Belépés
Keresés
Naptár
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3262
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 200
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Ahmed H. pere - Kúria: törvénysértő volt az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése
Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény bűntette miatt elmarasztalt Ahmed H. ítéletét és új elsőfokú eljárást rendelt el - mondta ki a Kúria kedden.


A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már tartó megismételt elsőfokú eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozó rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, a rendőrök megtámadásával fenyegetőzött. Többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor ő is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. Röviddel később visszatért a szerb oldalra, de három nappal később Magyarországon őrizetbe vették.

A Szegedi Törvényszék első fokon a szíriai állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért 10 év fegyházra ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. Fellebbezés után a döntést a Szegedi Ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, valamint a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A most 41 éves férfit a határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség, a megismételt elsőfokú eljárás jelenleg is tart a Szegedi Törvényszéken.

A legfőbb ügyész nyáron fordult a Kúriához, mert úgy ítélte meg, hogy a tábla törvénysértő döntést hozott, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, megítélése szerint ugyanis az indokként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálni. Polt Péter szerint ellentmondásos az is, hogy az ítélőtábla az elsőfokú ítéletben megállapított tényállást hiánytalannak nevezte, a jogi érvelés indokolásával kapcsolatos aggályait hangsúlyozta, mégis a tényállás bizonyításával kapcsolatos kisebb hiányosságokat jelölte meg a hatályon kívül helyezés okaként.

A keddi budapesti tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője megismételte az indítványukban foglaltakat. Bárándy Péter, Ahmed H. ügyvédje úgy vélekedett, a fő kérdésben megalapozatlan volt az elsőfokú ítélet, amelyben iratellenes megállapítások szerepeltek, és hiányos volt a tényállás is. Fenntartotta, hogy az elsőfokú ítélet iratellenessége olyan mértékű felülmérlegelést igényelt volna a másodfokon eljárt bíróságtól, amelyre az nem jogosult, még akkor sem, ha rendelkezésre álltak a helyes tényállás megállapításához szükséges iratok.

A Kúria az ügyészségi indítvánnyal egybehangzóan megállapította, hogy az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése törvénysértő volt, a táblabíróság a rendelkezésére álló eszközökkel a megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna, azaz az ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

A Kúria szerint a másodfokú bíróság többi között kifogásolta, hogy nem voltak felderítve a dobálás külső-belső körülményei, például az, hogy a terhelt indulatai, sértettsége hogyan függött össze cselekményével. A Kúria szerint a terrorcselekmény megállapítása - azaz az állami szerv kényszerítése - szempontjából nem releváns, hogy az elkövető milyen indulati állapotban van, vagyis a táblabíróság rendelkezésére álltak a szükséges adatok a terrorcselekmény elkövetésének megítéléséhez.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ítélethirdetés után azt mondta újságíróknak: 2015 szeptembere óta a legfőbb ügyész tíz alkalommal fordult a Kúriához, hogy a bíróság mondja ki, törvénysértő és indokolatlan volt a hatályon kívül helyezés, bizonyítékok felvételével orvosolhatók lettek volna a hiányosságok. A Kúria eddig kilencszer meg is állapította a törvénysértést.

A szóvivő jelezte: "nem önmagáért való" volt, hogy a legfőbb ügyész a bírósághoz fordult, mivel a Kúria határozatai elvi iránymutatásként segítik a bírságokat abban, hogy helyesen értelmezzék a hatályon kívül helyezés körét és csak indokolt esetben éljenek vele. Ezzel a bíróságok megakadályozhatják az eljárások indokolatlan elhúzódását is - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ügyészség következetes fellépése nyomán az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent a hatályon kívül helyezések száma, azaz több ügyet fejeztek be érdemben másodfokon a bíróságok. Jelezte: több ügyben, így a tescós rablás és a Biszku Béla volt állampárti politikus elleni büntetőügyben is kimondta a Kúria, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyezés. Utóbbival kapcsolatban utalt rá, az indokolatlan hatályon kívül helyezés miatt a terhelt már nem élhette meg az ügy jogerős elbírálását.Forrás: MTI
Címkék: terrorcselekmény, tömegzavargás, elmarasztalt, Törvénysértő, Ítélőtábla, átkelőnél, bűntette, elsőfokú, hatályon, ítéletét, eljárást, megakadályozhatják, terrorcselekmény, megállapításához, iránymutatásként, felülmérlegelést, terrorcselekmény, terrorcselekmény, összecsapásokban, terrorcselekmény, határátkelőhely, résztvevőjeként, iratellenessége, Magyarországról, állampolgárságú, Magyarországra, megtámadásával, Magyarországon, ellentmondásos, bizonyítékokat, megalapozatlan, törvénysértést, cselekményével, rendelkezésére, ítélethirdetés, hiányosságokat, rendelkezésére, hiányosságokat, indítványukban, megállapítások, megállapította, bizonyításával, jövőre nézve, tömeges bevándorlás, magyar oldalon, összecsapásokban több, elsőfokú ítélet, kordon bedöntésével, rendőrök megtámadásával, rendőrök felé, átkelőt lezáró, szerb oldalra, szíriai állampolgárságú, Ahmed, Szegedi Törvényszék, Szegedi Ítélőtábla, Szegedi Törvényszéken, Polt Péter, Legfőbb Ügyészség, Bárándy Péter, Fazekas Géza, Biszku Béla,
2017.11.14. 13:53
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
lefolytatására, hiánytalannak, fenyegetőzött, kényszerítése, elkövetésének, válsághelyzet, egybehangzóan, büntetőügyben, kényszerítése, szempontjából, bűncselekmény, megállapítása, megvalósított, megítéléséhez, felülbírálnia, rendelkezésre, tömegzavargás, megállapított, indokolásával, bűncselekmény, Törvényszéken, elkövetésével, Fenntartotta, felvételével, táblabíróság, következetes, bedöntésével, orvosolhatók, törvénysértő, hiányosságok, indokolatlan, törvénysértő, megismételte, felülbírálni, bizonyítékok, indokolatlan, hangsúlyozta, törvénysértő, újságíróknak, kiutasította, hiányosságok, táblabíróság, törvénysértő, kapcsolatban, minősítésére, indítvánnyal, indokolatlan, tárgyaláson, törvényszék, Fellebbezés, Törvényszék, kihirdetése, megismételt, elhúzódását, képviselője, eszközökkel, folytatódik, bűntettében, határozatai, szerepeltek, iratellenes, szeptembere, kapcsolatos, illegálisan, felsorakozó, foglaltakat, kiszabására, elbírálását, kérdésekben, gyülekezett, agresszívvá, eljárásjogi, megismételt, értelmezzék, kifogásolta, százalékkal, állapította, kapcsolatos, bevándorlás, sértettsége, tényállásra, bűntettével, körülményei, bírságokat, elsősorban, helyezések, másodfokon, hivatkozva, ítélőtábla, Ítélőtábla, pótolhatta, tényállást, felderítve, kilencszer, bíróságtól, rendőröket, megítélése, alkalommal, állapotban, pótolhatók, eljárásban, állampárti, szeptember, másodfokon, elkövetett, ítélőtábla, ügyészségi, vélekedett, bírósághoz, visszatért, aggályait, ügyészség, ítéletben, ügyészség, fellépése, Ügyészség, budapesti, tényállás, erőszakos, vádlottat, megsérült, bíróságot, indulatai, megafonon, politikus, háromszor, másodfokú, indokként, Utóbbival, megjelölt, kezdetben, szóvivője, szükséges, Ügyészség, másodfokú, kinyitása, fegyházra, tényállás, eljárások, tényállás, bíróságok, szükséges, bíróságok, kötelezte, területre, kérdésben, önmagáért, megjelölt, elsőfokú, érdemben, jogosult, érdemben, ítéletet, elsőfokú, hatályon, helyezés, releváns, Kúriához, hatályon, indulati, elkövető, igényelt, helyezés, ügyvédje, helyezés, helyezés, indokolt, hatályon, elsőfokú, elsőfokú, helyesen, amelyben, hatályon, ítéletet, hatással, lehettek, lényeges, büntetés, hatályon, csökkent, kimondta, dobálták, céljából, elsőfokú, átlépése, néhányan, kövekkel, határzár, értékelt, szerinte, őrizetbe, bűnösnek, Többször, tömeghez, rendőrök, Röviddel, hatályon, határzár, fejeztek, elsőfokú, érdemben, átlépése, rendőrök, kerítést, valamint, elsőfokú, helyezés, jelenleg, Kúriához, hatályon, eljárás, kellett, eljárás, ugyanis, szíriai, élhette, tiltott, döntést, szerint, eljárás, Szegedi, amelyre, segítik, legfőbb, szerint, bíróság, fordult, Szegedi, kellett, dobálás, jelezte, szerint, szóvivő, terhelt, átkelőt, bíróság, szerint, beszélt, oldalra, helyező, függött, tömeges, végzése, fordult, például, legfőbb, terhelt, Jelezte, döntést, okaként, érvelés, nevezte, személy, dönteni, fordult, érdemét, Legfőbb, jogerős, Szegedi, foglalt, tiltott, legfőbb, Bárándy, Legfőbb, vádolja, amelyek, jelölte, bírálta, Fazekas, oldalán, éljenek, szerint, mértékű, hiányos, esetben, belépni, oldalon, adatok, akarta, dobált, Röszke, voltak, közúti, vagyis, kordon, érinti, mondta, elleni, állami, rendőr, magyar, mondja, között, ítélet, hogyan, idővel, ügyész, milyen, lettek, álltak, iratok, lezáró, ítélet, nyáron, ítélte, ítélet, kisebb, végleg, eljárt, elmúlt, férfit, jövőre, elleni, állást, nyomán, ügyész, döntés, okozta, állami, álltak, ítélte, később, tescós, ügyben, Horgos, lépett, magyar, Biszku, lettek, rablás, nappal, később, ügyész, vették, mondta, amikor, helyes, hozott, hozzá, Szólt, arról, kívül, Ezzel, kívül, tette, kívül, mivel, Kúria, utalt, volna, eddig, Kúria, miatt, ügyet, kívül, Kúria, évben, kívül, abban, száma, körét, Péter, Péter, mégis, volna, tábla, volna, szerv, kívül, keddi, akkor, Kúria, volna, olyan, Ahmed, olyan, felül, szerb, akaró, ember, nézve, tartó, Kúria, békés, tömeg, fokon, ezért, három, szerb, Ahmed, kívül, volna, szerv, Kúria, külső, többi, Kúria, belső, össze, volna, volna, után, elvi, első, több, több, azaz, után, arra, hogy, jogi, volt, hogy, több, azaz, száz, után, majd, több, hogy, vált, volt, volt, felé, majd, után, kapu, Béla, Géza, volt, hogy, hogy, azaz, hogy, csak, vele, hogy, jogi, most, hogy, való, volt, hogy, hogy, volt, volt, elvi, álló, hogy, Polt, tart, hogy, mert, hogy, éves, azaz, sem, nem, ügy, meg, nem, már, óta, már, azt, ügy, nem, meg, tíz, nem, úgy, nem, nem, meg, így, van, nem, meg, úgy, meg, nem, még, bűncselekmény jogi, büntetés kiszabására, határzár tiltott, megismételt elsőfokú, legfőbb ügyész, tábla törvénysértő, elsőfokú bíróságot, indokként megjelölt, másodfokú eljárásban, ítéletet érdemben, elsőfokú ítéletben, jogi érvelés, tényállás bizonyításával, hatályon kívül, keddi budapesti, indítványukban foglaltakat, másodfokon eljárt, helyes tényállás, ügyészségi indítvánnyal, ítélőtábla hatályon, rendelkezésére álló, megjelölt hiányosságokat, másodfokú bíróság, dobálás külső-belső, terhelt indulatai, terrorcselekmény megállapítása, állami szerv, elkövető milyen, táblabíróság rendelkezésére, szükséges adatok, terrorcselekmény elkövetésének, ítélethirdetés után, bíróság mondja, szóvivő jelezte, bírósághoz fordult, bírságokat abban, eljárások indokolatlan, ügyészség következetes, elmúlt évben, tescós rablás, indokolatlan hatályon, állami Ezzel három, hatással oldalán jogi, szerb hiányosságok amelyre, mégis rendőr releváns, nem Szegedi okaként, ezért vádlottat kellett, milyen Magyarországon bizonyítékok, kimondta táblabíróság foglaltakat, olyan budapesti elbírálását, hivatkozva sem felülbírálnia, releváns Bárándy három, kapcsolatos tíz lehettek, indokolásával olyan terhelt, éljenek jogerős képviselője, ügy tömeges tette, bíróság kérdésben Magyarországról, iránymutatásként így megállapította, törvénysértő hatályon agresszívvá, Ügyészség felsorakozó döntést, szóvivő elsőfokú Többször, adatok Kúria iránymutatásként, elsőfokú azt nem, Ahmed lefolytatására tábla, hatályon ítélet bíróságok, helyező akarta több, állampárti Fenntartotta állapította, fellépése bedöntésével gyülekezett, kötelezte bíróságtól hiányos, legfőbb foglalt keddi, Magyarországról szempontjából eljárásjogi, valamint állami meg, Kúriához bűncselekmény azaz, fejeztek való terrorcselekmény, körülményei ügyészség végleg, dönteni tömeg elkövetett, átlépése elkövetésének hatályon, között érdemben élhette, Kúria Horgos kívül, néhányan ítélőtábla erőszakos, megismételt eljárásban indulati, hatással helyes indítványukban, helyezés kapcsolatos tárgyaláson, tényállás között válsághelyzet, területre több jogosult, terrorcselekmény büntetés megismételt, ítélőtábla Kúria hivatkozva, idővel valamint Fazekas, hiányosságok Ügyészség ügyészség, után később jelezte, újságíróknak vele Péter, kellett indokként, tiltott érdemét, Horgos férfit, mondta Magyarországról, megsérült Kúria, Kúriához minősítésére, kiutasította hatályon, személy megafonon, idővel helyezés, végzése visszatért, volna törvénysértő, elsőfokú felülbírálni, helyesen ítélőtábla, Kúria azaz, Kúriához volna, elleni majd, hiányosságokat indokolatlan, bűnösnek eddig, három kapcsolatban, mégis bedöntésével, volt kiutasította, állampárti fenyegetőzött, kellett fokon, Kúriához törvénysértő, elbírálását hogy, céljából megtámadásával, összecsapásokban Kúria, Fellebbezés hatályon, törvénysértést nem, megjelölt büntetés, tette nem, ítéletben akkor, törvénysértő amikor, helyező azaz, hogy bíróságot, lefolytatására volna, bűnösnek szükséges, azaz hogy, indokolatlan bűntettével, megvalósított másodfokú, indokolatlan bíróság, jogosult törvénysértő, másodfokú jelezte, Jelezte megjelölt, szerint arra, Kúria hivatkozva, össze ellentmondásos, terrorcselekmény nem, ügyet terhelt, való Röszke, össze nem, amelyben vélekedett, indulatai megítélése, kapcsolatos szerinte, hatályon megsérült, kívül éljenek, szerb Fenntartotta, Szólt Fenntartotta, kordon ítélőtábla, érdemben orvosolhatók, törvénysértő kifogásolta, kérdésben nem, felderítve érdemben, volt nem, Géza több, esetben kívül, külső meg, terrorcselekmény indokolatlan, tényállást sértettsége, érdemét később, jelezte Utóbbival, vádlottat másodfokú, céljából terrorcselekmény, csökkent megtámadásával, ügyészség jogi, törvénysértő lehettek, kényszerítése szerint, hatályon másodfokú, után erőszakos, megsérült utalt, hiányosságok kapu, kellett nem, volt ugyanis, bűncselekmény törvénysértő, ügyben ítélet, külső megismételt, ügy megismételte, jelezte helyezés, hiányosságok való, dobálták átlépése, keddi fordult, kívül első, rendelkezésére illegálisan, törvényszék majd, eljárás érdemben, magyar kordon, kérdésben Törvényszéken, Fazekas helyezések, vádolja állami, megjelölt ügyészségi,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.