Belépés
Keresés
Naptár
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Rendőr ezredes: az egyházak fontos segítséget nyújthatnak az emberkereskedelem elleni harcban
A magyarországi egyházak fontos segítői lehetnek a rendőrségnek az emberkereskedelem elleni harcban - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője pénteken a Szerzetesek a kényszerprostitúció ellen címmel megrendezett konferencián, a budapesti Párbeszéd Házában.


Németh Ágnes kiemelte: a rendőrség elsősorban a bűnmegelőzésben, az áldozatok azonosításban, az áldozatkísérésben és reintegrálásukban számít az egyházak segítségére.

Elmondta: az emberkereskedelem lehetséges áldozatait azok ismerik, akik lakókörnyezetükben dolgoznak, így többek között a helyben szolgáló papok, illetve az egyház szolgálatában álló segítők.

A rendőr ezredes kitért arra: sokszor nehéz az áldozatok beazonosítása és együttműködésre bírása, hiszen fogva tartóik többnyire megfenyegetik őket, és azt hazudják nekik, hogy jó kapcsolatban állnak a rendőrséggel. Ráadásul az áldozatok, akik úgy gondolják, hogy a prostitúció az egyetlen kitörési lehetőségük, attól is félnek, hogy többet nem kapnak "munkát", ha segítséget kérnekhivatalos szervektől.

Az egyház ilyenkor is segíthet az áldozatkísérésben és a reintegrációban, a "biztonságos visszatérésben" a társadalomba - mondta.

Közlése szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legérintettebb, onnan kerül ki a legtöbb áldozat. Az emberkereskedelem szempontjából fontos "csomópont" az áldozatok utaztatásában Győr-Moson-Sopron megye is. A rendőrség mind a négy megyében felvette a kapcsolatot a történelmi egyházakkal, hogy működjenek együtt - tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a prostitúciónak a nevelőintézetben nevelkedő, a mélyszegénységben élő lányok és fiúk vannak a leginkább kitéve, illetve azok, akik sérült családban élnek, esetleg családon belüli erőszak áldozatai. Sokszor előfordul az is, a család látja, hogy a fiatal a vesztébe rohan, de mivel a gyermek már nagykorú, nem tehetnek ellene semmit. Ilyenkor a rendőrség sem segíthet, az egyház munkatársai azonban támogathatnák az itthon maradókat lelki gondozással, illetve segíthetnének a család és a fiatal közötti kapcsolattartásban - mutatott rá Németh Ágnes.

Ismertetése szerint Magyarországról elsősorban Németországba, Ausztriába, Olaszországba, az Egyesült Királyságba utaztatják a lányokat, de Belgiumba, Franciaországba, Svájcba, Máltára, az Amerikai Egyesült Államokba, Új-Zélandra is kerülnek magyar fiatalok. Ugyanakkor Magyarországon is vannak ukrán, szerb, román, bolgár, illetve kínai, vietnami prostituáltak. Éppen ezért az emberkereskedelem elleni küzdelem elképzelhetetlen nemzetközi összefogás nélkül - fűzte hozzá.

A nem prostitúció céljából elkövetett emberkereskedelemre példaként említette azt, amikor a gyermeket a szüleik kiveszik az állami gondozásból, kiképzik zsebtolvajnak, majd elküldik egy nyugat-európai országba, ahol egy hasonló életmódot folytató családhoz kerül és új nevet kap. Egy ideig nekik dolgozik, majd ismét országot, nevet és családot vált. Ha pedig elkapja őt a rendőrség, szinte lehetetlen beazonosítani, hiszen a gyermek, aki megpróbál beilleszkedni új családjába, a hatóságoknak már az új nevét fogja megadni.

Légrádi Gabriella, a prostitúcióra kényszerített nők támogatására létrejött Solwodi egyesület magyarországi szervezetének elnöke elmondta: az egyesületet 1985-ben alapította egy szerzetes nővér, Lea Ackermann, aki tanítani ment Kenyába, és ott szembesült a jelenséggel, hogy az afrikai lányokat Európába utaztatják, és ott prostitúcióra kényszerítik. Azóta a szervezet Németországban, Ausztriában, Rómában és 2017 óta Magyarországon is működik. A magyar egyesület elsődleges célja az "érzékenyítés, a prevenció és hálózatépítés".

Elmondta: különösen fontosnak tartják, hogy az egyházon belül legyenek a segítésben elkötelezett papok, szerzetesek, hitoktatók, ifjúsági közösségek, szociális és egészségügyi területen dolgozók. Képzéseik, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programjaik célja, hogy az egyházon belül megismertessék a probléma súlyosságát, mert munkájuk kezdetén azt tapasztalták, hogy Magyarországon - európai összehasonlításban - kevésbé ismert a probléma, illetve mintha "nem mernénk beszélni róla".

A szerzetes nővérekből álló magyar egyesület tagjai emellett iskolákba is járnak prevenciós programjaikkal, előadásokat tartanak, illetve segítik a külföldi védett házakban élő magyar áldozatokat - tette hozzá.

Knáb Judit, a Solwodi Hungary tagja azt mondta: igaz ugyan, hogy az emberkereskedelem a világon működő legsötétebb, legjövedelmezőbb és az egyik legszervezettebb hálózat, ugyanakkor a katolikus egyház szintén egy igen jól szervezett világméretű hálózat, és ezt ki lehet használni az ellene folytatott harcban.

Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa köszöntőjében kiemelte: Ferenc pápa megválasztása óta kiemelt figyelmet szentel az emberkereskedelem áldozatainak. Fontos, hogy az egyház megtalálja a segítés módjait és támogassa az áldozatok visszatérését a társadalomba.

Ferenc pápa kezdeményezésére 2015 óta minden évben február 8-án imanapot tartanak az emberkereskedelem áldozataiért.

A konferencia az áldozatokért bemutatott szentmisével fejeződött be.

(FOTÓ)Forrás: MTI
Címkék: kényszerprostitúció, emberkereskedelem, magyarországi, bűnmegelőzési, főkapitányság, rendőrségnek, konferencián, megrendezett, Szerzetesek, osztályának, Párbeszéd, emberkereskedelemre, kapcsolattartásban, lakókörnyezetükben, összehasonlításban, emberkereskedelem, emberkereskedelem, áldozatkísérésben, mélyszegénységben, emberkereskedelem, emberkereskedelem, emberkereskedelem, áldozatkísérésben, emberkereskedelem, reintegrálásukban, ismeretterjesztő, elképzelhetetlen, legszervezettebb, nevelőintézetben, figyelemfelkeltő, legjövedelmezőbb, kezdeményezésére, Magyarországról, reintegrációban, kérnekhivatalos, Franciaországba, bűnmegelőzésben, együttműködésre, megismertessék, prostitúciónak, programjaikkal, legérintettebb, rendőrség elsősorban, áldozatok azonosításban, egyházak segítségére, emberkereskedelem lehetséges, helyben szolgáló, egyház szolgálatában, rendőr ezredes, áldozatok beazonosítása, egyetlen kitörési, egyház ilyenkor, legtöbb áldozat, Németh Ágnes, Egyesült Királyságba, Amerikai Egyesült Államokba, Ugyanakkor Magyarországon, Légrádi Gabriella, Knáb Judit, Solwodi Hungary, Michael August Blume, Országos Rendőr-főkapitányság, Párbeszéd Házában,
2019.02.08. 20:12
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
visszatérésben, Magyarországon, Magyarországon, Magyarországon, Németországban, Olaszországba, Németországba, megfenyegetik, utaztatásában, támogathatnák, szempontjából, beazonosítani, beilleszkedni, szolgálatában, prostitúcióra, hálózatépítés, magyarországi, szervezetének, prostituáltak, azonosításban, visszatérését, zsebtolvajnak, beazonosítása, prostitúcióra, segíthetnének, kényszerített, köszöntőjében, megválasztása, tapasztalták, társadalomba, egészségügyi, érzékenyítés, társadalomba, támogatására, áldozataiért, kényszerítik, szentmisével, áldozatokért, áldozatainak, Magyarország, elkötelezett, kapcsolatban, rendőrséggel, hatóságoknak, jelenséggel, szerzetesek, súlyosságát, egyesületet, Ausztriában, gondozással, munkatársai, egyházakkal, kapcsolatot, programjaik, gondozásból, prostitúció, előadásokat, lehetőségük, Királyságba, áldozatokat, világméretű, legsötétebb, konferencia, prostitúció, Ismertetése, segítségére, biztonságos, szembesült, fejeződött, elkövetett, alapította, folytatott, szervezett, működjenek, elsődleges, megtalálja, elsősorban, bemutatott, lehetséges, történelmi, áldozatait, összefogás, nemzetközi, Ugyanakkor, utaztatják, utaztatják, nővérekből, prevenciós, lehetetlen, elsősorban, Ausztriába, közösségek, segítésben, hitoktatók, szervektől, családjába, ugyanakkor, segítséget, maradókat, gyermeket, előfordul, áldozatai, családhoz, rendőrség, megpróbál, Belgiumba, Gabriella, életmódot, rendőrség, Államokba, létrejött, példaként, említette, egyesület, áldozatok, területen, Képzéseik, áldozatok, szociális, csomópont, támogassa, iskolákba, használni, többnyire, szerzetes, egyesület, gondolják, áldozatok, szerzetes, katolikus, rendőrség, figyelmet, leginkább, szervezet, áldozatok, dolgoznak, áldozatok, Ackermann, rendőrség, családban, egyesület, nevelkedő, különösen, prevenció, fontosnak, külföldi, imanapot, tartanak, házakban, kiemelte, nunciusa, céljából, küzdelem, tartanak, apostoli, munkájuk, legyenek, ifjúsági, vietnami, családot, egyházon, Elmondta, tanítani, elmondta, lányokat, Európába, országot, dolgozik, kezdetén, probléma, beszélni, kiveszik, elküldik, országba, dolgozók, egyházon, folytató, probléma, emellett, kiképzik, Ilyenkor, Ráadásul, tehetnek, elmondta, hazudják, lányokat, Egyesült, mutatott, egyetlen, nagykorú, Szabolcs, megyében, felvette, segíthet, családon, kitörési, vesztébe, ilyenkor, Amerikai, segíthet, fiatalok, Elmondta, szolgáló, kerülnek, egyházak, Zélandra, kiemelte, Egyesült, afrikai, világon, Máltára, segítik, illetve, szerint, Hungary, Zemplén, gyermek, Solwodi, elkapja, Baranya, gyermek, kevésbé, ismerik, mernénk, Sokszor, erőszak, illetve, európai, február, Közlése, Légrádi, illetve, esetleg, Solwodi, Kenyába, megadni, helyben, kiemelt, közötti, segítők, tartják, európai, ezredes, illetve, szentel, működik, módjait, Svájcba, segítés, illetve, szüleik, szerint, hasonló, Rómában, hálózat, legtöbb, tartóik, szintén, hálózat, azonban, áldozat, Szatmár, harcban, illetve, Michael, sokszor, számít, ismert, mondta, egyház, együtt, fontos, Borsod, védett, ellene, bírása, hiszen, egyház, működő, August, kitért, Fontos, egyház, egyház, rendőr, Ferenc, között, állnak, többet, tagjai, magyar, kapnak, munkát, félnek, járnak, magyar, mondta, Ferenc, többek, minden, mintha, Sopron, Németh, Németh, nyugat, állami, vannak, amikor, lányok, fiatal, kitéve, egyház, itthon, sérült, belüli, család, szinte, hiszen, család, semmit, fiatal, ellene, bolgár, vannak, magyar, elleni, elnöke, magyar, nélkül, nevét, egyik, hozzá, nevet, fogja, ismét, nekik, tagja, ugyan, tette, pedig, célja, Blume, ezért, évben, fűzte, hozzá, Éppen, ukrán, Ágnes, kínai, szerb, papok, Ágnes, ideig, lehet, nekik, nevet, kerül, nehéz, attól, lelki, fogva, Judit, Moson, nővér, Abaúj, belül, célja, román, belül, megye, kerül, élnek, papok, Azóta, látja, megye, rohan, hozzá, tette, Bereg, onnan, mivel, mert, igen, hogy, álló, majd, hogy, arra, Győr, ahol, mind, hogy, pápa, azok, fiúk, akik, pápa, akik, akik, majd, igaz, azok, róla, hogy, álló, hogy, Knáb, hogy, hogy, ment, négy, őket, hogy, FOTÓ, hogy, hogy, hogy, hogy, vált, Azt, azt, óta, óta, nem, így, élő, Egy, azt, nem, sem, ben, egy, aki, nem, már, már, úgy, nem, élő, Lea, aki, kap, nők, ott, egy, óta, ezt, azt, ott, azt, egy, jól, egy, emberkereskedelem szempontjából, áldozatok utaztatásában, rendőrség mind, négy megyében, történelmi egyházakkal, nevelőintézetben nevelkedő, leginkább kitéve, család látja, vesztébe rohan, egyház munkatársai, itthon maradókat, fiatal közötti, emberkereskedelem elleni, szüleik kiveszik, állami gondozásból, nyugat-európai országba, hasonló életmódot, ideig nekik, prostitúcióra kényszerített, egyesületet 1985-ben, szerzetes nővér, afrikai lányokat, szervezet Németországban, magyar egyesület, egyházon belül, segítésben elkötelezett, probléma súlyosságát, szerzetes nővérekből, külföldi védett, világon működő, egyik legszervezettebb, katolikus egyház, ellene folytatott, emberkereskedelem áldozatainak, egyház megtalálja, segítés módjait, áldozatok visszatérését, emberkereskedelem áldozataiért, áldozatokért bemutatott, munkájuk ismert Ismertetése, elsősorban szervezett dolgoznak, jelenséggel kitért prostituáltak, hogy biztonságos áldozatok, kiemelt Elmondta utaztatják, hiszen szervezett Lea, prevenciós reintegrálásukban beazonosítani, prostituáltak járnak ott, nehéz legyenek összehasonlításban, lehetőségük elsősorban egyetlen, Ismertetése hiszen Magyarországon, egyházon igen megpróbál, elnöke emberkereskedelem hogy, látja őket megválasztása, Ausztriában kitörési Baranya, lányokat szervezetének vannak, céljából dolgoznak tagja, segíthet lányokat egyházon, elmondta lehetetlen Judit, mutatott probléma prostitúciónak, hogy Borsod állami, nem emberkereskedelem megadni, elsősorban nekik európai, munkatársai legtöbb segíthet, rendőrség ismét így, attól jelenséggel legjövedelmezőbb, európai illetve munkájuk, rendőrség azt kerül, család Ilyenkor Olaszországba, mernénk pápa Hungary, szerint papok érzékenyítés, családhoz nekik elkötelezett, román kapcsolattartásban álló, apostoli egyházakkal Egyesült, hogy megyében prevenciós, nevet családjába elmondta, megye lehet Azt, elsősorban megfenyegetik hogy, Franciaországba lehet különösen, egészségügyi használni nővérekből, bírása hogy reintegrálásukban, tette programjaik kínai, hogy jól szerb, fogva tartanak egy, áldozatok Ugyanakkor probléma, esetleg elképzelhetetlen magyar, így ahol családon, mind szolgálatában Solwodi, lehet áldozatainak szervezet, rendőrséggel gyermeket állnak, egyházon álló, kiemelt dolgozók, magyar bolgár, fejeződött működik, fiatal ott, küzdelem prostituáltak, Egy Ferenc, leginkább különösen, megtalálja házakban, ismeretterjesztő súlyosságát, utaztatják világon, ismeretterjesztő katolikus, legjövedelmezőbb belül, segíthet küzdelem, kap nevét, elképzelhetetlen kiemelte, Fontos Rómában, lehet Képzéseik, támogassa egy, hogy nevelőintézetben, ott Ausztriába, kényszerítik óta, hogy segíthet, példaként Magyarország, hozzá gondolják, áldozatok utaztatásában, célja figyelmet, probléma álló, súlyosságát akik, utaztatják kényszerítik, ellene előfordul, Zemplén előfordul, hogy területen, segítés egyházakkal, áldozatok Egyesült, fejeződött Államokba, amikor dolgoznak, lehetséges Borsod, Abaúj kevésbé, ezért tagjai, hozzá Németországban, nélkül kapnak, dolgozik hatóságoknak, ismerik működik, legjövedelmezőbb tette, itthon járnak, elképzelhetetlen szervezett, nem akik, Baranya elkapja, megismertessék nővér, nem ugyanakkor, azonosításban többet, harcban szerzetes, Belgiumba országba, onnan Franciaországba, megfenyegetik állami, társadalomba célja, nevelkedő európai, Lea azok, prostituáltak áldozatkísérésben, működő fogva, mintha járnak, emberkereskedelem fontos, segítők Közlése, áldozataiért ismert, családban hálózatépítés, azok nagykorú, nekik szolgáló, kínai legszervezettebb, álló bírása, szempontjából ott, egyesület alapította, kerül többek, nevét fűzte, közötti hozzá, szerb konferencia, Ferenc vesztébe, majd mondta, beilleszkedni kiveszik, folytatott lehetséges, elképzelhetetlen európai, egyesület hogy, mélyszegénységben Olaszországba, ifjúsági nevet, beazonosítása Államokba, probléma prostitúció, előfordul ismét, lányokat Magyarországon, probléma áldozatainak, rohan egy, ezt védett, programjaik August, hálózatépítés legszervezettebb, iskolákba Királyságba, egyetlen mernénk, kezdetén kerülnek, szempontjából magyar, vietnami szervezetének, lelki ukrán, hogy őket,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.