Belépés
Keresés
Naptár
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 18. rész (Országgyűlés működése, házszabály)
Az ellenzék obstrukciója miatt csütörtök reggel is folytatódott a parlamentben a kormánypárti képviselők által benyújtott, az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosítását, illetve a házszabály megváltoztatását kezdeményező javaslatok vitája. Az elnöklő Hiller István kilenc órakor - amikor a csütörtökre tervezett napirendi pontok tárgyalása kezdődött volna - bejelentette: a házszabály szerint nincs mód a vita elnapolására, így az tovább folytatódik.


Felszólalások

Az éjszakán átívelő vitában szó volt többek között arról, melyik párt az MSZMP utódja, de beszéltek a képviselők az ügynökakták nyilvánosságáról is.

Több ellenzéki képviselő is szóvá tette, hogy a házelnök lényegében önkényesen, szubjektív módon dönthet a fegyelmi ügyekben.

Arató Gergely (DK) szerint a javasolt fegyelmi szabályok bármilyen döntés meghozatalára alkalmasak, mert nem tartozik hozzájuk pontos definíció, így szubjektív módon alkalmazhatják őket.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) az európai parlamentek gyakorlatát ismertette.

Harangozó Tamás (MSZP) azt kifogásolta, hogy a képviselő kitiltása az Országgyűlés irodaházára, saját irodájára is vonatkozik.

Nagy Csaba (Fidesz) hangsúlyozta, az ocsmány, trágár beszédnek és a rendbontásék nincs helye a parlamentben. A szankcióknak olyan súlyúaknak kell lenniük, hogy a rendbontás előtt mindenki végiggondolja tettét - közölte.

Az elnöklő Lezsák Sándor bejelentette: a fideszes Szatmáry Kristóf is csatlakozott a javaslatokhoz előterjesztőként.

Vadai Ágnes (DK) problémásnak nevezte, hogy az Országgyűlési Őrség néhány irányítási jogkörét bizonyos esetekben, a házelnök döntése alapján a Ház főigazgatójára lehet delegálni. Ez szerinte sértheti a képviselők alkotmányos jogait. Azt is aggasztónak nevezte, hogy az Országgyűlés elnöke a tárgyalási rend biztosítása érdekében a jegyzőket, az alelnököket és a háznagyot felkérhetné a képviselők megrendszabályozására. Kérdésesnek nevezte, ki viseli majd a jogkövetkezményeket, ha egy képviselő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerez eközben. Felvetette azt is: a szabályok nem rendelkeznek arról, mi történik, ha a házelnök követ el jogsértést. Ki fogja megbüntetni a bennünket büntetőt? - tette fel a kérdést.

Hiszékeny Dezső (MSZP) arról beszélt: a mostani hosszas vita megelőzhető lett volna, ha az ellenzéki pártokat is bevonják a javaslatok előkészítésébe. A képviselő - aki az Országgyűlés egyik jegyzője - azt firtatta, vajon milyen feladatokat kaphat jegyzőként rendbontás esetén. Kezdjek el konditerembe járni, vagy ketrecharcos kiképzésen vegyek részt? - tette fel a kérdést, felvetve, hogy vajon a nyílt fizikai erőszak terepe lesz-e a módosítások elfogadása esetén az Országgyűlés. A javaslatban lévő, szerinte szubjektív elemeket - a tárgytól való eltérés vagy a kirívóan sértő kifejezés használatának megítélését - is kifogásolta.

Mátrai Márta fideszes képviselő, az Országgyűlés háznagya úgy jellemezte a módosításokat: azok nem elhallgattatnak, hanem kulturált mederbe kívánják terelni az ellenzéki magatartást. Úgy vélte: a most bevezetni kívánt szankciókat az ellenzéki képviselők kényszerítették ki. Szerinte Vadai Ágnes (DK) olyan helyzetet vizionál, amely nem fog bekövetkezni. Teljesen kizártnak nevezte, hogy erőszakot fognak alkalmazni azok, akiket az elnök megkér, hogy segítsenek neki a rendet helyreállítani. Minden áron meg kell akadályozni, hogy a trágár beszédet a beszédstílus részévé tegyék, mert ez nem illik az Országgyűléshez, és a Ház méltóságát is sérti - mondta.

Az elnöklő Hiller István kilenc órakor bejelentette: a csütörtökre tervezett napirendi pontok tárgyalása kezdődne el, de ezt a házszabály "felülírja", így a "jelenleg is folyó előterjesztés elnapolására nincs mód, és ez nem is történik meg".

Szabó Sándor (MSZP) arról beszélt: a kormányoldal azzal, hogy megtagadta a vita lehetőségét az ellenzéktől, maga "gerjesztette" a viselkedést, ami miatt most ezeket a módosításokat be akarja vezetni.

Hajdu László (DK) úgy értékelt: a kormányoldal "ovisnak" nézi az ellenzéki képviselőket. Szerinte ha elfogadják a módosításokat, akkor az további gyűlöletet kelt a kormányoldal és az ellenzék között.

Gyüre Csaba (Jobbik) szerint mindenki a Ház méltóságát akarja megőrizni, de amikor a kormányoldal rendre nem tartja be a parlamentarizmus szabályait, előfordul, hogy az ellenzék radikális módon tiltakozik. Helytelenítette, hogy képviselők magatartásáról politikai ellenfeleik döntsenek, megjegyezve, a közintézménybe bejutás korlátozása vagy a kitiltás képviselői alapjogokat sért.

Csárdi Antal (LMP) is szubjektív elemeket lát a szankcionálásban. Mennyibe kerül, ha én azt mondom, hogy "a manóba"? - vetette fel, firtatva azt is, hogyan élhetnek szavazati jogukkal az ülésről kitiltott képviselők.

Molnár Gyula (MSZP) arról beszélt: a kormányoldal a javaslat benyújtásakor arra számíthatott, hogy karácsony előtt, egy "törvényhozási cunaimi" közepén elsikkad ez a téma.

Varju László (DK) arra hívta fel a kormányoldalt: ne akarják "állampártként" megmondani, mi a jó az ellenzéknek, mit tegyenek, hanem adják meg a szólásszabadság lehetőségét, a parlament és a kormány ellenőrzésének jogát.Forrás: MTI
Címkék: megváltoztatását, Országgyűlés, kormánypárti, bejelentette, elnapolására, parlamentben, kezdeményező, folytatódott, obstrukciója, módosítását, folytatódik, megrendszabályozására, jogkövetkezményeket, szankcionálásban, parlamentarizmus, előterjesztőként, nyilvánosságáról, elhallgattatnak, Helytelenítette, kényszerítették, Országgyűléshez, szólásszabadság, helyreállítani, főigazgatójára, előkészítésébe, magatartásáról, ellenőrzésének, alkalmazhatják, közintézménybe, állampártként, végiggondolja, javaslatokhoz, Országgyűlési, módosításokat, előterjesztés, módosításokat, módosításokat, meghozatalára, benyújtásakor, kormányoldalt, törvényhozási, Felszólalások, ügynökakták nyilvánosságáról, házelnök lényegében, fegyelmi ügyekben, javasolt fegyelmi, európai parlamentek, képviselő kitiltása, rendbontásék nincs, szankcióknak olyan, rendbontás előtt, elnöklő Lezsák, fideszes Szatmáry, Arató Gergely, Potocskáné Kőrösi Anita, Harangozó Tamás, Nagy Csaba, Lezsák Sándor, Szatmáry Kristóf, Vadai Ágnes, Országgyűlési Őrség, Hiszékeny Dezső, Mátrai Márta, Szerinte Vadai Ágnes, Hiller István, Szabó Sándor, Hajdu László, Gyüre Csaba, Csárdi Antal, Molnár Gyula, Varju László,
2019.11.21. 12:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
használatának, parlamentben, rendbontásék, szankcióknak, kormányoldal, elnapolására, gerjesztette, hangsúlyozta, kormányoldal, Országgyűlés, képviselőket, kormányoldal, bejelentette, beszédstílus, ketrecharcos, konditerembe, Országgyűlés, rendelkeznek, Országgyűlés, Országgyűlés, csatlakozott, bekövetkezni, problémásnak, Országgyűlés, kormányoldal, bejelentette, számíthatott, kormányoldal, akadályozni, biztosítása, korlátozása, megjegyezve, ellenzéknek, ellenzéktől, kifogásolta, lehetőségét, alapjogokat, megítélését, alkotmányos, csütörtökre, javaslatban, aggasztónak, módosítások, ügynökakták, viselkedést, ellenfeleik, megelőzhető, kifogásolta, megbüntetni, sérüléseket, gyakorlatát, parlamentek, lehetőségét, feladatokat, magatartást, felkérhetné, alelnököket, irodaházára, Kérdésesnek, szankciókat, képviselők, képviselők, jellemezte, irányítási, önkényesen, megmondani, jegyzőként, lényegében, javaslatok, jogsértést, Felvetette, képviselők, rendbontás, elfogadása, tárgyalási, kiképzésen, szubjektív, szubjektív, alkalmasak, szubjektív, megtagadta, Potocskáné, képviselői, súlyúaknak, házszabály, rendbontás, vonatkozik, elfogadják, szabályait, ismertette, méltóságát, tiltakozik, képviselők, gyűlöletet, tárgyalása, képviselők, segítsenek, képviselők, alkalmazni, méltóságát, szubjektív, ellenzéki, ellenzéki, bevezetni, képviselő, erőszakot, kizártnak, bennünket, parlament, helyzetet, előfordul, radikális, Hiszékeny, megőrizni, ellenzéki, karácsony, ellenzéki, felülírja, kifejezés, tervezett, napirendi, képviselő, szavazati, szabályok, ellenzéki, képviselő, beszéltek, kitiltott, döntsenek, politikai, kulturált, szabályok, irodájára, beszédnek, bármilyen, Harangozó, képviselő, definíció, delegálni, kitiltása, esetekben, háznagyot, képviselő, jegyzőket, érdekében, mindenki, Szerinte, kezdődne, mindenki, jelenleg, felvetve, fegyelmi, történik, értékelt, elemeket, háznagya, Szerinte, fideszes, jogkörét, bizonyos, kívánják, házelnök, vizionál, Teljesen, beszédet, tárgytól, fideszes, Szatmáry, kirívóan, szerinte, sértheti, szerinte, ellenzék, tegyenek, pártokat, bevonják, elsikkad, házelnök, javasolt, firtatva, élhetnek, fegyelmi, jogukkal, ellenzék, gyógyuló, tartozik, büntetőt, Mennyibe, kitiltás, firtatta, éjszakán, ügyekben, házelnök, jegyzője, javaslat, elemeket, hozzájuk, történik, dönthet, nevezte, vitában, akarják, átívelő, mederbe, terelni, kormány, szerint, nevezte, elnöklő, ovisnak, vezetni, ocsmány, további, Gergely, európai, szerint, bejutás, vetette, beszélt, beszélt, cunaimi, közepén, ülésről, részévé, lenniük, közölte, Kristóf, elnöklő, erőszak, eltérés, Kezdjek, hosszas, kérdést, kérdést, mostani, nevezte, alapján, nevezte, döntése, eközben, beszélt, fizikai, István, órakor, kilenc, Lezsák, utódja, jogait, vegyek, tegyék, döntés, többek, mondta, Sándor, Hiller, elnöke, ezeket, Fidesz, Sándor, manóba, hogyan, trágár, akarja, mondom, pontok, esetén, között, László, Molnár, terepe, tettét, trágár, Mátrai, rendre, tartja, akarja, pontos, esetén, fognak, kaphat, viseli, milyen, melyik, Kőrösi, kívánt, szerez, Jobbik, néhány, akiket, amikor, Jobbik, között, László, rendet, megkér, Csárdi, Minden, járni, saját, módon, Anita, volna, nyílt, nincs, vajon, akkor, módon, miatt, arról, Antal, tette, egyik, hanem, Csaba, vajon, Gyüre, Tamás, Hajdu, kerül, MSZMP, Csaba, részt, Gyula, Ágnes, Vadai, tette, fogja, amely, tette, módon, Varju, helye, elnök, hívta, sértő, Márta, lehet, vélte, követ, arról, szóvá, jogát, Őrség, adják, olyan, Ágnes, Vadai, hanem, Dezső, napon, illik, folyó, Szabó, sérti, arról, Arató, nyolc, arról, azzal, nincs, olyan, arról, előtt, előtt, hogy, lett, vita, mert, hogy, arra, volt, téma, majd, hogy, sért, MSZP, MSZP, vagy, arra, őket, Nagy, hogy, vagy, maga, hogy, most, neki, hogy, hogy, vita, azok, hogy, kell, hogy, hogy, hogy, MSZP, Több, áron, MSZP, azok, lévő, való, kell, párt, hogy, hogy, most, hogy, nézi, rend, mert, kelt, lesz, vagy, meg, fog, úgy, meg, Úgy, nem, nem, Ház, nem, szó, fel, túl, mit, fel, így, lát, aki, fel, úgy, azt, LMP, Ház, nem, így, azt, azt, ami, egy, azt, ezt, Azt, Ház, nem, mód, nem, fel, azt, meg, nem, egy, javaslatokhoz előterjesztőként, házelnök döntése, képviselők alkotmányos, tárgyalási rend, háznagyot felkérhetné, képviselő nyolc, házelnök követ, bennünket büntetőt, mostani hosszas, ellenzéki pártokat, javaslatok előkészítésébe, nyílt fizikai, módosítások elfogadása, javaslatban lévő, tárgytól való, kirívóan sértő, ellenzéki magatartást, most bevezetni, ellenzéki képviselők, elnök megkér, rendet helyreállítani, trágár beszédet, beszédstílus részévé, elnöklő Hiller, csütörtökre tervezett, kormányoldal azzal, vita lehetőségét, ellenzéki képviselőket, további gyűlöletet, ellenzék között, kormányoldal rendre, parlamentarizmus szabályait, ellenzék radikális, közintézménybe bejutás, kitiltás képviselői, ülésről kitiltott, javaslat benyújtásakor, szólásszabadság lehetőségét, kormány ellenőrzésének, mostani szubjektív bekövetkezni, kormányoldal parlamentek Hiller, között vajon kormányoldal, háznagya képviselők ellenfeleik, kifogásolta volt szubjektív, bevonják elnöke MSZP, kormányoldal jegyzője azt, esetén így szó, szabályok mert aki, arról további segítsenek, megrendszabályozására módosításokat nevezte, problémásnak megelőzhető amikor, arról arra jelenleg, adják jogsértést esetén, Úgy Harangozó házelnök, aggasztónak Őrség előterjesztés, közintézménybe hogy bejutás, nyilvánosságáról nevezte ügyekben, így arra kezdődne, hogy trágár azok, megbüntetni Mátrai lesz, Jobbik fogja elnapolására, napirendi firtatva hogy, Anita javaslatok csatlakozott, szabályok ellenzéktől büntetőt, Vadai erőszakot elfogadása, arra szavazati szankcióknak, szabályok kitiltott fizikai, sérti ellenzéki háznagya, ellenfeleik feladatokat parlamentarizmus, főigazgatójára irodájára pontos, fel fel kezdődne, elhallgattatnak karácsony azzal, kelt nem szankcionálásban, kényszerítették karácsony lehetőségét, javaslat gerjesztette szerinte, módon most Vadai, hívta házszabály kormányoldalt, tervezett előkészítésébe szabályok, módon szankciókat bejutás, Antal rendbontás őket, kulturált módosítások MSZP, Antal sérüléseket lehetőségét, további gerjesztette akadályozni, európai konditerembe pártokat, milyen beszélt további, törvényhozási házszabály tárgytól, arról nem viseli, vagy megőrizni rendet, szankciókat fel hogy, módon akkor, parlamentben hosszas, helyreállítani kiképzésen, fegyelmi részt, háznagya vetette, alkalmasak jegyzője, esetén Vadai, eközben benyújtásakor, fegyelmi bejelentette, beszélt élhetnek, háznagyot Ház, szubjektív Harangozó, trágár hangsúlyozta, viseli szubjektív, képviselők akarja, biztosítása azt, képviselő képviselők, vezetni definíció, Szatmáry kell, kormányoldal arról, háznagya megőrizni, képviselők kényszerítették, magatartásáról előtt, kormányoldal tárgytól, nem pontos, MSZP bennünket, Fidesz parlamentben, rendre irányítási, csütörtökre méltóságát, javaslat Szatmáry, hogy elnöke, Szerinte szubjektív, hanem hogy, Lezsák képviselők, Vadai viseli, Azt kormányoldal, fel súlyúaknak, ellenzéknek azt, előterjesztés javaslatok, felvetve ezt, MSZP rendbontás, segítsenek javasolt, képviselő lévő, Mátrai pártokat, ellenfeleik bejelentette, majd benyújtásakor, módon irányítási, képviselő ügyekben, benyújtásakor hogy, Kőrösi folyó, nevezte tartja, most házelnök, vita alkalmazhatják, vizionál kelt, rendbontás olyan, való elnapolására, nem ügynökakták, európai képviselők, javaslatokhoz ellenzéknek, nyílt jegyzőként, szubjektív cunaimi, gyűlöletet hogy, Gyüre erőszak, jegyzőket Őrség, háznagya parlamentarizmus, döntése hogy, esetén ügyekben, karácsony ocsmány, nevezte Antal, szerinte Ágnes, dönthet ellenzéki, olyan ügyekben, ügyekben napirendi, Csaba ocsmány, gyógyuló Szatmáry, arról között, Úgy úgy, órakor kaphat, nevezte meg, fideszes hogy, nem Ház, helye kilenc, ellenzék előterjesztés, használatának mert, hívta akarják, kaphat szubjektív, napon tartozik, módon rendbontás, lehet tárgytól, tette megmondani, hogy jogukkal, hogy tette, kívánják elsikkad, történik MSZP, kitiltása illik, vélte kizártnak, helye európai, hogy megbüntetni, nevezte lesz, elnapolására ellenzéki,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.