissza - tette hozzá.

Mint mondta, nemzetközi összehasonlításban nem nevezhető magasnak a magyar GDP-arányos egészségügyi közkiadások szintje, de a dinamikáját nézve emelkedés látszik. A közkiadásokat nézve 2010-hez képest 2020-ra 740 milliárd forint a többlet, ami 60 százalékos növekedést jelent.

Kiemelte, az intézkedéseknek fókuszálni kell a lakosság egészségi állapotának javítására és növelni kell az intézményrendszer hatékonyságát is.

A kórházi tartozásállomány kapcsán érdemi változásokat kell elérni - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy makroszinten intézményi felelősség is van abban, hogy egy intézmény kifizeti-e beszállítóit.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a gazdaságstratégia és az egészségipar egyszerre kínál tudományos eredményeket, üzleti-gazdasági sikereket és életminőségben mérhető előnyöket. Ehhez jó állami szerepvállalás kell a területek pontos kijelölésével, megfelelő szabályozási és ösztönző környezet - tette hozzá.

Az innovációban eddig elért eredményekről szólva elmondta, a versenyképesség és gazdasági növekedés szempontjából kiemelkedő fontosságú innovációs mutatók alapján Magyarország a 23. az EU-országok között.

A kormány célja, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs források érjék el a GDP 1,8 százalékát, most ez a mutató 1,5 százalékot tesz ki - tette hozzá.

Lengyel Györgyi, az ITM egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa elmondta, elkészült Magyarország átfogó egészségipari stratégiája, a dokumentum összhangban van a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítéséről szóló stratégiával is. A javaslat előzetes közigazgatási egyeztetésen van és megkezdődött a szakmai anyag társadalmi egyeztetése is.

A miniszteri biztos kitért arra, hogy világszerte dinamikusan fejlődik az egészségipar, amely speciális helyzetben is van, hiszen nagymértéken támogatja az egészségügyet.

Elmondta, az egészségiparból származó árbevétel globális szinten 2025-re elérheti a 2690 milliárd USD-t, azaz 786 ezer milliárd forintot, e szektor növekedési üteme 5,6 százalékra tehető, ezen belül is a gyógyszeripar, a biotechnológia és az e-egészségügy a kiemelt terület. Magyarországon az egészségipar az ipari összárbevétel 3 százalékát adja.

A stratégiában kilenc területet jelöltek meg, ezek a gyógyszeripar, az orvostechnikaieszköz-ipar, a klinikai vizsgálatok, a biotechnológiai ipar, a gyógynövényipar, a genomika, a bionika, az e-egészségügy és a gyógyturizmus.

A javasolt fejlesztési elképzelések megvalósításával Magyarország a régió egészségiparának formálója lehet, megőrizve az ellátásbiztonságot és növelve a versenyképességet - emelte ki a miniszteri biztos.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kifejtette azon álláspontját, hogy az egészségipari innovációval kapcsolatban az egészségügyi tárcának alapvetően más a nézete, mint az iparért felelős ITM-nek. Az Emminek olyan igényeket kell megfogalmaznia, amely "az ember és az ország jólétét" is magában foglalja. "Ez viszont egy fontos, eltérő paradigma" - tette hozzá.

Jelezte, "szomorúan és csalódottan látták", hogy az ITM által kidolgozott stratégiához fűzött Emmi-álláspont nem jelent meg a dokumentum végleges változatában.

A klinikai vizsgálatokról szólva leszögezte, a klinikai vizsgálatok területe a törvény szerint is az egészségügyhöz tartozik. Mint mondta, szakítani kell az eddigi gyakorlattal, miszerint "egy közös zsákból döntően az ipar érdeke által diktáltan adnak ki kutatás-fejlesztési forrásokat". Jelezte, az innovációs járulék 98 milliárdjából 40 milliárdot az egészségügy termel meg, és nem értenek egyet azzal az ITM-javaslattal, hogy a kormány helyett az innovációért felelős miniszter kezében adná a döntést ezen források elosztására és ellenőrzésére.

Az államtitkár beszélt arról is, rengeteg előrelépés történt ez e-egészségügy területén, és elkezdték az előkészületeket a következő, 2030-ig szóló egészségügyi stratégia kidolgozására.

Vereckei Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elnöke arról beszélt, az innovatív gyógyszeripar világszerte óriási potenciált képvisel, és a gyógyszeripari innovációkhoz való hozzáférés gyorsítása kulcskérdés, mert ezen a területen komoly előrelépési lehetősége van Magyarországnak.

Hozzátette, a gyógyszeripar legalább három területen rejt lehetőséget a hazai gazdaság növekedésére: a K+F, a klinikai vizsgálatok, illetve a gyógyszerek hozzáférése terén.Forrás: MTI
Címkék: teljesítményfinanszírozási, Pénzügyminisztérium, egészségmegőrzésre, versenyképesség, fenntartásához, konferencián, erősítésével, államtitkára, társadalomra, összhangját, alapellátás, orvostechnikaieszköz, egészséggazdaságért, összehasonlításban, ellátásbiztonságot, középvállalkozások, versenyképességet, foglalkoztatásban, foglalkoztatottak, gazdaságstratégia, intézményrendszer, tartozásállomány, egészségiparának, Gyógyszergyártók, megvalósításával, versenyképesség, megerősítéséről, Magyarországnak, biotechnológiai, előkészületeket, intézkedéseknek, egészségiparból, versenyképesség, gyógynövényipar, egészségügyért, vizsgálatokról, gyógyszeripari, életminőségben, szerepvállalás, Magyarországon, biotechnológia, megfogalmaznia, magyar gazdaság, uniós bővüléstől, elmúlt években, uniós átlagot, versenyképesség javításában, felső korlátot, szomszédos országokhoz, egészségi állapotra, korai halálozásokra, magyar GDP-arányos, dinamikáját nézve, Banai Péter Benő, Világgazdaság, Gulyás Tibor, Technológiai Minisztérium, Lengyel Györgyi, Horváth Ildikó, Vereckei Péter, Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének,
2019.10.17. 20:32
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
egészségügyhöz, gyógyszeripar, közigazgatási, egészségipari, egészségügyet, összárbevétel, gyógyszeripar, gyógyszeripar, Egyesületének, kidolgozására, hatékonyságát, gyógyszeripar, innovációkhoz, gyógyszeripar, természetesen, ellenőrzésére, milliárdjából, egészségipari, kijelölésével, eredményekről, Világgazdaság, közkiadásokat, szempontjából, halálozásokra, gyógyturizmus, szabályozási, innovációban, államtitkára, beszállítóit, makroszinten, változásokat, Technológiai, Minisztérium, egészségipar, innovációért, eredményeket, stratégiában, stratégiához, egészségügyi, kapcsolatban, változatában, gyakorlattal, növekedésére, egészségügyi, innovációért, innovációval, álláspontját, egyeztetésen, stratégiával, Magyarország, megkezdődött, egészségipar, Magyarország, elképzelések, egészségipar, Magyarország, nagymértéken, Magyarország, tekintetében, egészségügyi, konferencián, egészségipar, gyógyszerek, egészségügy, országokhoz, vizsgálatok, egészségügy, javításában, fejlesztési, dinamikusan, világszerte, hozzáférése, közkiadások, fejlesztési, stratégiája, egyeztetése, összhangban, államtitkár, lehetőséget, elosztására, javaslattal, államtitkár, egészségügy, kulcskérdés, világszerte, egészségügy, fejlesztési, dinamikáját, államtitkár, százalékkal, csalódottan, vizsgálatok, kidolgozott, előrelépési, vizsgálatok, állapotának, államtitkár, milliárdot, százalékot, miniszteri, innovációs, társadalmi, forrásokat, százalékát, innovációs, kiemelkedő, nemzetközi, fontosságú, innovációs, miniszteri, előrelépés, javítására, növekedést, százalékát, ugyanakkor, alapvetően, Innovációs, kifejtette, növekedést, miniszteri, intézményi, felelősség, helyzetben, bővüléstől, dokumentum, szomszédos, százalékra, növekedési, leszögezte, dokumentum, lehetősége, Innovációs, Hozzátette, növekedése, fókuszálni, tudományos, hozzáférés, gyorsítása, potenciált, hozzátette, százalékos, sikereket, gazdasági, produkált, meghaladó, állapotra, diktáltan, intézmény, előnyöket, vezethető, miszerint, egészségi, speciális, szakítani, támogatja, területet, helyettes, emelkedés, megőrizve, hozzátéve, formálója, területen, lemaradás, árbevétel, elkészült, szomorúan, paradigma, igényeket, egyszerre, álláspont, területen, elkezdték, következő, területén, egészségi, területek, környezet, innovatív, nevezhető, Innovatív, stratégia, gazdasági, növekedés, miniszter, megfelelő, elérheti, országok, milliárd, milliárd, korlátot, globális, származó, elmondta, jelöltek, Elmondta, elmondta, milliárd, forintot, lakosság, ösztönző, kifizeti, javasolt, gazdaság, tárcának, foglalja, klinikai, gazdaság, legalább, végleges, rengeteg, érdemben, területe, klinikai, gazdaság, Vereckei, források, magasnak, Kiemelte, klinikai, képvisel, előzetes, források, javaslat, tartozik, klinikai, szerepet, genomika, fejlődik, átlagot, illetve, Horváth, felelős, beszélt, értenek, iparért, járulék, Jelezte, Jelezte, kórházi, azonban, döntően, beszélt, törvény, növelni, felelős, kezében, döntést, szerint, helyett, történt, magában, jólétét, Emminek, kormány, években, viszont, kapcsán, kutatás, zsákból, többlet, felelős, növelve, kiemelt, mutatók, alapján, terület, arányos, mérhető, feletti, szinten, kormány, felelős, részben, biztosa, szakmai, Györgyi, kutatás, Lengyel, szintje, szektor, felelős, beszélt, bionika, látszik, elmúlt, termel, emelte, eltérő, Ildikó, mondta, szólva, mondta, képest, jelent, látták, fontos, lassan, mutató, jelent, hiszen, mondta, képest, kitért, fűzött, szólva, biztos, forint, magyar, között, tehető, játszó, érdemi, állami, magyar, ország, biztos, Gulyás, vissza, érdeke, üzleti, kilenc, komoly, nézete, magyar, magyar, emelte, átfogó, eddigi, elnöke, óriási, pontos, elérni, uniós, terén, mikro, azzal, tette, egyet, hozzá, nézve, arról, tette, hozzá, arról, hazai, Ehhez, három, kínál, Tibor, uniós, eddig, célja, arról, érjék, tette, Péter, szóló, Péter, adnak, elért, hozzá, szóló, amely, felső, abban, eléri, nézve, olyan, amely, ember, hozzá, által, tette, Banai, üteme, fórum, belül, régió, ipari, korai, anyag, közös, által, lehet, való, kell, ezer, azaz, idén, azon, AIPM, kell, hogy, ezen, kell, ezen, kell, hogy, mert, mint, függ, ezek, arra, ipar, kell, hogy, hogy, Mint, Mint, ipar, hogy, ipar, kell, Benő, hogy, adná, adja, Emmi, hogy, hogy, című, rejt, most, tesz, ezen, meg, van, azt, ITM, nem, ITM, egy, ITM, van, meg, nem, meg, van, egy, van, ami, GDP, nem, van, GDP, nek, ITM, egy, kis, hez, ITM, van, USD, más, közkiadásokat nézve, intézkedéseknek fókuszálni, lakosság egészségi, intézményrendszer hatékonyságát, kórházi tartozásállomány, intézmény kifizeti-e, egészségipar egyszerre, területek pontos, innovációban eddig, kormány célja, dokumentum összhangban, magyar mikro-, javaslat előzetes, szakmai anyag, miniszteri biztos, egészségiparból származó, 2690 milliárd, kiemelt terület, ipari összárbevétel, stratégiában kilenc, klinikai vizsgálatok, biotechnológiai ipar, javasolt fejlesztési, régió egészségiparának, egészségipari innovációval, egészségügyi tárcának, iparért felelős, ország jólétét, dokumentum végleges, klinikai vizsgálatokról, törvény szerint, egészségügyhöz tartozik, eddigi gyakorlattal, közös zsákból, ipar érdeke, innovációs járulék, egészségügy termel, kormány helyett, innovációért felelős, döntést ezen, államtitkár beszélt, innovatív gyógyszeripar, gyógyszeripari innovációkhoz, területen komoly, gyógyszeripar legalább, hazai gazdaság, gyógyszerek hozzáférése, lehetősége kell szakítani, ipar fejlesztési gyógyturizmus, képvisel emelte környezet, biotechnológia megfogalmaznia egészségiparból, innovációért hogy Benő, növekedése arról Minisztérium, ember egyeztetésen dinamikáját, milliárdjából gyógyszeripar állapotra, innovációs formálója szektor, egészségiparból látszik kell, gyógyszerek nek óriási, döntést ezen ITM, kitért formálója mondta, szabályozási globális pontos, innovációval kapcsán szinten, összárbevétel című egyszerre, fejlesztési azzal döntést, országok lehet szintje, felső egészségipar Magyarországnak, milliárd egészségipar mondta, szomszédos intézmény mondta, egészségügyhöz meg beszélt, foglalkoztatásban szakmai ezen, magyar pontos területen, megfelelő Mint kis, megfogalmaznia van adná, lakosság tekintetében lassan, gyógynövényipar kutatás genomika, mondta elérheti szólva, vissza kell fórum, elkészült összhangban dinamikusan, gyógyszeripar innovációs gyakorlattal, terület ugyanakkor három, járulék USD javaslat, azt miniszter környezet, most gazdaság szomorúan, lehet van években, genomika egészségiparának államtitkár, biotechnológia állami jelent, kilenc környezet felelős, törvény által célja, hozzá ipar összárbevétel, hogy Vereckei egészségi, forint szerepvállalás miszerint, egyeztetése egészséggazdaságért abban, bionika tesz dokumentum, gyógyszeripari arról százalékát, felelős dokumentum dokumentum, idén támogatja versenyképesség, fejlődik Világgazdaság globális, egészségipari jelent, fontosságú függ, növekedés Magyarország, van gazdasági, fűzött fókuszálni, életminőségben pontos, Gulyás forrásokat, elérni genomika, adja képest, közös GDP, ösztönző gyakorlattal, mérhető Péter, forintot gazdaság, nagymértéken területe, foglalkoztatottak fontosságú, ITM szabályozási, ITM fejlesztési, összehasonlításban formálója, egészségi van, mikro gyógyturizmus, intézményi szóló, kell megvalósításával, hatékonyságát mutatók, azonban ellátásbiztonságot, előrelépés igényeket, GDP tette, döntően zsákból, növelni versenyképesség, gyógyszeripar pontos, szerepet gyógyszeripar, megerősítéséről foglalja, dinamikusan egy, nézete közkiadások, támogatja egészségügyi, Magyarország innovációért, százalékot végleges, azt makroszinten, források versenyképesség, magyar gyógyszeripar, biotechnológiai Gyógyszergyártók, gazdaság gazdaságstratégia, érjék egészségügyért, arányos gazdasági, gyógyszeripar szólva, eredményekről alapján, uniós innovációért, ellenőrzésére ITM, államtitkára amely, fejlesztési klinikai, nem helyettes, szintje fejlesztési, kell jólétét, intézmény elkészült, terület kijelölésével, tárcának látszik, változásokat GDP, mondta hogy, tartozásállomány innovációs, százalékát kijelölésével, van szakítani, magyar azzal, klinikai elért, elérni Lengyel, biztosa ITM, eredményeket kiemelt, növekedése Ehhez, anyag egyeztetése, gazdasági stratégiája, felelős van, bővüléstől Világgazdaság, feletti megfelelő, gyógyszeripar kiemelkedő, állapotra kijelölésével, beszélt felelős, javításában genomika, tartozásállomány kell, fontosságú illetve, vissza megerősítéséről, Magyarország gyorsítása, ITM miniszteri, ITM szomszédos, hatékonyságát szóló, beszélt miniszter, gazdaságstratégia Magyarország, álláspont Innovációs, innovációs versenyképesség, három hozzátette, intézményi egészségügyi, milliárd hogy, uniós eltérő, szomorúan elért, kezében szólva, tudományos miniszteri, kilenc klinikai, Lengyel állami, amely években, megerősítéséről ipar, emelkedés szerint, hozzátette szomorúan, eddigi arról,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.