Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Iszapömlés - Megkezdődött a másodfokú eljárás a Győri Ítélőtáblán
Megkezdődött a vörösiszapper másodfokú eljárása csütörtökön a Győri Ítélőtáblán. Az ügyész a megismételt elsőfokú eljárásban meghozott, tíz ember bűnösségét kimondó ítélet súlyosítását indítványozta, a védők pedig annak abszolút hatályon kívül helyezését vagy módosítását kérték.


A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben 2012 januárjában tizenöt ember - köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat.

A Veszprémi Törvényszék első fokon 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában valamennyi vádlottat felmentette a vádak alól. Álláspontja szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a határozatot. Indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

Az ítélőtábla 2017 márciusában közölte, hogy a Győri Törvényszék folytatja le a megismételt elsőfokú eljárást. A Veszprémi Törvényszék elnöke jelezte ugyanis, hogy nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben, és nincs kizárva a megismételt eljárásból.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék idén február 4-én tíz ember bűnösségét mondta ki. Az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatóját két év hat hónap, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet - a cég egykori műszaki igazgatóját - pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod-, a nyolcad- és a tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű megrovást kapott. Öt vádlottat minden vádpont alól felmentettek.

Az ügyész még aznap 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést, egyebek mellett a bűnösség és minősítés megállapítása, valamint súlyosítás miatt.

A csütörtökön megkezdődött másodfokú tárgyaláson Fejes Péter ügyész perbeszéde előtt az iszapömlés után készült fotókat vetített, majd azt mondta, a katasztrófáért és annak következményeiért, a közveszélyokozásért és annak el nem hárításáért a vádlottakat büntetőjogi felelősség terheli, ezért büntetőjogi felelősségük teljes körű megállapítását és szigorú büntetés kiszabását indítványozta.

Bánáti János, az elsőrendű vádlottnak, B. Zoltánnak az ügyvédje perbeszédében azt hangoztatta, hogy a megismételt ítélet rossz és törvénysértő, egyebek mellett azért, mert a bírói tanács figyelmen kívül hagyta az eljárási alapelveket, az általa megállapított tényállás így megalapozatlan.

Pál Helga, a másodrendű vádlottnak, D. Józsefnek az ügyvédje mintegy kétórás perbeszédében azt mondta, hogy az abszolút hatályon kívül helyezési döntésnek szerinte két indoka van. Az egyik, hogy a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kinevezésével, pedig a büntetőeljárásról szóló régi törvény szerint a vörösiszapper a közveszélyokozás vádja miatt e jogszabály hatálya alá tartozik.

Bár a büntetőeljárásról szóló új jogszabály már nem írja elő az OBH elnökének kinevezését, az ügyvéd meglátása szerint a perre nem az új, hanem a régi törvény vonatkozik; az alapján pedig nem volt törvényes a bírói tanács felállása, ami a törvény szerint automatikusan abszolút hatályon kívül helyezést von maga után.

Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy a közveszélyokozás miatt - szintén a büntetőeljárásól szóló törvény szerint - a Veszprémi Törvényszéknek kellett volna a megismételt tárgyalást lefolytatnia. Az, hogy a Győri Törvényszék tárgyalta az ügyet, Pál Helga védő szerint nem volt törvényes, és ez szintén abszolút hatályon kívül helyezési jogot von maga után.

Hozzáfűzte: ha a bíróság nem fogadja el a hatályon kívül helyezési fellebbezési indítványát, akkor változtassa meg az ítéletet a Veszprémi Törvényszék által megállapított tényállás szerint, mert a Győri Törvényszék a megismételt eljárásban nem indoklási kötelezettségének tett eleget, hanem új tényállást állapított meg, holott az előzőt a Győri Ítélőtábla megalapozottnak tekintette.

Pál Helga szerint a Győri Törvényszék félreértette feladatát, mert érdemi bizonyítás nélkül fogalmazott meg új tényállást. Hozzátette, míg a Veszprémi Törvényszék 178 tanút és 24 szakértőt hallgatott meg, addig a győri egyet sem. Szerinte a törvényszék nem volt tisztában a Mal Zrt. szervezeti felépítésével, működésével, nem ismerte a helyszínt, a geotechnikai folyamatokat és technológiai hiányosságai voltak.

A további tizenegy vádlott védője is azt kérte az ítélőtáblától, hogy vagy helyezze hatályon kívül a megismételt eljárás ítéletét, vagy módosítja azt úgy, hogy a Veszprémi Törvényszék által megállapított tényállást vegye alapul és bizonyítottság hiányában mentsék fel védenceiket.

A per pénteken folytatódik ügyészi viszonválasszal, továbbá a vádlottak szólalnak fel az utolsó szó jogán.Forrás: MTI
Címkék: indítványozta, vörösiszapper, súlyosítását, Megkezdődött, Ítélőtáblán, megismételt, csütörtökön, módosítását, helyezését, eljárásban, bűnösségét, hulladékgazdálkodás, közveszélyokozásért, szabadságvesztést, stabilitásvesztés, kötelezettségének, büntetőeljárásról, büntetőeljárásról, következményeiért, tizenharmadrendű, közveszélyokozás, vezérigazgatóját, közveszélyokozás, büntetőeljárásól, közveszélyokozás, tizennegyedrendű, fogházbüntetésre, viszonválasszal, megalapozottnak, Somlóvásárhelyt, gondatlanságból, megalapozatlan, felfüggesztett, megállapítását, katasztrófáért, Törvényszéknek, felülbírálatra, bizonyítottság, vörösiszapper, alkalmazottja, automatikusan, indítványozta, katasztrófa következtében, ügyben 2012, vádak alól, töltés tönkrement, másodfokon eljáró, elsőfokú bíróság, ítélőtábla 2017, megismételt elsőfokú, megismételt eljárásból, elsőrendű vádlottat, másodrendű vádlottat, Magyar Alumínium Termelő, Veszprémi Törvényszék, Győri Ítélőtábla, Győri Törvényszék, Fejes Péter, Bánáti János, Országos Bírósági Hivatal, Veszprémi Törvényszéknek, Győri Ítélőtáblán,
2019.12.05. 18:03
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megállapítása, pénzbüntetést, végrehajtandó, perbeszédében, bűncselekmény, megállapított, perbeszédében, kinevezésével, megállapított, felépítésével, ítélőtáblától, megállapított, lakhatatlanná, következtében, hiányosságai, lefolytatnia, felelősségük, fellebbezést, technológiai, folyamatokat, felmentettek, megkezdődött, geotechnikai, Kereskedelmi, félreértette, rendelkezett, fellebbezési, törvénysértő, Törvényszék, megismételt, folytatódik, Törvényszék, működésével, megismételt, megismételt, igazgatóját, védenceiket, kinevezését, Törvényszék, Törvényszék, megismételt, tárgyaláson, megismételt, hangoztatta, megismételt, Törvényszék, Törvényszék, Törvényszék, márciusában, megismételt, változtassa, büntetőjogi, büntetőjogi, törvényszék, indítványát, csütörtökön, Törvényszék, megismételt, vádlottakat, hárításáért, fogalmazott, Törvényszék, alapelveket, tározójából, Álláspontja, felmentette, katasztrófa, megsérültek, határozatot, januárjában, alkalmatlan, katasztrófa, megismételt, Törvényszék, tényállást, bizonyítás, Hozzátette, másodfokon, jogszabály, tönkrement, hetedrendű, elkövetett, másodrendű, megsértése, Hozzáfűzte, jogszabály, tényállást, Ítélőtábla, tárgyalást, települést, kiszabását, hallgatott, vádlottnak, vonatkozik, másodrendű, vádlottnak, szervezeti, iszapömlés, perbeszéde, vörösiszap, felelősség, bűnösségét, valamennyi, súlyosítás, Ítélőtábla, ítélőtábla, megsértett, eljárásból, állapított, tekintette, tényállást, eljárásban, eljárásban, törvényes, törvényes, kétszázan, eljárásra, elnökének, Veszprémi, megrovást, elnökének, vádlottat, döntésnek, helyezési, hiányában, tényállás, másodfokú, Veszprémi, Józsefnek, vádlottak, Devecsert, Veszprémi, tárgyalta, szólalnak, meglátása, minősítés, módosítja, Veszprémi, tényállás, jelentett, figyelmen, Zoltánnak, elsőrendű, Veszprémi, folytatja, helyszínt, helyezési, vádlottat, vádlottat, helyezést, hiányában, szakértőt, Kolontárt, tisztában, feladatát, Veszprémi, helyezési, elsőrendű, felállása, Alumínium, vádlottat, Indoklása, indoklási, rendjének, helyezze, vetített, hatályon, abszolút, eljárást, eljárási, büntetés, tartozik, Szerinte, melletti, hatályon, ügyvédje, ítéletét, elsőfokú, bűnösség, elsőfokú, elsőfokú, eljárást, tizenegy, szabályt, hatályon, szerinte, hatályon, levezető, Országos, Bírósági, eljárási, pénteken, Józsefet, ítéletet, hatályon, helyezte, valamint, abszolút, abszolút, jogosult, ügyvédje, hatályon, elsőfokú, mintegy, szerint, ismerte, szükség, egykori, törvény, október, alapján, szerint, törvény, vádlott, emeltek, vezetői, közölte, mellett, szerint, további, kétórás, törvény, nyolcad, vádlott, törvény, továbbá, február, február, azonban, vádlott, szerint, vádpont, szintén, szerint, bíróság, egykori, Termelő, ügyészi, Zoltánt, mentsék, meghalt, bíróság, fogadja, műszaki, egykori, terhére, egyebek, altalaj, eredetű, szintén, hatálya, eljárás, terheli, szigorú, jelezte, ugyanis, szerint, szerint, szerint, kizárva, Hivatal, ítélete, mellett, eljárni, szerint, kellett, fotókat, készült, tizenöt, egyebek, ügyben, nélkül, érdemi, előzőt, eleget, köztük, érvelt, ügyvéd, tanács, ügyvéd, öntött, Magyar, általa, holott, hagyta, január, kapott, ítélte, ügyben, minden, mondta, töltés, harmad, ítélet, Bánáti, alapul, teljes, tanács, negyed, mondta, ügyész, elnöke, bírája, kiömlő, ügyész, utolsó, eljáró, elnöke, tanács, mondta, indoka, védője, voltak, ügyet, miatt, miatt, által, jogot, kívül, hatod, aznap, Győri, kívül, Helga, Győri, nincs, olyan, Győri, lenne, pedig, Győri, jogán, hanem, Győri, ezért, nincs, által, hónap, kívül, pedig, vegye, pedig, akkor, Helga, Győri, ember, ember, ember, pedig, Helga, hanem, perre, egyet, bírói, Győri, bírói, győri, kívül, fokon, kérte, három, szóló, ellen, miatt, vádat, pedig, kívül, egyik, bírói, szóló, rossz, azért, miatt, annak, szóló, annak, vádja, volna, Fejes, Péter, előtt, kívül, miatt, addig, János, azzal, kívül, vádak, tanút, ezért, vagy, hogy, Ajka, több, vagy, hogy, mert, volt, régi, után, maga, volt, hogy, hogy, majd, első, mert, volt, alól, után, írja, ötöd, több, több, régi, védő, hogy, mint, alól, vált, hogy, száz, több, hogy, mert, hogy, idén, körű, volt, hogy, maga, tett, után, azt, ami, nem, oka, azt, azt, úgy, fel, tíz, Mal, aki, fel, van, szó, Zrt, két, Zrt, két, cég, hat, per, Mal, még, alá, cég, míg, Pál, meg, von, nem, sem, ami, meg, tíz, meg, Pál, nem, ház, nem, nem, von, nem, nem, van, nem, OBH, két, azt, Pál, azt, meg, Bár, Zrt, Mal, OBH, elő, nem, már, nem, így, tizennegyedrendű vádlott, hetedrendű pénzbüntetést, tizenharmadrendű megrovást, csütörtökön megkezdődött, iszapömlés után, vádlottakat büntetőjogi, elsőrendű vádlottnak, ügyvédje perbeszédében, megismételt ítélet, bírói tanács, eljárási alapelveket, általa megállapított, másodrendű vádlottnak, ügyvédje mintegy, abszolút hatályon, büntetőeljárásról szóló, közveszélyokozás vádja, ügyvéd meglátása, régi törvény, alapján pedig, törvény szerint, ügyvéd azzal, közveszélyokozás miatt, büntetőeljárásól szóló, megismételt tárgyalást, hatályon kívül, megismételt eljárásban, győri egyet, geotechnikai folyamatokat, további tizenegy, megismételt eljárás, vádlottak szólalnak, feladatát Zrt helyezze, Pál Törvényszék előzőt, elsőrendű után vádlottat, egyebek bizonyítás hogy, hiányában Kolontárt ötöd, hanem mint ötöd, miatt tartozik mert, eljárásban szintén hogy, gondatlanságból Veszprémi tározójából, szerinte ember büntetés, fellebbezési kinevezésével indoklási, nyolcad bizonyítottság szintén, perbeszédében eljárási Szerinte, hatályon ház ügyvéd, Veszprémi Veszprémi nem, védenceiket fogházbüntetésre kívül, két tanút felmentette, írja kinevezésével ember, ügyet törvénysértő megállapított, alól egykori azzal, jogszabály bírája hogy, tanács működésével két, fellebbezést katasztrófa Veszprémi, törvény harmad Ítélőtábla, kinevezésével tíz mellett, következményeiért viszonválasszal tanács, vagy szabadságvesztést hatályon, nem több vádlott, Győri szerint érdemi, János vádlottat félreértette, érvelt kellett kívül, egykori változtassa száz, helyezze vörösiszap felülbírálatra, kívül perre jogot, míg ezért fotókat, azonban volt általa, következtében mondta január, további negyed ismerte, ami helyezést ház, egykori tárgyaláson tényállás, mondta pedig száz, rendjének alapelveket vezérigazgatóját, hallgatott szerint tekintette, elnökének tárgyalást így, tíz törvényszék ezért, mentsék voltak Bánáti, megismételt kívül felelősség, ember Hozzáfűzte hogy, megismételt csütörtökön tényállást, megismételt Győri felállása, pénteken módosítja, hiányosságai elnökének, jogán eljárásból, Devecsert Mal, mert nélkül, jogszabály megállapítását, ügyben büntetőjogi, Hozzátette abszolút, kívül vált, így miatt, hagyta felelősség, bíróság után, kinevezését kívül, Mal Veszprémi, tanút Helga, ember tényállást, nem vagy, ügyészi Győri, megállapított régi, töltés azt, elsőfokú volt, alá OBH, Bár Törvényszék, tisztában ügyet, már Kolontárt, elsőfokú Magyar, hagyta meg, Országos egyet, tanács eljárást, lefolytatnia ítéletet, lakhatatlanná hogy, indoka megállapított, ügyben csütörtökön, miatt Győri, Zrt tartozik, szerint eljárási, hetedrendű február, Veszprémi katasztrófa, negyed pedig, hogy alapul, indítványozta másodfokú, Hozzáfűzte miatt, bűnösségét kiömlő, hatályon hogy, katasztrófáért kétórás, Devecsert igazgatóját, megrovást nem, jogszabály azt, megismételt azt, ügyben fellebbezési, Indoklása megismételt, február érdemi, elnöke régi, annak megsértett, Hivatal negyed, után töltés, alá félreértette, törvényes Álláspontja, kérte hatod, pénzbüntetést miatt, Törvényszék indoklási, Zrt abszolút, figyelmen megismételt, Veszprémi szükség, félreértette van, szerint közölte, felülbírálatra automatikusan, vörösiszapper olyan, aki hogy, ami szerint, törvény majd, ítélőtáblától tartozik, Pál feladatát, fotókat nincs, büntetőeljárásól negyed, emeltek hárításáért, így tartozik, ügyben figyelmen, ügyészi nem, volna harmad, régi vádlottat, felelősségük fel, bűnösség hangoztatta, eleget Józsefnek, nem terhére, azért Józsefet, helyezési több, hogy döntésnek, tényállást eljárási, két tényállást, büntetőeljárásról hatályon, elsőfokú büntetőeljárásról, hogy kötelezettségének, helyszínt vádlottat, meg folytatódik, nem tanút, október felülbírálatra, által alól, határozatot elnökének, indítványát büntetőjogi,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.