Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Dunai hajóbaleset - Emlékművet állítanak az áldozatoknak
Emlékművet állítanak Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti balesete áldozatainak - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.


Szijjártó Péter közölte: megbíztak egy magyar-koreai alkotópárost, hogy készítse el az emlékmű tervét, arra az áldozatok családtagjainak kell igent mondaniuk.

"Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél" - tette hozzá.

A szobrot a minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a belvárosi önkormányzat és a koreai nagykövetség közösen állítja.

Szijjártó Péter elmondta: az elmúlt hónapokban az egész világ egy új típusú kihívással nézett szembe, amikor a világjárvány következtében emberek élete, egészsége és munkája került veszélybe.

Ez alatt a néhány hónap alatt az emberek példamutató fegyelmezettségére volt szükség ahhoz, hogy most, a katasztrófa első évfordulóján legalább ebben a körben fejet hajthassanak az áldozatok emléke előtt - mondta.

A Hableány sétahajó katasztrófája egyszerre két nemzet tragédiája, a Budapest éjszakai látványában gyönyörködő koreai utasokat szállító sétahajót elsodorta egy nagy szállodahajó, néhány másodperc alatt el is süllyedt - idézte fel.

Mély megrendülést okozott a tragédia az egész országban, heteken keresztül budapestiek és sok vidéki kereste fel a tragédia helyszínét - emlékezett a miniszter, aki megindítónak nevezte azt az eseményt, amikor magyarok koreaiakkal együtt koreai népdallal emlékeztek az áldozatokra.

A tragédia utáni napok és hetek példátlan szolidaritásról, összefogásról és a nehéz körülményekkel dacoló szakértelemről is szóltak - mondta, majd köszönetet mondott a mentőakcióban részt vevő magyar, osztrák, koreai és szerb szakembereknek, és felidézte: a mentőakció során hét embert sikerült élve kimenteni, majd a roncs kiemelése és a kutatási műveletek eredményeként 27 áldozatot helyezhetett végső nyugalomra családja, egy áldozatot pedig még mindig keresnek.

A miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, valamint a koreai nemzetnek. Úgy fogalmazott: az áldozatokat a szívünkbe zárjuk és a tragédia napját soha nem felejtjük el.

Mindannyiunk jogos elvárása, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy pontosan mi és hogyan történt, és az is, hogy az eljárások indokolatlan elhúzása nélkül szabják ki a büntetést a tragédiáért okolhatókra - mondta Szijjártó Péter.

Hozzáfűzte: a szörnyű baleset megerősítette a két nemzet barátságát.

Bejelentette: magyar idő szerint péntek délelőtt Magyarország nagykövete Szöulban 38 koreai búvárnak és más, a mentésben részt vevő embernek Barátság-érdemjelet adott át.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy a főváros a hatáskörében meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

"A nyilvánvaló emberi figyelmetlenség és a vétség mellett ugyanis felül kell vizsgálni a hajós forgalomra vonatkozó szabályokat is" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: semmilyen tragédiára nem lehet felkészülni, az egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életeket, és a történések után soha nem lehetünk azok, akik előtte voltunk.

Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érezzük, összeomlik a világ, és mi nem tehettünk semmit ez ellen. Egy dolgot tehetünk: megpróbálunk igazságot keresni az igazságtalanságban - mondta.

Felidézte, 33 embertársunk azért jött Budapestre, hogy megcsodálhassa a gyönyörű várost, hogy kikapcsolódjon, jól érezze magát, és aztán hazatérve, az itt készített fotókat mutatva elmesélhesse barátainak, családjának, mit látott, 28-an közülük azonban sosem térhettek haza.

Életét vesztette két polgártársunk, a matróz és a kapitány is. A legfiatalabb áldozat egy hatesztendős gyermek, akire a nagyszülei vigyáztak, amikor a tragédia megtörtént - mondta.

Hozzátette: a Hableány tragédiájában még fájdalmasabb és még borzalmasabb, hogy emberi vétség okozta.

Az igazságszolgáltatás megteszi a szükséges lépéseket, és elszámoltatja a felelősöket, de ez sem hozhat megnyugvást egy ilyen tragédia után - vélekedett.

"Nincs az a bírósági döntés, amely visszahozhatná az ártatlan emberéleteket, és nincsen annyi év letöltött börtön, amely vigasztalással szolgálna ebben a szörnyű helyzetben" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt mondta: nincsenek olyan szavak és tettek, amelyek enyhíteni tudnák az áldozatok családjának fájdalmát.

De mégis fontos, hogy elmondjuk: "mi egyek vagyunk ebben a fájdalomban". Jöhetünk más országból, másik földrészről, a fájdalom eggyé kovácsol bennünket - tette hozzá.

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete felidézte: sok ártatlan ember vesztette életét a balesetben, és a családok, akik elvesztették a Magyarországra látogató hozzátartozóikat, azóta is ezzel a fájdalommal élnek. Hozzátette: a nagykövetség mindent megtesz azért, hogy valamennyi vigaszt nyújtson számukra, valamint hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

Megjegyezte: imádkozik azért, hogy a tragédia utolsó, máig keresett koreai áldozatát is megtalálják.

Elmondta: nem tudnak együtt emlékezni a hozzátartozókkal, de reméli, a jövőben, az emlékmű elkészültekor ezt megtehetik. Beszéde zárásaként felolvasta a tragédiában elhunyt egyik koreai állampolgár családtagjának versét.

Az ünnepség elején koreai szokás szerint lehajtott fejjel, egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt, a végén pedig a külügyminiszter, a főpolgármester és a nagykövet közösen helyeztek el koszorút az áldozatoknak emléket állító plakett elé, majd emlékükre fehér virágszirmokat szórtak a Dunába.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: külügyminiszter, külgazdasági, áldozatainak, jelentette, Emlékművet, helyszínen, Budapesten, hídfőjénél, állítanak, balesete, sétahajó, igazságszolgáltatás, igazságtalanságban, fegyelmezettségére, hozzátartozókkal, hozzátartozóikat, családtagjainak, szolidaritásról, figyelmetlenség, külügyminiszter, Főpolgármesteri, családtagjainak, visszahozhatná, elkészíttessük, vigasztalással, szakembereknek, főpolgármester, megcsodálhassa, kikapcsolódjon, családtagjának, főpolgármester, virágszirmokat, körülményekkel, Magyarországra, főpolgármester, szakértelemről, következtében, elkészültekor, tragédiájában, emberéleteket, összefogásról, együttérzését, magyar-koreai alkotópárost, emlékmű tervét, áldozatok családtagjainak, belvárosi önkormányzat, koreai nagykövetség, elmúlt hónapokban, egész világ, világjárvány következtében, néhány hónap, emberek példamutató, katasztrófa első, Szijjártó Péter, Főpolgármesteri Hivatal, Karácsony Gergely, Koreai Köztársaság,
2020.05.29. 13:01
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megerősítette, magyarországi, katasztrófája, mentőakcióban, polgártársunk, eredményeként, elszámoltatja, világjárvány, Bejelentette, hatesztendős, embertársunk, elvesztették, hajthassanak, nagykövetség, indokolatlan, elmesélhesse, Mindannyiunk, felelősségre, legfiatalabb, megtörténjen, megrendülést, hatáskörében, helyezhetett, évfordulóján, minisztérium, szállodahajó, borzalmasabb, önkormányzat, megindítónak, alkotópárost, Hangsúlyozta, Magyarország, áldozatoknak, nagykövetség, megpróbálunk, fájdalmasabb, fogalmazott, megnyugvást, koreaiakkal, felelősöket, áldozatokra, budapestiek, áldozatokat, fogalmazott, Köztársaság, gyönyörködő, földrészről, családjának, fájdalomban, látványában, családjának, fájdalommal, változtatja, megtörténik, okolhatókra, Megjegyezte, megtalálják, katasztrófa, tragédiában, állampolgár, nyilvánvaló, pillanatról, szabályokat, példamutató, tragédiáért, felkészülni, nyugalomra, összeomlik, érdemjelet, hídfőjénél, Hozzátette, forgalomra, felolvasta, köszönetet, helyszínét, pillanatok, emlékeztek, tragédiára, mentőakció, helyzetben, megtörtént, jelentette, emlékezett, történések, emlékművet, vélekedett, zárásaként, tragédiája, nagykövete, hónapokban, kihívással, barátainak, barátságát, balesetben, nagyszülei, valamennyi, megtehetik, Hozzátette, Budapestre, Hozzáfűzte, nagykövete, lépéseket, szükséges, hazatérve, Szijjártó, vesztette, semmilyen, készített, eljárások, büntetést, vizsgálni, térhettek, Szijjártó, felidézte, szükséges, áldozatot, igazságot, Felidézte, áldozatok, vigyáztak, mentésben, miniszter, nemzetnek, áldozatot, kimenteni, tehettünk, lépéseket, kiemelése, műveletek, Karácsony, szívünkbe, felejtjük, népdallal, országból, belvárosi, egyszerre, kárpótlás, veszélybe, állhasson, fájdalmát, keresztül, országban, megfelelő, vesztette, bennünket, imádkozik, emlékezni, felidézte, áldozatát, sétahajót, egészsége, Szijjártó, másodperc, elsodorta, lehajtott, elmondjuk, helyeztek, Karácsony, vonatkozó, áldozatok, nagykövet, példátlan, áldozatok, megbíztak, emlékükre, letöltött, szolgálna, miniszter, mondaniuk, nincsenek, áldozatok, egyperces, enyhíteni, áldozatok, számukra, tragédia, keresett, valamint, legalább, nyújtson, gyönyörű, elhúzása, embernek, lehetünk, hamarabb, életeket, csenddel, készítse, koszorút, ünnepség, Barátság, délelőtt, elmondta, Szöulban, búvárnak, látogató, tehetünk, Elmondta, családok, keresnek, Jöhetünk, Hableány, tragédia, fájdalom, valamint, süllyedt, kovácsol, családja, tragédia, tragédia, tragédia, bírósági, sikerült, magyarok, kutatási, eseményt, megteszi, szállító, tragédia, elvárása, ártatlan, sétahajó, pontosan, Hableány, kérdésre, kapitány, Budapest, éjszakai, utasokat, ártatlan, tragédia, nincsen, vigaszt, szórtak, adóztak, emléket, megtesz, Gergely, szörnyű, plakett, mindent, fotókat, közösen, másikra, voltunk, mutatva, Beszéde, emlékmű, áldozat, gyermek, jövőben, elhunyt, érezzük, azonban, közülük, keresni, szerint, vagyunk, amelyek, ugyanis, kapjunk, történt, emberek, munkája, választ, szóltak, Hivatal, közösen, Gergely, nevezte, szerint, baleset, szörnyű, heteken, okozott, kereste, szabják, emberek, szükség, kormány, szobrot, állítja, fejezte, emlékmű, mellett, közölte, nevében, közösen, főváros, osztrák, mondott, mindig, emberi, magyar, idézte, vidéki, börtön, döntés, mondta, vétség, fontos, okozta, amikor, együtt, koreai, koreai, szavak, tettek, dacoló, embert, mondta, hozhat, tudnák, körben, elején, koreai, szokás, versét, Margit, koreai, koreai, fejjel, állunk, állító, magyar, Dunába, koreai, tervét, emléke, készen, reméli, elmúlt, mondta, emléke, néhány, életét, nemzet, néhány, koreai, került, amikor, típusú, tudnak, együtt, koreai, nézett, szembe, utolsó, Koreai, mondta, hogyan, nélkül, magyar, mondta, látott, matróz, Életét, mondta, mondta, semmit, amikor, nemzet, várost, amikor, érezze, előtte, napját, dolgot, koreai, emberi, vétség, péntek, zárjuk, koreai, tette, tette, hozzá, eggyé, másik, felül, alatt, magát, egyik, egyek, aztán, ebben, hozzá, pesti, egész, végső, Péter, előtt, pedig, részt, azért, fejet, ezzel, azóta, ebben, világ, ember, Péter, ahhoz, Péter, adott, egész, világ, élnek, vonás, ellen, minél, végén, részt, pedig, előtt, annyi, amely, alatt, fogja, amely, jogos, előbb, szerb, során, ilyen, élete, Nincs, tenni, igent, hónap, sosem, roncs, azért, olyan, minél, azért, mégis, egyik, akire, fehér, hajós, nehéz, ebben, hetek, napok, lehet, alatt, utáni, hogy, máig, azok, arra, kell, arra, hogy, majd, FOTÓ, kell, hogy, néma, akik, Ezek, azok, soha, után, hogy, hogy, vevő, akik, után, Mély, vevő, soha, Szik, nagy, élve, hogy, majd, arra, hogy, hogy, haza, hogy, hogy, majd, hogy, hogy, hogy, most, jött, első, hogy, volt, hogy, azt, két, egy, meg, még, még, nem, egy, Úgy, meg, elé, hét, sem, még, egy, egy, nem, fel, sok, nem, egy, úgy, Kju, két, egy, más, idő, Egy, két, nem, ezt, Csö, itt, itt, nem, aki, azt, híd, sok, azt, jól, fel, más, mit, körben fejet, áldozatok emléke, nagy szállodahajó, egész országban, tragédia helyszínét, tragédia utáni, nehéz körülményekkel, mentőakcióban részt, mentőakció során, roncs kiemelése, kutatási műveletek, áldozatot pedig, kormány nevében, koreai nemzetnek, szívünkbe zárjuk, tragédia napját, eljárások indokolatlan, tragédiáért okolhatókra, szörnyű baleset, mentésben részt, szükséges lépéseket, nyilvánvaló emberi, vétség mellett, hajós forgalomra, egyik pillanatról, másikra változtatja, történések után, dolgot tehetünk, gyönyörű várost, legfiatalabb áldozat, hatesztendős gyermek, nagyszülei vigyáztak, tragédia megtörtént, ilyen tragédia, ártatlan emberéleteket, szörnyű helyzetben, áldozatok családjának, fájdalom eggyé, fájdalommal élnek, nagykövetség mindent, megfelelő felelősségre, tragédia utolsó, emlékmű elkészültekor, tragédiában elhunyt, ünnepség elején, végén pedig, nagykövet közösen, áldozatoknak emléket, alatt Nincs délelőtt, kovácsol máig családok, igazságszolgáltatás alatt szükséges, nem felejtjük szabályokat, barátságát hozzá ártatlan, egy fogja gyönyörű, megpróbálunk gyönyörű pontosan, Péter azok idő, keresett hogy vidéki, szórtak hogy borzalmasabb, szükség néhány hogy, egy elszámoltatja fejet, áldozatok elszámoltatja okozott, vidéki vigasztalással egyik, végső semmilyen kereste, felolvasta zárásaként elmondjuk, mellett másodperc dolgot, mit legfiatalabb szobrot, más kapitány sétahajó, emberek első országban, néhány tragédia nem, szobrot búvárnak Főpolgármesteri, állhasson pesti Mindannyiunk, hetek imádkozik alkotópárost, tudnak emberéleteket miniszter, megtörtént nagykövete közölte, közösen amely akik, Hozzátette annyi két, vonás azóta valamint, barátságát veszélybe Karácsony, szóltak meg amely, Gergely mutatva pillanatok, Beszéde előtt hogy, idézte koreai nagykövete, látott kimenteni műveletek, főpolgármester megtesz kapjunk, fontos jól állhasson, tragédia balesetben Mindannyiunk, tragédia azt napok, alatt nagykövete fogalmazott, felkészülni ebben Bejelentette, úgy vélekedett közölte, változtatja amikor áldozatok, Bejelentette vigyáztak nem, fájdalmát elé nagykövete, vétség más dolgot, helyezhetett fejezte érezze, délelőtt családtagjainak jött, szörnyű megteszi hogy, imádkozik kimenteni fájdalmasabb, ártatlan ártatlan, kell kapjunk, családok együttérzését, világjárvány fejezte, részt Hableány, fejjel családtagjainak, keresett volt, nem dacoló, közülük volt, állhasson tettek, megtesz jól, aki közösen, hogy tragédia, jött olyan, világ pillanatok, nem nagykövete, tervét előtt, felül családtagjának, napok fogja, fontos fontos, jelentette emlékművet, koreai osztrák, koreaiakkal emberek, nyilvánvaló állító, nincsen ártatlan, barátságát még, Budapest emlékművet, fájdalom áldozatok, nézett lehajtott, hídfőjénél magyarok, kapjunk Magyarország, emléke családjának, hogy tragédia, érdemjelet egyek, megtalálják ember, imádkozik nincsenek, úgy haza, jött Mindannyiunk, sétahajó hajthassanak, vétség majd, szörnyű azt, lehet aki, áldozatokra vizsgálni, letöltött amely, vidéki szóltak, barátságát legfiatalabb, emléke FOTÓ, Hozzáfűzte közösen, nagyszülei keresnek, Szijjártó elhúzása, szabályokat osztrák, magát felelősöket, szórtak emléke, zárásaként hogy, hozzá most, roncs térhettek, napok került, hazatérve úgy, hogy fontos, azért szörnyű, megindítónak két, közösen pesti, mégis fogja, igazságot főpolgármester, megtörtént kapjunk, valamint számukra, elvesztették fájdalomban, voltunk szabják, részt várost, kérdésre elhunyt, körben áldozatok, részt elvárása, most nem, Elmondta sosem, mondott megtörténik, szívünkbe mondta, nagykövetség máig, keresnek nem, reméli utolsó, nem ebben, Hozzátette Barátság, mentőakció Szijjártó, szerint látott, jogos imádkozik, nyújtson semmilyen, tenni nem, keresni emlékmű, süllyedt süllyedt, heteken olyan, Hozzátette borzalmasabb, egy ugyanis, élnek indokolatlan, egyperces hídfőjénél, figyelmetlenség sok, utáni híd, egyik családtagjainak, hamarabb külügyminiszter, áldozatot hogy, várost eredményeként, balesetben mentőakcióban,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.