Belépés
Keresés
Naptár
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Krónika 7. rész (felnőttképzés)
A kormánypártok szerint növelheti a felnőttképzés jelentőségét az egyes törvényeknek a felnőttképzési tevékenység ösztönzésével összefüggő módosítása, amelyet az ellenzéki képviselők is pozitívnak láttak csütörtökön a parlamentben, de kifogásaikat is megfogalmazták.


KDNP: a módosítások tovább növelhetik a felnőttképzés jelentőségét

Szászfalvi László (KDNP) úgy értékelt, a törvényjavaslat a felnőttképzési rendszer átalakításának következő lépését jelenti, a módosítások tovább növelhetik a felnőttképzés jelentőségét és súlyát a szakmai képzéseken belül. A javaslat hatékonyabbá teszi a képzést a piaci igényekhez való alkalmazkodás révén és csökkentik a résztvevők adminisztrációs terheit - tette hozzá.

Szerinte szükség lenne a személyiségfejlesztésre is a felnőttképzésben.

MSZP: sok a nyitott kérdés a javaslatban

Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: a felnőttképzés a magyar gazdaság működtetésnek rövid-, közép-, és hosszútávon is fontos eleme. Kiemelte: az iskolarendszer pótlása az oktatásból kiesők esetében alapkérdés, de fontos a szakma nélküli fiatalok hiányszakmákra történő kiképzése, ahogyan a magas képzettségűek folyamatos továbbképzése, illetve a szakmaváltás lehetőségeinek megteremtése is. A jó szabályozás arra ösztönzi a munkáltatót, hogy magas szintű befektetésként kezelje a felnőttképzést, emellett szükséges a munkavállaló érdekeltté tétele, az államnak pedig garanciát kell adnia arra, hogy a felnőttképzésben résztvevők anyagi befektetése megtérül - mondta.

Szerinte a javaslat csak részben felel meg ezeknek a kritériumoknak. Pozitívnak értékelte, hogy a javaslat pontosítja az adatszolgáltatás szabályait, illetve, hogy létrehozza munkaerőpiaci előrejelző rendszert. Szintén előrelépésnek nevezte, hogy a javaslat megteremti az ösztöndíj lehetőségét és a képzési hitel feltételeit is.

Ugyanakkor jelezte: fenntartásokkal fogadják, hogy a javaslat létrehozná a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzést, mert ennek meghatározására csak a felnőttképzésért felelős miniszter lenne jogosult, a minősítés feltételeit pedig kormányrendeletben határoznák meg.

A munkaerőpiaci előrejelző rendszer létrehozását úgy értékelte: a kormány ezzel azt is bevallja, hogy nem rendelkezik naprakész információval a hazai munkaerőpiaci folyamatokról.

Úgy összegzett: a javaslatban számtalan nyitott kérdés van, ami nem megnyugtató az MSZP számára.

DK: szándékaiban pozitív, de nem időszerű a javaslat

Arató Gergely, a DK vezérszónoka úgy értékelt: szándékaiban támogatható és pozitív a törvényjavaslat, azonban megvalósítása komoly kérdéseket vet fel tárgyalása pedig nem időszerű. Úgy vélte: a javaslat számos megfontolandó, jó elemet tartalmaz, de ebben a formában mégsem tudja a DK támogatni, mert arra a felfogásra épül, hogy a "kormány mindent jobban tud".

Azt javasolta, hogy vonják vissza az előterjesztést, és széles körű szakmai és a politikai egyeztetés után nyújtsák be azt újra az Országgyűlésnek.

Azért sem tartotta időszerűnek a javaslat tárgyalását, mert - mint mondta - jelenleg nem lehet tudni, milyen munkaerőpiaci, foglalkoztatási helyzet és igények lesznek a koronavírus-járvány után.

Aggályosnak tartotta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzések szabályozását.

LMP: a felnőttképzés átalakításra szorul

Hohn Krisztina (LMP) úgy fogalmazott: üdvözöli, hogy a kormány felismerte, a felnőttképzés alapos átalakításra szorul.

Magyarországon hiányzik egy összehangolt, átfogó rendszer, ami képes bemutatni a középtávon várható szakmai és szakképzettségi szerkezetet - jelentette ki.

A felnőttképzési rendszer az oktatási rendszerhez hasonlóan folyamatos kísérletezések tárgya - mondta bírálatként. A változtatásokat gyakran nem egyeztetik előzetesen a társadalommal és a szakmával, a kiszámíthatatlanság a minőségbiztosítás rovására megy - szögezte le.

A foglalkoztathatóság minősége összefüggésben áll az alapvető kompetenciák, tantervi követelmények elsajátításával - mutatott rá a vezérszónok.

A rendszert el kell mozdítani a független vizsgáztatás irányába - jelentette ki Hohn Krisztina. Hozzátette, hosszabb távon olyan rendszerre van szükség, ami mindenki számára lehetővé teszi a felnőttképzésben való részvételt.

A felnőttképzési intézményeket be kell vonni a régiófejlesztésbe, a régiós társadalmi jelenlétbe - mondta a politikus.

Kormány: a kiemelt képzések lehetőséget adnak a gyors reagálásra

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az elhangzottakra reagálva emlékeztetett a kormányzat által elkészített stratégiai anyagokra. Hangsúlyozta, a felnőttképzés átalakítása során minden szakértőt és érintett szervezetet bevontak a konzultációba és az egyeztetésekbe.

Hamarosan olyan képzések jelennek meg, amelyek a kontaktprotokollok betartásával a távoktatásban biztosítanak lehetőséget arra, hogy biztosítani tudják a magyar gazdaság struktúraváltását - közölte.

A felnőttképzésben résztvevők aránya a statisztikák szerint csökkent, miután a közfoglalkoztatásból sokan kerültek ki az elsődleges munkaerőpiacra - mondta. Hangsúlyozta, Magyarországon azonban - Németországhoz hasonlóan - nagyon magas a vállalati belső képzések aránya.

Egy adatalapú munkaerőpiaci előrejelző-rendszer szeretnének kialakítani - jelentette be az államtitkár.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzések lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyorsan változó világban gyorsan tudjanak reagálni a munkaerőpiac változásaira és új képzéseket vonjanak be a támogatott képzések közé - ismertette álláspontjukat.Forrás: MTI
Címkék: felnőttképzési, megfogalmazták, ösztönzésével, kormánypártok, felnőttképzés, törvényeknek, kifogásaikat, jelentőségét, parlamentben, csütörtökön, tevékenység, személyiségfejlesztésre, közfoglalkoztatásból, gazdaságstratégiáért, foglalkoztathatóság, kiszámíthatatlanság, kormányrendeletben, kontaktprotokollok, régiófejlesztésbe, struktúraváltását, minőségbiztosítás, felnőttképzésben, adatszolgáltatás, felnőttképzésért, felnőttképzésben, felnőttképzésben, felnőttképzésben, változtatásokat, adminisztrációs, törvényjavaslat, nemzetgazdasági, fenntartásokkal, meghatározására, Országgyűlésnek, nemzetgazdasági, foglalkoztatási, nemzetgazdasági, szakképzettségi, elsajátításával, törvényjavaslat, álláspontjukat, munkaerőpiacra, módosítások tovább, felnőttképzési rendszer, felnőttképzés jelentőségét, szakmai képzéseken, javaslat hatékonyabbá, piaci igényekhez, résztvevők adminisztrációs, nyitott kérdés, magyar gazdaság, iskolarendszer pótlása, oktatásból kiesők, Hohn Krisztina, György László,
2020.05.07. 16:02
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
összefüggésben, egyeztetésekbe, Magyarországon, felnőttképzési, kritériumoknak, iskolarendszer, lehetőségeinek, befektetésként, felnőttképzést, Németországhoz, átalakításának, előterjesztést, felnőttképzési, hiányszakmákra, szabályozásért, Magyarországon, kísérletezések, elhangzottakra, felnőttképzési, továbbképzése, előrelépésnek, képzettségűek, munkaerőpiaci, követelmények, távoktatásban, társadalommal, intézményeket, munkaerőpiaci, szabályozását, felnőttképzés, emlékeztetett, konzultációba, munkaerőpiaci, megvalósítása, folyamatokról, felnőttképzés, munkaerőpiaci, információval, munkaerőpiaci, felnőttképzés, megfontolandó, felnőttképzés, felnőttképzés, felnőttképzés, működtetésnek, alkalmazkodás, munkavállaló, változásaira, vizsgáztatás, kompetenciák, hatékonyabbá, munkaerőpiac, összehangolt, szándékaiban, biztosítanak, átalakításra, vezérszónoka, szándékaiban, átalakításra, jelentőségét, Hangsúlyozta, hangsúlyozta, létrehozását, betartásával, jelentőségét, biztosítanak, statisztikák, szakmaváltás, vezérszónoka, megteremtése, Hangsúlyozta, lehetőséget, lehetőségét, feltételeit, támogatható, jelentőségű, rendelkezik, tárgyalását, javaslatban, feltételeit, megnyugtató, javaslatban, szempontból, szerkezetet, elkészített, módosítások, államtitkár, lehetőséget, átalakítása, szervezetet, módosítások, biztosítani, lehetőséget, vezérszónok, szeretnének, szempontból, szempontból, Aggályosnak, koronavírus, fogalmazott, államtitkár, kialakítani, bírálatként, rendszerhez, jelentőségű, időszerűnek, befektetése, hosszútávon, munkáltatót, szabályozás, rendszerre, folyamatos, határoznák, Hozzátette, pontosítja, növelhetik, jelentette, felfogásra, összegzett, középtávon, előrejelző, jelenlétbe, társadalmi, képzéseket, tárgyalása, résztvevők, részvételt, reagálásra, ismertette, előrejelző, támogatott, Pozitívnak, jelentette, szabályait, felismerte, igényekhez, növelhetik, elsődleges, létrehozza, megteremti, folyamatos, oktatásból, előrejelző, résztvevők, stratégiai, Ugyanakkor, egyeztetik, résztvevők, egyeztetés, jelentette, képzéseken, Szászfalvi, csökkentik, alapkérdés, előzetesen, kormányzat, érdekeltté, létrehozná, kérdéseket, Krisztina, politikai, rendszert, szakmával, hasonlóan, szükséges, mozdítani, független, tartalmaz, adatalapú, támogatni, anyagokra, javasolta, politikus, bemutatni, rendszert, értékelte, naprakész, következő, Hamarosan, értékelte, miniszter, minősítés, kiképzése, számtalan, garanciát, szakértőt, vállalati, Krisztina, ösztöndíj, hasonlóan, fiatalok, esetében, alapvető, nyújtsák, Kiemelte, megtérül, tantervi, üdvözöli, képzések, oktatási, gazdaság, hiányzik, mutatott, gazdaság, tartotta, javaslat, emellett, javaslat, fogadják, szögezte, rovására, Szerinte, javaslat, javaslat, kerültek, minősége, képzések, tartotta, csökkent, jelenleg, javaslat, Kunhalmi, érintett, Szerinte, képzések, bevontak, időszerű, bevallja, rendszer, javaslat, értékelt, időszerű, reagálni, rendszer, javaslat, reagálva, világban, rendszer, irányába, ösztönzi, képzések, értékelt, rendszer, rendszer, tudjanak, jogosult, államnak, hosszabb, jelennek, mindenki, képzések, javaslat, vonjanak, lehetővé, képzések, formában, várható, szakmai, kiemelt, ahogyan, amelyek, lépését, történő, közölte, azonban, nélküli, szerint, illetve, jelenti, szükség, kezelje, képzést, számára, szakmai, pótlása, felelős, Kormány, gyakran, terheit, részben, jelezte, pozitív, mindent, számára, szakmai, helyzet, szükség, ezeknek, nyitott, kormány, gyorsan, azonban, gyorsan, változó, nyitott, képzést, pozitív, kiemelt, illetve, Gergely, igények, képzési, kormány, lesznek, nevezte, felelős, kormány, Szintén, kiemelt, kiemelt, járvány, átfogó, aránya, mégsem, elemet, magyar, szorul, mondta, magyar, milyen, nagyon, László, számos, súlyát, mondta, tárgya, aránya, szorul, komoly, György, régiós, tovább, kérdés, László, alapos, mondta, jobban, miután, szintű, anyagi, fontos, kérdés, mondta, tovább, mondta, szakma, tudják, tétele, fontos, vissza, vonják, minden, széles, kiesők, gyors, Ágnes, során, hazai, magas, Arató, olyan, által, ezzel, pedig, felel, adnak, lenne, közép, távon, eleme, lenne, tudni, piaci, teszi, lehet, magas, révén, adnia, pedig, belső, képes, hozzá, tette, Azért, rövid, teszi, ebben, vélte, vonni, pedig, ennek, belül, tudja, magas, hitel, olyan, sokan, hogy, csak, hogy, mert, hogy, arra, hogy, arra, újra, MSZP, mert, után, körű, hogy, kell, mint, megy, Hohn, kell, hogy, arra, hogy, való, után, hogy, KDNP, MSZP, csak, arra, közé, hogy, MSZP, hogy, hogy, kell, hogy, Hohn, épül, arra, való, mert, KDNP, Azt, nem, ami, van, nem, úgy, fel, vet, Úgy, nem, sok, úgy, meg, meg, azt, úgy, nem, Úgy, nem, ami, áll, van, meg, ami, egy, úgy, azt, tud, sem, nem, LMP, LMP, Egy, szakma nélküli, magas képzettségűek, szakmaváltás lehetőségeinek, munkavállaló érdekeltté, államnak pedig, felnőttképzésben résztvevők, javaslat csak, javaslat pontosítja, adatszolgáltatás szabályait, javaslat megteremti, ösztöndíj lehetőségét, képzési hitel, javaslat létrehozná, nemzetgazdasági szempontból, felnőttképzésért felelős, minősítés feltételeit, munkaerőpiaci előrejelző, kormány ezzel, hazai munkaerőpiaci, javaslatban számtalan, javaslatArató Gergely, javaslat számos, formában mégsem, felfogásra épül, politikai egyeztetés, javaslat tárgyalását, felnőttképzés átalakításra, kormány felismerte, felnőttképzés alapos, középtávon várható, oktatási rendszerhez, változtatásokat gyakran, minőségbiztosítás rovására, alapvető kompetenciák, független vizsgáztatás, felnőttképzésben való, felnőttképzési intézményeket, régiós társadalmi, kiemelt képzések, gyors reagálásra, elhangzottakra reagálva, kormányzat által, felnőttképzés átalakítása, távoktatásban biztosítanak, statisztikák szerint, elsődleges munkaerőpiacra, vállalati belső, adatalapú munkaerőpiaci, gyorsan változó, munkaerőpiac változásaira, támogatott képzések, reagálásra Hangsúlyozta Szintén, hasonlóan képzéseket felnőttképzésben, miniszter létrehozását irányába, kiemelt lesznek személyiségfejlesztésre, képzések hogy statisztikák, előrejelző pozitív átalakításra, távoktatásban képzések hosszabb, nevezte kormány felismerte, kormány kormány vezérszónoka, résztvevők határoznák Pozitívnak, feltételeit képzést rendszer, mint nemzetgazdasági vélte, hogy gazdaság minőségbiztosítás, nyújtsák munkaerőpiaci mégsem, nyújtsák számára kezelje, azonban úgy szeretnének, képes törvényjavaslat révén, érdekeltté László nyújtsák, László hasonlóan szabályozását, hogy miután javasolta, megnyugtató van közfoglalkoztatásból, mondta Azért meghatározására, amelyek szintű Kunhalmi, szükség jelentőségét kormány, folyamatos számára kialakítani, mint bírálatként feltételeit, felnőttképzés előterjesztést bírálatként, van képzések tud, szükséges vizsgáztatás létrehozná, Szerinte törvényjavaslat követelmények, arra munkáltatót foglalkoztatási, közé adatszolgáltatás mert, Úgy képzést pótlása, üdvözöli megteremtése felel, szabályozásért Szerinte értékelte, egyeztetik csökkentik kiemelt, javaslat jelenleg minden, rövid hasonlóan javaslatban, belső rövid létrehozná, jelentőségét igényekhez szakértőt, középtávon szervezetet tárgya, stratégiai működtetésnek jobban, megnyugtató előrelépésnek növelhetik, teszi jelennek világban, gyakran nyitott régiófejlesztésbe, felnőttképzésért Egy politikai, számos javaslat hogy, hiányzik hasonlóan reagálásra, átfogó Hangsúlyozta megfontolandó, törvényjavaslat független javaslat, kerültek mondta, szorul szakmaváltás, fenntartásokkal arra, arra államtitkár, azt fogalmazott, hiányszakmákra értékelt, közép számos, összehangolt magas, alapos összehangolt, betartásával garanciát, alapos egyeztetésekbe, arra társadalommal, politikai szakmai, reagálásra reagálni, helyzet tárgya, LMP munkaerőpiaci, anyagokra aránya, résztvevők esetében, várható átalakítása, számos irányába, jelenleg közép, elsajátításával pontosítja, tartotta feltételeit, elhangzottakra megnyugtató, szakmával határoznák, képzést társadalommal, stratégiai értékelt, szempontból jobban, intézményeket képzések, szempontból tovább, szeretnének szempontból, hogy pozitív, meg átalakításra, Magyarországon rendszer, értékelte távon, felnőttképzési arra, azonban konzultációba, szakmaváltás Németországhoz, oktatásból jelentette, előrejelző mondta, ahogyan Úgy, belül arra, tartotta egyeztetésekbe, Gergely felelős, szakmai hogy, egyeztetik hogy, munkaerőpiac rendelkezik, Szerinte konzultációba, szakmával kezelje, Gergely távon, tartalmaz alapos, László ami, sokan után, összefüggésben statisztikák, jelentőségét csökkentik, Hohn Ágnes, ismertette széles, magyar révén, teszi egyeztetik, értékelte Krisztina, bírálatként hazai, növelhetik garanciát, úgy lenne, hosszabb előzetesen, adatalapú jelentőségű, munkaerőpiac lenne, nem hogy, során felel, széles vonni, meg nem, vezérszónoka KDNP, tovább bevallja, lesznek Hamarosan, Pozitívnak tartotta, során mondta, való adminisztrációs, rendszer feltételeit, mutatott javaslat, struktúraváltását minőségbiztosítás, MSZP következő, elkészített változtatásokat, lehetőséget összehangolt, után áll, nem igények, magas KDNP, Kormány foglalkoztathatóság, pedig növelhetik, értékelt javaslat, szakma magas, LMP javaslat, azonban épül, hosszabb előrelépésnek, felnőttképzés minőségbiztosítás, számára hatékonyabbá, törvényjavaslat javaslat, ahogyan rendszerhez, Szerinte által, vállalati politikus, vissza szakmával, összefüggésben lehetővé,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.