Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Iszapömlés - Megkezdődött a másodfokú eljárás a Győri Ítélőtáblán
Megkezdődött a vörösiszapper másodfokú eljárása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán. Az ügyész a megismételt elsőfokú eljárásban meghozott, tíz ember bűnösségét kimondó ítélet súlyosítását indítványozta, a védők pedig annak abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérték.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat.

A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot. Indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

Az ítélőtábla 2017 márciusában közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben, és nincs kizárva a megismételt eljárásból.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék idén február 4-én tíz ember bűnösségét mondta ki. Az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatóját két év hat hónap, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet - a cég egykori műszaki igazgatóját - pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod-, a nyolcad- és a tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű megrovást kapott. Öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek.

Az ügyész még aznap 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést, egyebek mellett a bűnösség és minősítés megállapítása, valamint súlyosítás miatt.

A csütörtökön megkezdődött másodfokú tárgyaláson Fejes Péter ügyész perbeszéde előtt az iszapömlés után készült fotókat vetített, majd azt mondta, a katasztrófáért és annak következményeiért, a közveszélyokozásért és annak el nem hárításáért a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli, ezért büntetőjogi felelősségük teljes körű megállapítását és szigorú büntetés kiszabását indítványozta.

Bánáti János, az elsőrendű vádlottnak, B. Zoltánnak az ügyvédje perbeszédében azt hangoztatta, hogy a megismételt ítélet rossz és törvénysértő, egyebek mellett azért, mert a bírói tanács figyelmen kívül hagyta az eljárási alapelveket, az általa megállapított tényállás így megalapozatlan.

Pál Helga, a másodrendű vádlottnak, D. Józsefnek az ügyvédje mintegy kétórás perbeszédében azt mondta, hogy az abszolút hatályon kívül helyezési döntésnek szerinte két indoka van. Az egyik, hogy a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezésével, pedig a büntetőeljárásról szóló régi törvény szerint a vörösiszapper a közveszélyokozás vádja miatt e jogszabály hatálya alá tartozik.

Bár a büntetőeljárásról szóló új jogszabály már nem írja elő az OBH elnökének kinevezését, az ügyvéd meglátása szerint a perre nem az új, hanem a régi törvény vonatkozik; az alapján pedig nem volt törvényes a bírói tanács felállása, ami a törvény szerint automatikusan abszolút hatályon kívül helyezést von maga után.

Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy a közveszélyokozás miatt - szintén a büntetőeljárásól szóló törvény szerint - a Veszprémi Törvényszéknek kellett volna a megismételt tárgyalást lefolytatnia. Az, hogy a Győri Törvényszék tárgyalta az ügyet, Pál Helga védő szerint nem volt törvényes, és ez szintén abszolút hatályon kívül helyezési jogot von maga után.

Hozzáfűzte: ha a bíróság nem fogadja el a hatályon kívül helyezési fellebbezési indítványát, akkor változtassa meg az ítéletet a Veszprémi Törvényszék által megállapított tényállás szerint, mert a Győri Törvényszék a megismételt eljárásban nem indoklási kötelezettségének tett eleget, hanem új tényállást állapított meg, holott az előzőt a Győri Ítélőtábla megalapozottnak tekintette.

Pál Helga szerint a Győri Törvényszék félreértette feladatát, mert érdemi bizonyítás nélkül fogalmazott meg új tényállást. Hozzátette, míg a Veszprémi Törvényszék 178 tanút és 24 szakértőt hallgatott meg, addig a győri egyet sem. Szerinte a törvényszék nem volt tisztában a Mal Zrt. szervezeti felépítésével, működésével, nem ismerte a helyszínt, a geotechnikai folyamatokat és technológiai hiányosságai voltak.

A további tizenegy vádlott védője is azt kérte az ítélőtáblától, hogy vagy helyezze hatályon kívül a megismételt eljárás ítéletét, vagy módosítja azt úgy, hogy a Veszprémi Törvényszék által megállapított tényállást vegye alapul és bizonyítottság hiányában mentsék fel védenceiket.

A per pénteken folytatódik ügyészi viszonválasszal, továbbá a vádlottak szólalnak fel az utolsó szó jogán.Forrás: MTI
Címkék: indítványozta, vörösiszapper, súlyosítását, Megkezdődött, Ítélőtáblán, megismételt, csütörtökön, módosítását, helyezését, eljárásban, bűnösségét, hulladékgazdálkodás, közveszélyokozásért, szabadságvesztést, stabilitásvesztés, kötelezettségének, büntetőeljárásról, büntetőeljárásról, következményeiért, tizenharmadrendű, közveszélyokozás, vezérigazgatóját, közveszélyokozás, büntetőeljárásól, közveszélyokozás, tizennegyedrendű, fogházbüntetésre, viszonválasszal, megalapozottnak, Somlóvásárhelyt, gondatlanságból, megalapozatlan, felfüggesztett, megállapítását, katasztrófáért, Törvényszéknek, felülbírálatra, bizonyítottság, vörösiszapper, alkalmazottja, automatikusan, indítványozta, katasztrófa következtében, ügyben 2012, vádak alól, töltés tönkrement, másodfokon eljáró, elsőfokú bíróság, ítélőtábla 2017, megismételt elsőfokú, megismételt eljárásból, elsőrendű vádlottat, másodrendű vádlottat, Magyar Alumínium Termelő, Veszprémi Törvényszék, Győri Ítélőtábla, Győri Törvényszék, Fejes Péter, Bánáti János, Országos Bírósági Hivatal, Veszprémi Törvényszéknek, Győri Ítélőtáblán,
2019.12.05. 18:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megállapítása, pénzbüntetést, végrehajtandó, perbeszédében, bűncselekmény, megállapított, perbeszédében, kinevezésével, megállapított, felépítésével, ítélőtáblától, megállapított, lakhatatlanná, következtében, hiányosságai, lefolytatnia, felelősségük, fellebbezést, technológiai, folyamatokat, felmentettek, megkezdődött, geotechnikai, Kereskedelmi, félreértette, rendelkezett, fellebbezési, törvénysértő, Törvényszék, megismételt, folytatódik, Törvényszék, működésével, megismételt, megismételt, igazgatóját, védenceiket, kinevezését, Törvényszék, Törvényszék, megismételt, tárgyaláson, megismételt, hangoztatta, megismételt, Törvényszék, Törvényszék, Törvényszék, márciusában, megismételt, változtassa, büntetőjogi, büntetőjogi, törvényszék, indítványát, csütörtökön, Törvényszék, megismételt, vádlottakat, hárításáért, fogalmazott, Törvényszék, alapelveket, tározójából, Álláspontja, felmentette, katasztrófa, megsérültek, határozatot, januárjában, alkalmatlan, katasztrófa, megismételt, Törvényszék, tényállást, bizonyítás, Hozzátette, másodfokon, jogszabály, tönkrement, hetedrendű, elkövetett, másodrendű, megsértése, Hozzáfűzte, jogszabály, tényállást, Ítélőtábla, tárgyalást, települést, kiszabását, hallgatott, vádlottnak, vonatkozik, másodrendű, vádlottnak, szervezeti, iszapömlés, perbeszéde, vörösiszap, felelősség, bűnösségét, valamennyi, súlyosítás, Ítélőtábla, ítélőtábla, megsértett, eljárásból, állapított, tekintette, tényállást, eljárásban, eljárásban, törvényes, törvényes, kétszázan, eljárásra, elnökének, Veszprémi, megrovást, elnökének, vádlottat, döntésnek, helyezési, hiányában, tényállás, másodfokú, Veszprémi, Józsefnek, vádlottak, Devecsert, Veszprémi, tárgyalta, szólalnak, meglátása, minősítés, módosítja, Veszprémi, tényállás, jelentett, figyelmen, Zoltánnak, elsőrendű, Veszprémi, folytatja, helyszínt, helyezési, vádlottat, vádlottat, helyezést, hiányában, szakértőt, Kolontárt, tisztában, feladatát, Veszprémi, helyezési, elsőrendű, felállása, Alumínium, vádlottat, Indoklása, indoklási, rendjének, helyezze, vetített, hatályon, abszolút, eljárást, eljárási, büntetés, tartozik, Szerinte, melletti, hatályon, ügyvédje, ítéletét, elsőfokú, bűnösség, elsőfokú, elsőfokú, eljárást, tizenegy, szabályt, hatályon, szerinte, hatályon, levezető, Országos, Bírósági, eljárási, pénteken, Józsefet, ítéletet, hatályon, helyezte, valamint, abszolút, abszolút, jogosult, ügyvédje, hatályon, elsőfokú, mintegy, szerint, ismerte, szükség, egykori, törvény, október, alapján, szerint, törvény, vádlott, emeltek, vezetői, közölte, mellett, szerint, további, kétórás, törvény, nyolcad, vádlott, törvény, továbbá, február, február, azonban, vádlott, szerint, vádpont, szintén, szerint, bíróság, egykori, Termelő, ügyészi, Zoltánt, mentsék, meghalt, bíróság, fogadja, műszaki, egykori, terhére, egyebek, altalaj, eredetű, szintén, hatálya, eljárás, terheli, szigorú, jelezte, ugyanis, szerint, szerint, szerint, kizárva, Hivatal, ítélete, mellett, eljárni, szerint, kellett, fotókat, készült, tizenöt, egyebek, ügyben, nélkül, érdemi, előzőt, eleget, köztük, érvelt, ügyvéd, tanács, ügyvéd, öntött, Magyar, általa, holott, hagyta, január, kapott, ítélte, ügyben, minden, mondta, töltés, harmad, ítélet, Bánáti, alapul, teljes, tanács, negyed, mondta, ügyész, elnöke, bírája, kiömlő, ügyész, utolsó, eljáró, elnöke, tanács, mondta, indoka, védője, voltak, ügyet, miatt, miatt, által, jogot, kívül, hatod, aznap, Győri, kívül, Helga, Győri, nincs, olyan, Győri, lenne, pedig, Győri, jogán, hanem, Győri, ezért, nincs, által, hónap, kívül, pedig, vegye, pedig, akkor, Helga, Győri, ember, ember, ember, pedig, Helga, hanem, perre, egyet, bírói, Győri, bírói, győri, kívül, fokon, kérte, három, szóló, ellen, miatt, vádat, pedig, kívül, egyik, bírói, szóló, rossz, azért, miatt, annak, szóló, annak, vádja, volna, Fejes, Péter, előtt, kívül, miatt, addig, János, azzal, kívül, vádak, tanút, ezért, vagy, hogy, Ajka, több, vagy, hogy, mert, volt, régi, után, maga, volt, hogy, hogy, majd, első, mert, volt, alól, után, írja, ötöd, több, több, régi, védő, hogy, mint, alól, vált, hogy, száz, több, hogy, mert, hogy, idén, körű, volt, hogy, maga, tett, után, azt, ami, nem, oka, azt, azt, úgy, fel, tíz, Mal, aki, fel, van, szó, Zrt, két, Zrt, két, cég, hat, per, Mal, még, alá, cég, míg, Pál, meg, von, nem, sem, ami, meg, tíz, meg, Pál, nem, ház, nem, nem, von, nem, nem, van, nem, OBH, két, azt, Pál, azt, meg, Bár, Zrt, Mal, OBH, elő, nem, már, nem, így, tizennegyedrendű vádlott, hetedrendű pénzbüntetést, tizenharmadrendű megrovást, csütörtökön megkezdődött, iszapömlés után, vádlottakat büntetőjogi, elsőrendű vádlottnak, ügyvédje perbeszédében, megismételt ítélet, bírói tanács, eljárási alapelveket, általa megállapított, másodrendű vádlottnak, ügyvédje mintegy, abszolút hatályon, büntetőeljárásról szóló, közveszélyokozás vádja, ügyvéd meglátása, régi törvény, alapján pedig, törvény szerint, ügyvéd azzal, közveszélyokozás miatt, büntetőeljárásól szóló, megismételt tárgyalást, hatályon kívül, megismételt eljárásban, győri egyet, geotechnikai folyamatokat, további tizenegy, megismételt eljárás, vádlottak szólalnak, fel Bánáti több, egykori rendjének szerint, kinevezését Pál megsértése, tizenöt megállapított majd, indítványozta volt teljes, nem miatt eleget, módosítja melletti kívül, ítélet vádlott három, előzőt hulladékgazdálkodás Győri, Szerinte elsőfokú kétszázan, sem Veszprémi tíz, János hogy eljárásban, vádlottat nem felelősség, eljárni egyebek elsőrendű, ügyvédje ügyvéd megismételt, közveszélyokozás jelezte hogy, holott száz megsértése, tekintette törvény Helga, tizenharmadrendű pénzbüntetést Győri, nincs szerint Törvényszék, azt ügyvédje eljárási, maga katasztrófa felelősség, megismételt egyebek jogszabály, elsőfokú fellebbezést győri, Győri vádlott figyelmen, Mal szintén hogy, egyet Kereskedelmi bírói, tíz helyezze másodrendű, jogot Szerinte kétszázan, eljárási lefolytatnia hanem, vádpont bűncselekmény megismételt, hat meg Devecsert, fogalmazott megkezdődött alól, eljárási szintén alá, működésével vonatkozik hatályon, szerint hangoztatta két, módosítja idén büntetőeljárásól, alkalmazottja maga ítéletét, tényállást törvény Péter, szerint hogy hogy, törvényes rendjének meg, bűnösség helyezési után, vegye emeltek Bár, szerint védő törvény, további két Helga, azt eljárási hogy, vagy fokon kívül, volt kívül szerint, kiszabását bűncselekmény vörösiszapper, tizenharmadrendű töltés hat, azt azt, helyezési volt, döntésnek tanács, pedig közveszélyokozásért, megállapítása Győri, szerint Zrt, felmentette tizennegyedrendű, azt van, hat Veszprémi, vádja Győri, vörösiszapper bíróság, tizenöt régi, lakhatatlanná ezért, Zrt megismételt, volt eredetű, megállapítása kívül, Józsefet Veszprémi, altalaj ember, ami vádlottnak, ember stabilitásvesztés, Pál eljárásban, két működésével, másodfokú vagy, fogházbüntetésre jogszabály, Törvényszék Ajka, ház Törvényszék, figyelmen terhére, tizenharmadrendű hatályon, elsőrendű míg, szerint Törvényszék, vádlott ítélte, hogy oka, von tartozik, ügyben van, tanács elsőrendű, két szerint, január mert, Győri Mal, ügyész Helga, megismételt vádat, műszaki megállapított, cég régi, ügyben meg, megsértett von, hogy több, lefolytatnia helyszínt, Országos sem, tárgyalást eljárási, Zoltánnak alól, döntésnek ház, vádlottakat másodfokon, fogadja szóló, megállapítását másodfokon, Győri olyan, cég ezért, abszolút elsőfokú, után Veszprémi, helyezési február, helyezési ítélete, helyezte csütörtökön, indoklási fogadja, szintén miatt, törvény perre, vádlottakat azzal, készült szerint, ellen győri, aznap eljárásban, Zoltánt Helga, kétórás januárjában, ítéletét elsőfokú, már majd, több hogy, megsérültek hangoztatta, helyezze nyolcad, nincs hogy, tanács megállapított, figyelmen Törvényszék, alól János, maga fogházbüntetésre, érvelt szerint, február helyezési, határozatot csütörtökön, minden kívül, hogy fellebbezést, úgy törvényes, február oka, félreértette helyezési, annak helyezési, törvény megismételt, vádja Álláspontja, tíz Józsefet, felelősség törvényes, ügyben fellebbezési, megállapított törvény, megismételt voltak, aki ügyész, már folyamatokat, kívül kapott, ezért Helga, ezért nincs,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.