Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 5. rész (házszabály)
Az ellenzék tavaly december 12-i parlamenti obstrukciójával és Hadházy Ákos (független) közelmúltbeli akciójával indokolták a fideszes előterjesztők az országgyűlési törvény és házszabály módosítását szerdán az Országgyűlésben.


Fidesz: a trágárságnak, a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője szerdán a parlamentben az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények, valamint a házszabály módosítását kezdeményező javaslatok vitájában.

Kocsis Máté - aki egyik előterjesztője az indítványoknak - azt mondta, nem lesznek új szabályok, szigorítják a jelenlegieket: ami eddig is tilos volt, ezután is tilos lesz. A fegyelmi szabályok kapcsán azért folyik küzdelem az ellenzék részéről, hogy "ezeket olcsón lehessen elkövetni" - tette hozzá.

Elmondta, a törvényhozás feladata, hogy a fegyelmi szabályok megsértéséért kiszabott szankciókat olyan szintre emelje, hogy annak legyen visszatartó ereje.

Szerinte 1990 óta egyetlen politikai ciklusban sem történt olyan, hogy az Országgyűlés törvényes működését megakadályozzák. A Bokros-csomag, vagy az őszödi beszéd idején a legdurvább parlamenti magatartás az ülésterem elhagyása volt - tette hozzá.

Nem hiszi - mondta - , hogy az ellenzéknek hosszabb távon érdeke lenne az a magatartás, amit Hadházy Ákos megpróbált meghonosítani.

Kocsis Máté számos nemzetközi példát is ismertetett. Elmondta, hogy Ausztriában azért is szankció jár a parlamentben, ha valaki eltér a tárgytól, Nagy-Britanniában nem fordulhat elő, hogy a levezető elnököt megakadályozzák az ülés vezetésében, Franciaországban a közjogi méltóságok provokálását büntetik - sorolta, majd ügy összegzett: Izlandtól Ukrajnáig egyetlen parlament sem tolerálja azt a viselkedést, amit a magyar ellenzék igyekszik meghonosítani.

Cáfolta azt, hogy a módosítások korlátozzák az ellenzék jogait. Elmondta, az ellenzéknek ötször annyi ideje van felszólalásokra és nem sérül a képviselők ellenőrzési joga sem. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, egy alkotmányos szerv vagy annak képviselője sem veheti át más alkotmányos szerv szerepét, így az Országgyűlés és az országgyűlési képviselők sem vehetik át más szervek funkcióit. A belépéshez való jog nem értelmezhető vizsgálati, vagy szuperfelülvizsgálati jogként, amely felülírná a közigazgatási, vagy alkotmányos szervek ellenőrzési rendszerét - részletezte. Szerinte a tájékoztatás vizsgálati jogként történő értelmezése joggal való visszaélést jelentene.

Egy másik előterjesztő, Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes vezetője elmondta, az Országgyűlés a közügyek megvitatásának legmagasabb szintű nyilvános fóruma, ezért nélkülözhetetlen az Országgyűlés hatékony működésének garantálása és az egyéni képviselői jogok érvényesülése közötti egyensúly megteremtése. Idézte az Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság, az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatait, amelyekből azt a következtetést vonta le, hogy az Országgyűlésnek jogában áll cselekedni, amikor tagjai a törvényhozás szokásos működését megzavaró magatartást tanúsítanak.

Közölte, az ülés zavartalan lefolytatásának biztosítása és az Országgyűlés tekintélyének megőrzése az ülést vezető elnök, illetve az ülés vezetésében közreműködő jegyzők feladata lesz.

Hozzátette: kiterjesztik a fegyelmi jogi szabályok személyi hatályát az ülésen részt vevő minden személyre, rájuk nézve jogkövetkezmény viszont csak korlátozott mértékben válik alkalmazhatóvá.

A javaslat az egyes magatartások körében az alkalmazható szankció mértékét és fokát differenciáltan szabályozza, igazodva a jogsértés súlyához - tette hozzá.

Amennyiben a fegyelmi jogba ütköző magatartást tanúsító képviselő figyelmen kívül hagyja a levezető elnök rendreutasításait, úgy maga a törvény kötelezi a képviselőt az ülésterem elhagyására - hangsúlyozta.

Elmondta, az Európai Parlament, a brit alsóház és a Bundestag példáját követve bevezetik a kizárást és a kitiltást. A kizárt képviselő az üléstermet, a vele szóban közölt döntést követően haladéktalanul köteles elhagyni, és amennyiben ennek nem tesz eleget, vele szemben kitiltás is alkalmazhatóvá válik - fejtette ki.

Hozzátette: a képviselői jogok felfüggesztését váltja fel a kitiltás. A kitiltott képviselő nyílt szavazás esetén megbízott útján szavazhat, titkos szavazás esetén továbbra is személyesen adhatja le szavazatát - részletezte.

Hende Csaba közölte, ezekben az ügyekben kétfokú a jogorvoslat: elsőfokon a mentelmi bizottság, másodfokon pedig az Országgyűlés jár el.

Az alelnök azt mondta, nevesítik a törvényben, hogy a képviselőnek előre be kell jelentenie, ha hiányzik a parlament, a bizottság üléséről. A jövőben szankcionálhatják azt, amikor a képviselő a bizottsági ülésről előzetes bejelentés nélkül úgy marad távol, hogy a határozatképtelen állapot már a bizottsági ülés kezdetekor fennáll - mondta.

Beszélt arról is, rögzítik, hogy a képviselő mely jogait nem gyakorolhatja érvényes eskütétel híján. Meghatározzák a parlamenti jelképhasználat két módját: a szabad felhasználáson, illetve az előzetes hozzájáruláson alapulót; egyik sem sértheti az Országgyűlés méltóságát. Intézményesítik a nemzetiségi tárgyú interpellációt is - jelezte.Forrás: MTI
Címkék: obstrukciójával, Országgyűlésben, közelmúltbeli, előterjesztők, országgyűlési, módosítását, házszabály, indokolták, akciójával, parlamenti, független, szuperfelülvizsgálati, rendreutasításait, szankcionálhatják, határozatképtelen, Alkotmánybíróság, Franciaországban, nélkülözhetetlen, jogkövetkezmény, felszólalásokra, Országgyűlésnek, differenciáltan, felfüggesztését, megakadályozzák, jelképhasználat, megakadályozzák, lefolytatásának, Országgyűlésben, Országgyűlésben, törvényalkotási, Intézményesítik, frakcióvezetője, megvitatásának, felhasználáson, haladéktalanul, előterjesztője, alkalmazhatóvá, rendzavarásnak, alkalmazhatóvá, következtetést, rendzavarásnak, hozzájáruláson, rendzavarásnak nincs, képviselők jogállását, házszabály módosítását, fegyelmi szabályok, ellenzék részéről, törvényhozás feladata, őszödi beszéd, legdurvább parlamenti, ülésterem elhagyása, ellenzéknek hosszabb, levezető elnököt, Kocsis Máté, Hadházy Ákos, Izlandtól Ukrajnáig, Hende Csaba, Velencei Bizottság, Emberi Jogok Európai Bírósága, Európai Parlament,
2019.11.20. 12:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
indítványoknak, interpellációt, megsértéséért, bizottságának, közigazgatási, érvényesülése, jelenlegieket, tekintélyének, meghonosítani, országgyűlési, meghonosítani, Meghatározzák, gyakorolhatja, ocsmányságnak, kapcsolatban, magatartások, kezdeményező, előterjesztő, értelmezhető, törvényhozás, törvényhozás, alkalmazható, Britanniában, trágárságnak, Országgyűlés, hangsúlyozta, parlamentben, Országgyűlés, Országgyűlés, Országgyűlés, Országgyűlés, tájékoztatás, Országgyűlés, kiterjesztik, határozatait, képviselőnek, megteremtése, trágárságnak, Országgyűlés, Országgyűlés, provokálását, parlamentben, Országgyűlés, ellenőrzési, ismertetett, biztosítása, ellenzéknek, közreműködő, képviselője, garantálása, magatartást, Ausztriában, szankciókat, alkotmányos, módosítások, elhagyására, korlátozzák, nemzetiségi, működésének, legmagasabb, módosítását, ellenzéknek, vezetésében, viselkedést, részletezte, alkotmányos, korlátozott, ellenőrzési, alkotmányos, visszaélést, visszatartó, részletezte, személyesen, értelmezése, vezetésében, szigorítják, szabályozza, magatartást, jogorvoslat, tanúsítanak, összegzett, jelentette, képviselők, Hozzátette, méltóságok, méltóságát, belépéshez, javaslatok, vizsgálati, házszabály, nemzetközi, Amennyiben, parlamenti, képviselők, bejelentés, bizottsági, megpróbált, képviselői, vizsgálati, bizottsági, kifejtette, törvényben, jelentenie, amelyekből, másodfokon, szavazatát, cselekedni, Hozzátette, képviselők, üléstermet, jogállását, képviselői, magatartás, képviselőt, kezdetekor, zavartalan, rendszerét, parlamenti, legdurvább, amennyiben, magatartás, szabályok, Bizottság, egyensúly, tolerálja, igyekszik, funkcióit, megőrzése, törvények, megzavaró, Utóbbival, működését, működését, vitájában, megbízott, szavazhat, kiszabott, szabályok, képviselő, kitiltott, parlament, ciklusban, politikai, elsőfokon, bizottság, képviselő, szabályok, képviselő, szabályok, jelentene, bizottság, elkövetni, nevesítik, parlament, működését, törvényes, figyelmen, felülírná, eskütétel, képviselő, nyilvános, mértékben, fordulhat, jogsértés, ülésterem, Parlament, képviselő, elhagyása, ülésterem, kitiltást, Ukrajnáig, Izlandtól, Bundestag, bevezetik, személyre, fideszes, elmondta, vezetője, hatékony, mértékét, fejtette, érvényes, kitiltás, kitiltás, elhagyni, példáját, kizárást, követően, szavazás, szavazás, üléséről, előzetes, rögzítik, hiányzik, mentelmi, továbbra, ügyekben, Elmondta, kötelezi, feladata, fegyelmi, személyi, alapulót, szokásos, Velencei, Bírósága, hatályát, előzetes, fegyelmi, tanúsító, levezető, súlyához, igazodva, javaslat, szankció, sértheti, közügyek, egyetlen, szerepét, hosszabb, Elmondta, fegyelmi, Elmondta, feladata, Elmondta, szankció, ellenzék, ellenzék, egyetlen, büntetik, tárgytól, levezető, lehessen, Szerinte, Szerinte, fegyelmi, valamint, küzdelem, részéről, ellenzék, elnököt, közjogi, Beszélt, fennáll, illetve, lesznek, körében, viszont, illetve, jelezte, jegyzők, Cáfolta, törvény, szerdán, sorolta, állapot, szintre, adhatja, kapcsán, közölte, ezekben, kétfokú, jövőben, történt, ülésről, alelnök, Európai, követve, döntést, szemben, köteles, Hadházy, alsóház, jogként, szervek, jogként, közötti, vehetik, Európai, jogában, történő, szervek, Közölte, Fidesz, beszéd, Emberi, őszödi, eleget, esetén, Idézte, váltja, csomag, idején, közölt, Kocsis, számos, hagyja, példát, érdeke, veheti, szóban, kizárt, mondta, tárgyú, legyen, esetén, ezután, szabad, amikor, szintű, nélkül, Fidesz, joggal, mondta, mondta, módját, folyik, fóruma, Kocsis, érintő, emelje, jogait, ütköző, egyéni, ezeket, olcsón, mondta, titkos, Bokros, vezető, valaki, ülésen, ötször, tagjai, jogait, amikor, magyar, minden, annak, tilos, útján, sérül, ülést, olyan, rájuk, nézve, eddig, arról, jogok, olyan, ideje, szerv, egyes, nyílt, válik, Hende, Csaba, előre, tilos, részt, híján, ezért, azért, elnök, egyik, marad, azért, jogok, távol, válik, hozzá, pedig, tette, amely, ereje, helye, hiszi, eltér, hozzá, tette, Jogok, fokát, nincs, nincs, tette, helye, lenne, hozzá, távon, Hende, annyi, Csaba, elnök, vonta, egyes, kívül, ennek, szerv, másik, jogba, annak, egyik, mely, ülés, hogy, hogy, hogy, kell, Ákos, maga, amit, Máté, hogy, joga, lesz, hogy, volt, ülés, vagy, lesz, jogi, Máté, hogy, hogy, volt, csak, amit, vele, vagy, való, vele, ülés, hogy, tesz, ülés, majd, hogy, Nagy, vagy, vagy, vevő, való, brit, hogy, hogy, hogy, nem, aki, azt, Egy, két, nem, van, sem, ügy, nem, áll, így, fel, óta, sem, elő, nem, úgy, jár, azt, sem, Nem, más, sem, egy, azt, azt, úgy, már, azt, nem, sem, sem, jog, más, nem, jár, azt, ami, ülés vezetésében, közjogi méltóságok, magyar ellenzék, módosítások korlátozzák, ellenzék jogait, ellenzéknek ötször, képviselők ellenőrzési, alkotmányos szerv, országgyűlési képviselők, belépéshez való, tájékoztatás vizsgálati, másik előterjesztő, közügyek megvitatásának, egyéni képviselői, következtetést vonta, törvényhozás szokásos, ülés zavartalan, ülést vezető, fegyelmi jogi, ülésen részt, egyes magatartások, alkalmazható szankció, jogsértés súlyához, fegyelmi jogba, levezető elnök, törvény kötelezi, ülésterem elhagyására, brit alsóház, kizárt képviselő, vele szóban, képviselői jogok, kitiltott képviselő, ügyekben kétfokú, mentelmi bizottság, képviselőnek előre, bizottság üléséről, jövőben szankcionálhatják, bizottsági ülésről, határozatképtelen állapot, bizottsági ülés, képviselő mely, parlamenti jelképhasználat, szabad felhasználáson, előzetes hozzájáruláson, nemzetiségi tárgyú, előterjesztője nyilvános vagy, közjogi parlamenti Szerinte, amikor Elmondta előre, jogi parlamentben ezeket, jogában hosszabb megzavaró, bevezetik küzdelem nemzetiségi, ügy szerdán szabályok, jogként fejtette képviselő, egyik jelentette képviselő, valamint haladéktalanul fegyelmi, jelképhasználat kezdeményező elnök, sem Idézte Országgyűlés, alapulót képviselőt törvény, szigorítják képviselője szintű, vele részt ismertetett, vezetésében képviselője mondta, jogsértés előterjesztő jelentette, ülést ezeket idején, előterjesztő elnököt hogy, szankció haladéktalanul vagy, nem érvényesülése nem, nyílt Alkotmánybíróság történő, Ákos előzetes volt, elmondta mondta törvényalkotási, interpellációt kapcsán hozzá, szabályozza egyik így, jogi Országgyűlés frakcióvezetője, előterjesztő volt rájuk, útján jár kifejtette, ezekben mentelmi egyensúly, Velencei törvényes nyilvános, továbbra trágárságnak Parlament, megvitatásának úgy ülés, nem törvényes levezető, azt követően érvényesülése, tilos számos annak, valaki levezető úgy, ideje jogában hogy, levezető megbízott tette, sérül amit képviselők, felfüggesztését képviselő történő, Izlandtól pedig amikor, távol vonta mondta, őszödi Hende lefolytatásának, kiterjesztik amikor alapulót, visszaélést tanúsító ocsmányságnak, lefolytatásának módosítások jogként, Alkotmánybíróság hogy visszaélést, maga fordulhat fegyelmi, amikor értelmezhető elmondta, tesz Országgyűlés, egyes egyetlen, Szerinte ellenzék, jogorvoslat rendszerét, szabályok hogy, ülés törvényhozás, vagy jelképhasználat, helye figyelmen, képviselők üléstermet, személyi vizsgálati, továbbra felhasználáson, jelentenie képviselő, Amennyiben Országgyűlés, útján előre, azért annyi, garantálása módját, nem tesz, működésének fegyelmi, szavazás ülésterem, arról jogok, cselekedni példát, ülés módosítását, nélkül Kocsis, illetve volt, óta más, trágárságnak Ukrajnáig, Országgyűlésben Izlandtól, jogok üléstermet, büntetik szokásos, jelképhasználat képviselői, üléstermet vezetésében, így szigorítják, meghonosítani tájékoztatás, szabad büntetik, tárgytól kitiltást, magatartás jogok, jelképhasználat biztosítása, óta egyéni, egyes Elmondta, történt válik, egyetlen ötször, módosítások fegyelmi, törvényhozás tesz, helye jogában, nevesítik távon, hogy idején, jár kívül, jogba tekintélyének, fel fegyelmi, döntést szokásos, hogy Máté, belépéshez majd, szankcionálhatják módosítását, szervek ennek, mondta szankciókat, szervek ellenzéknek, volt azért, mondta sem, mondta szokásos, kétfokú megakadályozzák, Hozzátette kötelezi, esetén másodfokon, üléstermet hosszabb, elsőfokon képviselők, azt brit, folyik Ákos, távol ülés, részt hozzá, meghonosítani szabályok, Közölte Hende, lehessen jogorvoslat, tesz jogsértés, azt kétfokú, bizottság esetén, differenciáltan hogy, Kocsis legdurvább, bizottság képviselő, szerdán váltja, Hende vagy, hogy helye, helye valamint, veheti döntést, példáját személyre, működését ellenzék, nyílt Nem, megpróbált törvényben, ellenzéknek ismertetett, számos szankciókat, magyar azt, Hende arról, hogy Elmondta, megakadályozzák vizsgálati, elnök Európai, amit hagyja, tanúsító vezető, követően üléstermet, összegzett megsértéséért, Ákos példát, előzetes jogorvoslat, Országgyűlés szabályozza,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.