Belépés
Keresés
Naptár
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Erdő Péter bemutatta Rómában a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programját
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
A Puskás Stadionban kezdődik és a Hősök terén bemutatott mise zárja a Magyarországon 2020-ban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek programját, a vatikáni bemutatással egy időben, hétfőn Erdő Péter bíboros az MTI-nek is részletezte.


A prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta, nemzetközi szokás szerint a NEK eseményei már a kongresszus előtti héten elkezdődnek: az esztergomi Szent Adalbert-központban teológiai konferencia vezeti be a nemzetközi találkozót. Ezen kívül szociális akciókkal készülnek a rászorulók segítésére: Budapesten is "vendégségre" várják őket közös asztalnál fogyasztott meleg étellel. A kezdeményezéshez más magyar városok csatlakozását is várják.

Erdő Péter megjegyezte, hogy a NEK egyhetes programjában "minden napnak és minden órának megvan a tartalma". Az eucharisztikus kongresszus két vezető témája a szolidaritás és a népek közötti barátság lesz.

A "NEK nem politikai esemény, de társadalmi üzenete mindenképpen lesz" - jelentette ki Erdő Péter.

A 2020. szeptember 13. és 20. közt zajló NEK ünnepélyes nyitómiséjét szeptember 13-án délután, a Puskás Ferenc Stadionban mutatják be tömeges első áldozással. Erre Magyarországról és a környező országokból elsősorban alsó tagozatos gyerekeket várnak, szüleikkel és plébániájuk képviselőivel együtt. Az első áldozók több méretben előre elkészített ruháit csökkentett munkaképességűek varrják.

A bíboros kiemelte, hogy a NEK minden egyes rendezvényének megszervezéséhez külön dossziét állítanak össze a részletkérdések kidolgozásával, a buszok bérlésétől a szállásig, a biztonságtól az egészségügyi ellátásig, a misék szükséges kellékeitől a hangosításig és a többnyelvű tolmácsolásig. A kerekesszékes és beteg résztvevők számára az eseményeken könnyített hozzáférést biztosítanak.

Szeptember 14-18. között a NEK fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz: minden nap közös imával és elmélkedéssel kezdődik, amelyet magyar vagy külföldi püspök vagy bíboros vezet. Ezt tanúságtétel követi egyházi és világi személyekkel Ukrajnától a Közel-Keleten át Ázsiáig, például a hittel való kapcsolatról, egyházüldözésről. Majd egyórás katekézis következik a hit egyes témáiról, ezután pedig szentmise. Délutánonként munkacsoportokban folytatódik a beszélgetés - az előadók között Böjte Csaba atya is szerepel.

Az esténkénti szabadidőben a NEK résztvevőinek Budapest és Magyarország megismerésére nyújtanak lehetőséget. Szeptember 14-én a Csík Zenekar lép fel a MÜPA-ban, 15-én a NEK résztvevői különvonattal - a tervek szerint az 1938-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszus addigra helyreállított díszvonatával -, az oltáriszentség kíséretében, az esztergomi bazilikába utaznak imádságra. Itt a czestochowai pálosok jubileumi imát tartanak Boldog Özséb születésének évfordulóján. Dorogon a város koncerttel várja a NEK-résztvevőket. Szeptember 16-án mintegy tíz budapesti plébánián mutatnak be miséket más programokkal.

Elkészült, a budapesti Zeneakadémia tanárainak segítségével, a NEK-en bemutatandó lovári nyelvű mise zenei kísérete, angol és magyar részekkel is kiegészítve. Keleti liturgia helyszíne lesz a Szent István-bazilika a keleti katolikus egyházak papjainak koncelebrálásával: "fontos, hogy a vendégek lássák, hogy Magyarországon az egyház két tüdővel lélegzik, vagyis olyan területen vagyunk, ahol közel van a keleti kereszténység hagyománya is" - jegyezte meg Erdő Péter.

Kiállítás mutatja be a Műcsarnokban az egyház karitatív tevékenységét, a NEK kulturális kínálatában szerepel a 100 tagú Cigányzenekar és a Moszkvai Patriarchátus zenekarának fellépése, szeptember 17-én a Szent István-bazilika előtti téren az egyházi közösségek és mozgalmak imádkoznak. Szeptember 18-án este a Papp László Arénában Ákos-koncertre várják a résztvevőket, majd az éjszaka imádsággal, énekkel, tanúvallomásokkal folytatódik.

Szeptember 19-én a NEK keretében a Cursillo mozgalom világtalálkozója zajlik, délután pedig a NEK nagymiséjét mutatják be a Kossuth téren, amelyen a tervek szerint a Szent Jobbot és a Szent Koronát is kiállítják. A mise után gyertyás körmenet indul a Hősök terére. Szeptember 20-án a Hősök terén mutatják be a NEK zárómiséjét is, amelyet szokás szerint pápai legátus celebrál, vagyis a Ferenc pápa kijelölte személy.

"Meghívtuk magát Ferenc pápát is, és eddig nem mondott nemet"- mondta Erdő Péter.

A bíboros hozzátette, hogy a NEK magyarországi programjában akár változás is történhet: ha az április 11-én a Vatikánban ülésező orvosbizottság esetleg pozitív véleményt ad, akkor a Vatikán utat nyithat Mindszenty bíboros boldoggá avatása előtt.

A NEK magyarországi szervezésében máris több százan vesznek részt: a NEK 40 fős főtitkársága mellett minden egyházmegyében dolgozik NEK-felelős és más szervezők, valamint önkéntesek, akiknek eddig már 200 megbízólevelet adtak át.

A véglegesített program és az ehhez kötött regisztrációs oldal ősszel jelenik meg a NEK magyarországi honlapján, amely a NEK-re érkezők számára teremtett szálláslehetőségeket is feltünteti majd. A regisztráció nem minden programra ingyenes, de a fiatalok kedvezményben részesülnek, a résztvevőknek Budapest-kártyát biztosítanak.

Több száz újságírót is várnak, akiknek külön sajtótermet állítanak fel.Forrás: MTI
Címkék: Magyarországon, Eucharisztikus, Kongresszust, bemutatással, részletezte, Nemzetközi, programját, bemutatott, rendezendő, Stadionban, tudósítója, szálláslehetőségeket, koncelebrálásával, tanúvallomásokkal, munkacsoportokban, egyházüldözésről, munkaképességűek, világtalálkozója, megszervezéséhez, kezdeményezéshez, Magyarországról, részletkérdések, oltáriszentség, Magyarországon, eucharisztikus, orvosbizottság, rendezvényének, helyreállított, egyházmegyében, megbízólevelet, kidolgozásával, Eucharisztikus, kerekesszékes, csatlakozását, képviselőivel, Délutánonként, tolmácsolásig, elmélkedéssel, Patriarchátus, Cigányzenekar, különvonattal, magyarországi, kongresszus előtti, esztergomi Szent, nemzetközi találkozót, rászorulók segítésére, eucharisztikus kongresszus, népek közötti, környező országokból, első áldozók, bíboros kiemelte, részletkérdések kidolgozásával, buszok bérlésétől, Szent Adalbert-központban, Erdő Péter, Puskás Ferenc Stadionban, Erre Magyarországról, Böjte Csaba, Csík Zenekar, Eucharisztikus Kongresszus, Boldog Özséb, Szent István-bazilika, Moszkvai Patriarchátus, Papp László Arénában Ákos-koncertre, Szent Jobbot, Szent Koronát, Sárközy Júlia, Puskás Stadionban, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust,
2019.03.25. 14:32
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
megismerésére, résztvevőinek, díszvonatával, kereszténység, tevékenységét, magyarországi, regisztrációs, véglegesített, magyarországi, szervezésében, magyarországi, kedvezményben, résztvevőknek, Zeneakadémia, szolidaritás, mindenképpen, programokkal, születésének, résztvevőket, czestochowai, biztosítanak, biztosítanak, kapcsolatról, személyekkel, regisztráció, szabadidőben, segítségével, nyitómiséjét, Magyarország, főtitkársága, évfordulóján, biztonságtól, hangosításig, tanúságtétel, Műcsarnokban, programjában, programjában, egészségügyi, résztvevőket, nagymiséjét, lehetőséget, beszélgetés, csökkentett, kellékeitől, zenekarának, vendégségre, folytatódik, sajtótermet, fogyasztott, országokból, plébániájuk, zárómiséjét, részesülnek, folytatódik, kongresszus, eseményeken, kíséretében, kiegészítve, kongresszus, konferencia, elkészített, hozzáférést, elkezdődnek, Kongresszus, bemutatandó, megjegyezte, kínálatában, bérlésétől, többnyelvű, Szeptember, könnyített, résztvevők, tanárainak, kiállítják, Szeptember, imádsággal, Szeptember, Szeptember, hozzátette, feltünteti, önkéntesek, Mindszenty, Vatikánban, imádkoznak, közösségek, résztvevői, Szeptember, esténkénti, következik, esztergomi, bazilikába, szeptember, kulturális, hagyománya, Szeptember, Ukrajnától, koncerttel, találkozót, Stadionban, ünnepélyes, esztergomi, nemzetközi, rászorulók, áldozással, segítésére, gyerekeket, elsősorban, szüleikkel, nemzetközi, szeptember, szeptember, központban, Budapesten, társadalmi, jelentette, katekézis, Elkészült, honlapján, állítanak, budapesti, szentmise, Kiállítás, tagozatos, plébánián, teremtett, teológiai, karitatív, szociális, készülnek, véleményt, akciókkal, papjainak, katolikus, részekkel, szervezők, nyújtanak, imádságra, területen, helyszíne, jubileumi, történhet, politikai, budapesti, eseményei, budapesti, asztalnál, kijelölte, helyszíne, budapesti, újságírót, szükséges, esztergom, állítanak, szállásig, keretében, ellátásig, mozgalmak, koncertre, programra, Meghívtuk, fellépése, mozgalom, valamint, egyhetes, celebrál, egyházak, Moszkvai, Budapest, vendégek, méretben, bazilika, dolgozik, kísérete, bazilika, Cursillo, mutatják, Adalbert, szerepel, tartanak, gyertyás, liturgia, tartalma, kiemelte, körmenet, Arénában, Hungexpo, boldoggá, mutatnak, változás, területe, ingyenes, jegyezte, fiatalok, barátság, környező, dossziét, lélegzik, mutatják, Budapest, kezdődik, külföldi, elmondta, szerepel, mutatják, témáiról, nyithat, közötti, bíboros, miséket, városok, Vatikán, amelyet, legátus, vagyunk, mutatja, tüdővel, Kossuth, étellel, személy, bíboros, április, ülésező, mondott, pozitív, szerint, énekkel, esetleg, egyházi, éjszaka, délután, szerint, felelős, akiknek, jelenik, egyórás, áldozók, program, addigra, szerint, Ázsiáig, mintegy, tömeges, előadók, bíboros, amelyet, délután, Zenekar, Koronát, szerint, kártyát, számára, akiknek, egyházi, mellett, például, Dorogon, avatása, amelyen, Keleten, számára, vesznek, utaznak, esemény, üzenete, érkezők, bíboros, pálosok, varrják, Ferenc, István, várják, szokás, követi, világi, várnak, Ferenc, zajlik, ruháit, várják, várnak, várják, buszok, minden, szokás, vagyis, együtt, magyar, püspök, előtti, magyar, imával, László, között, minden, minden, minden, Keleti, minden, magyar, tervek, István, megvan, Jobbot, keleti, nyelvű, lovári, százan, tervek, prímás, vezeti, témája, Boldog, vezető, mondta, fontos, napnak, keleti, ősszel, ezután, terére, hittel, egyház, minden, között, kötött, Puskás, egyház, órának, lássák, Ferenc, vagyis, előtti, Hősök, terén, előtt, adtak, héten, eddig, Szent, ehhez, oldal, külön, érsek, amely, részt, máris, eddig, pápát, magát, nemet, Péter, Hősök, akkor, kívül, pápai, Péter, zenei, népek, közös, várja, Szent, előre, misék, beteg, közel, olyan, város, indul, Csaba, Böjte, egyes, pedig, Közel, zajló, Özséb, vezet, Péter, Péter, angol, külön, közös, egyes, téren, pedig, össze, Szent, Szent, téren, Szent, meleg, Erdő, lesz, hogy, közt, majd, Erdő, vagy, több, őket, hogy, imát, Erdő, való, mise, első, Erre, után, hogy, atya, MÜPA, alsó, Majd, Csík, vagy, Erdő, Papp, mise, száz, Több, este, lesz, hogy, pápa, hogy, több, utat, lesz, Ezen, tagú, majd, akár, lesz, első, Ákos, ahol, NEK, hit, NEK, nem, nap, NEK, fel, NEK, Ezt, NEK, nem, két, NEK, van, két, NEK, tíz, más, meg, NEK, NEK, NEK, NEK, más, NEK, nem, NEK, NEK, fel, ban, már, lép, már, NEK, NEK, NEK, NEK, NEK, fős, Itt, más, NEK, meg, egészségügyi ellátásig, misék szükséges, többnyelvű tolmácsolásig, eseményeken könnyített, budapesti Hungexpo, hittel való, előadók között, esténkénti szabadidőben, tervek szerint, 1938-as magyarországi, oltáriszentség kíséretében, esztergomi bazilikába, czestochowai pálosok, város koncerttel, budapesti Zeneakadémia, keleti katolikus, vendégek lássák, keleti kereszténység, egyház karitatív, egyházi közösségek, éjszaka imádsággal, mise után, bíboros hozzátette, április 11-én, véglegesített program, ehhez kötött, fiatalok kedvezményben, résztvevőknek Budapest-kártyát, biztosítanak világi Több, tolmácsolásig NEK éjszaka, kerekesszékes esztergomi képviselőivel, imádkoznak csatlakozását egyházüldözésről, akiknek bazilika nem, kongresszus külön zajló, nemzetközi találkozót hozzáférést, kísérete munkaképességűek Közel, fel résztvevőket asztalnál, esténkénti kerekesszékes pápát, meg beszélgetés budapesti, közt bérlésétől szervezők, eseményei esztergomi pálosok, Moszkvai mutatják előtti, bazilika már oltáriszentség, állítanak kellékeitől lesz, fogyasztott körmenet kedvezményben, politikai Szent programokkal, programjában pedig résztvevői, legátus Magyarországon elsősorban, Mindszenty már gyertyás, Dorogon egyes várják, lesz folytatódik hogy, városok amelyet teremtett, czestochowai nem társadalmi, biztonságtól szentmise változás, meg külföldi való, egyházmegyében Közel témája, Műcsarnokban nap témáiról, szükséges Cursillo étellel, előtti püspök témáiról, kerekesszékes bemutatandó nemzetközi, István véglegesített Hungexpo, ülésező Koronát nem, Péter magyar tagú, résztvevőknek előre résztvevők, akiknek eddig Jobbot, mozgalmak Péter lélegzik, Eucharisztikus lesz programra, énekkel hagyománya beteg, fős vagy bazilika, külföldi ahol Ferenc, ehhez amelyen tervek, folytatódik megismerésére Szeptember, főtitkársága atya után, oltáriszentség más imával, imádkoznak közötti újságírót, mise majd segítségével, szervezők Erdő meg, kötött mozgalom kulturális, Vatikán koncertre, Magyarország Erdő, Szent rendezvényének, nyithat kártyát, világi Műcsarnokban, órának nyelvű, eseményei Szent, áldozók résztvevők, imát városok, hogy magyarországi, két Kongresszus, más beteg, Kiállítás szeptember, István szentmise, ban rendezvényének, amelyet mutatják, kísérete keleti, részekkel Vatikánban, terére Böjte, beteg jelentette, NEK legátus, NEK esztergomi, plébánián bíboros, mutatják vendégségre, NEK állítanak, Mindszenty mise, vagyunk kíséretében, megvan olyan, mutatják plébánián, véglegesített Arénában, helyszíne szokás, Csík külön, nemzetközi bérlésétől, NEK NEK, NEK oldal, Ukrajnától utat, imádsággal bérlésétől, fogyasztott délután, lovári minden, lovári Ferenc, lesz Több, vagyunk Moszkvai, Cigányzenekar egészségügyi, kongresszus énekkel, fiatalok kulturális, NEK előre, hogy Özséb, énekkel résztvevőket, NEK mutatják, czestochowai fel, megjegyezte asztalnál, alsó dolgozik, amelyet oltáriszentség, első tanárainak, minden számára, angol szerint, külföldi társadalmi, két éjszaka, kiemelte kapcsolatról, világtalálkozója Erre, kijelölte két, magyar imádsággal, amely programjában, budapesti eddig, szokás környező, minden indul, pedig Dorogon, hozzáférést területen, varrják programokkal, tömeges közösségek, százan politikai, beteg főtitkársága, magyar előtti, előtti kerekesszékes, össze minden, lesz részesülnek, érkezők addigra, Meghívtuk véleményt, lovári előtt, Eucharisztikus Stadionban, zárómiséjét amely, kidolgozásával meg, szentmise Mindszenty, társadalmi este, készülnek Szent, szabadidőben lép, országokból lesz, születésének város, világi eddig, téren liturgia, ellátásig héten, érkezők NEK, koncerttel NEK, rászorulók első, Boldog tagozatos, folytatódik közt, megbízólevelet tanárainak, Böjte jubileumi, Hungexpo magyarországi, Mindszenty részt,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.