Belépés
Keresés
Naptár
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Elemzők: kettősség jellemzi az inflációs folyamatokat
Kettősség jellemzi az inflációs folyamatokat: az infláció fő mutatójának csökkenésével szemben, a heves ármozgásokat mutató termékektől megszűrt maginfláció emelkedett, előbbit az idényáras élelmiszerek és az üzemanyagok, utóbbit a szolgáltatások árának alakulása okozta. Kettősséget mutat az is, hogy a belföldi bérnyomás az infláció emelkedésének irányába hat, az importált infláció fékezi az átlagos áremelkedést - emelték ki az MTI-nek nyilatkozó elemzők a szeptemberi adatokat kommentálva.


Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az infláció szeptemberi lefékeződésének két légfőbb tényezője, az élelmiszerárak emelkedésének lassulása és az üzemanyagárak éves összevetésű csökkenésének erősödése egyaránt a bázishatásra vezethető vissza. Ezek nem részei a maginflációnak, míg annak emelkedését - némi meglepetésre - az internet szolgáltatás, valamint a külföldi nyaralások drágulása okozta, amiben vélhetően a forint gyengülése is szerepet játszott.

A szakértő összegzésképp megállapította, hogy a mutatók a jegybank friss előrejelzésével nagyjából összhangban alakultak, vagyis meglátása szerint a monetáris politika szempontjából a friss adatok érdemi változást nem hoznak.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint az inflációban továbbra is kettősség figyelhető meg, míg egyes piaci szolgáltatások árai - részben a bérnyomás miatt - meredeken emelkednek, az importált infláció negatív, ugyanis a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek. Ez az MNB várakozásait igazolja, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt.

Az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt az év végére ismét 4 százalék közelébe ugorhat az infláció, így éves átlagban 3,4 százalékos inflációra számít a Takarékbank elemzője a tavalyi 2,8 százalék után. Jövőre bázishatások és az alacsony importált infláció miatt 3 százalékos átlagos inflációt vár a szakértő.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra mutatott rá, a várakozásoknál jóval kedvezőbben alakult a szeptemberi infláció és így a jegybanki cél alá került, ami egyelőre igazolni látszik a jegybank szeptemberi döntését. Ugyanakkor a maginflációs folyamatok erősödtek, tehát az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból. Az alacsonyabb infláció tehát azon termékek árcsökkenésének köszönhető, amelyek a maginfláción kívül esnek, így árukra a jegybank kevésbé tud hatni. A maginfláció erősödésében szerepe lehetett a forint gyengülésének és az erős belső keresletnek, míg a mérsékelt külső infláció lassíthatta azt. Az egyes termékcsoportok közül kiemelte az élelmiszereket, amelyek a családok inflációérzékelését leginkább befolyásolják, itt 0,5 százalékpontos csökkenés következett be az előző hónaphoz képet, bár az emelkedés így is 5,1 százalékos volt. Az év hátralévő részében a jegybanki cél körüli inflációt vár a Századvég Gazdaságkutató szakértője, de ezt - mint hozzátette - az olaj árának változása nagyban befolyásolhatja.

A CIB Bank elemzőinek az MTI-hez eljuttatott értékelése azt emelte ki, hogy miközben az infláció fő mutatója ebben az évben a legalacsonyabbra süllyedt, a maginfláció a legmagasabbra emelkedett. Miközben tehát az infláció a jegybank inflációs célsávjának alsó felébe került, a maginfláció ismét megközelítette a sáv felső szélét.

A teljes inflációs szám csökkenésétől elváló maginfláció, ezen belül is a szolgáltatások áralakulása továbbra is a belső inflációs nyomást jelzi, ami a hazai kereslet erősödéséből fakad.

Előrejelzésük szerint idén a 3,2-3,5 százalék közé várhatóaz éves átlagos infláció. Az MNB monetáris politikája szempontjából továbbra is kiemelten fontos maradhat az adószűrt maginfláció alakulása, különösen, hogy a várt csökkenés milyen időhorizonton következik be. Az adatvezérelt üzemmódot hangsúlyozó monetáris politika várhatóan változatlan feltételekkel, illetve csak a szükségesnek ítélt likviditás-menedzselési lépésekkel fog előrehaladni, várják a CIB Bank szakértői.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy az üzemanyagok árának csökkenése miatt várható volt a fő inflációs mutató lassulása. A maginfláció gyorsulása szerinte is a piaci szolgáltatások drágulásával magyarázható. A szakember szerint a maginfláció emelkedése nem veszélyes mértékű, de jelzi, hogy az inflációs kockázat továbbra is benne van a rendszerben. Ezt támasztja alá az adószűrt maginfláció gyorsulása is.

Németh Dávid arra számít, hogy az év végére felgyorsulhat az infláció elsősorban az üzemanyagokhoz köthető bázishatás miatt. Kérdés, hogy az elmúlt hetekben meggyengülő forintárfolyam mennyire gyűrűzik be az árakba. Emellett a bérdinamika továbbra is jelentős, ami szintén pörgetheti az inflációt - mutatott rá.

Idén az éves átlagos infláció 3,4 százalékos lesz, 2020-ban pedig a mostani kilátások szerint 3,5 százalékos inflációra lehet számítani- prognosztizálta a K&H Bank vezető elemzője.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is kiemelte, hogy az infláció szeptemberi lassulása mögött döntően a maginfláción kívüli tételek árainak alakulása állt.

A kilátásokat illetően, az év utolsó két hónapjában ismét az infláció látványosabb gyorsulására számít az elemző, leginkább a járműüzemanyag-árak okozta bázishatás következtében. A jelenség azonban vélhetően átmeneti lesz, és a jövő év második negyedévétől ismét a jegybanki cél közelébe lassulhat az infláció. Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció volatilitása ennél kisebb lesz majd, azonban az alacsony importált infláció dezinflációs hatása és az erős hazai belső kereslet inflációt emelő hatása, mint kettős jelenség továbbra is megmarad.Forrás: MTI
Címkék: szolgáltatások, csökkenésével, emelkedésének, áremelkedést, folyamatokat, élelmiszerek, ármozgásokat, maginfláció, Kettősséget, termékektől, szeptemberi, inflációérzékelését, legalacsonyabbra, lefékeződésének, termékcsoportok, befolyásolhatja, előrejelzésével, árcsökkenésének, prognosztizálta, üzemanyagokhoz, élelmiszereket, makrogazdasági, Gazdaságkutató, szolgáltatások, százalékpontos, maginflációnak, forintárfolyam, Gazdaságkutató, szolgáltatások, szolgáltatások, várakozásoknál, élelmiszerárak, megállapította, megközelítette, makrogazdasági, járműüzemanyag, legmagasabbra, gyengülésének, befolyásolják, következtében, Előrejelzésük, csökkenésétől, infláció szeptemberi, élelmiszerárak emelkedésének, üzemanyagárak éves, bázishatásra vezethető, internet szolgáltatás, külföldi nyaralások, forint gyengülése, szakértő összegzésképp, jegybank friss, monetáris politika, friss adatok, Virovácz Péter, Suppan Gergely, Regős Gábor, Századvég Gazdaságkutató, Németh Dávid, Nyeste Orsolya, Erste Bank,
2019.10.08. 13:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
összegzésképp, emelkedésének, időhorizonton, feltételekkel, szempontjából, üzemanyagárak, felgyorsulhat, szempontjából, üzemanyagárak, csökkenésének, maginfláción, várakozásait, adatvezérelt, előrehaladni, menedzselési, szükségesnek, bázishatások, drágulásával, maginfláción, maginflációs, magyarázható, erősödéséből, erősödésében, meglepetésre, látványosabb, gyorsulására, volatilitása, bázishatásra, dezinflációs, szolgáltatás, negyedévétől, kilátásokat, maginfláció, következett, meggyengülő, bérdinamika, emelkedését, maginfláció, alacsonyabb, beszakadása, gazdaságból, szeptemberi, szeptemberi, hangsúlyozó, üzletágának, kedvezőbben, szeptemberi, üzemanyagok, eljuttatott, maginfláció, maginfláció, Takarékbank, összevetésű, maginfláció, rendszerben, maginfláció, szeptemberi, inflációban, változatlan, maginfláció, kommentárja, Takarékbank, áralakulása, elemzőjének, maginfláció, keresletnek, célsávjának, maginfláció, összhangban, lassíthatta, likviditás, emelkedett, százalékos, bázishatás, emelkedése, inflációra, pörgetheti, szakértője, lépésekkel, következik, csökkenése, százalékos, elemzőinek, Ugyanakkor, hónapjában, gyengülése, gyorsulása, értékelése, hozzátette, nyaralások, százalékos, bázishatás, legnagyobb, politikája, emelkednek, köszönhető, százalékos, inflációra, figyelhető, gyorsulása, folyamatok, százalékos, mérsékelni, elsősorban, várhatóan, inflációs, erősödtek, mérsékelt, különösen, leginkább, várhatóaz, monetáris, Századvég, változása, inflációt, monetáris, hátralévő, inflációs, emelkedés, csökkenés, inflációs, csökkenés, jegybanki, inflációs, üzemmódot, alakulása, kiemelten, jegybanki, veszélyes, lassulása, drágulása, importált, meredeken, mértékben, monetáris, erősödése, vezethető, meglátása, kiemelten, bérnyomás, Századvég, kilátások, kettősség, jegybanki, vélhetően, változást, inflációt, lassulhat, számítani, lassulása, importált, lassulása, inflációt, inflációs, inflációt, szakértői, leginkább, vélhetően, tényezője, szakember, inflációt, alakulása, importált, importált, támasztja, inflációs, nagyjából, alakultak, Miközben, jelenség, mutatója, infláció, alacsony, kereslet, jelenség, megmarad, továbbra, miközben, adószűrt, infláció, közelébe, süllyedt, infláció, Virovácz, átmeneti, elemzője, adószűrt, infláció, maradhat, hetekben, gyűrűzik, mennyire, adószűrt, továbbra, elemzője, politika, elmondta, szerinte, kockázat, továbbra, Emellett, elemzője, továbbra, kiemelte, infláció, jegybank, illetően, infláció, kereslet, jelentős, továbbra, infláció, százalék, mutatott, infláció, infláció, termékek, átlagban, elemzője, infláció, szakértő, százalék, infláció, közelébe, infláció, igazolja, lehetett, jegybank, jegybank, százalék, döntését, alacsony, infláció, külföldi, mutatott, vezetője, szerepet, szakértő, valamint, játszott, infláció, jegybank, igazolni, egyelőre, internet, infláció, egyaránt, családok, részében, továbbra, elemzője, infláció, kiemelte, hónaphoz, infláció, politika, szerint, szintén, részben, szerint, mértékű, mutatók, légfőbb, tavalyi, amelyek, átlagos, illetve, alakult, várható, átlagos, Orsolya, Gergely, nagyban, azonban, látszik, figyelt, mostani, szerint, szerint, második, átlagos, köthető, negatív, árainak, ugyanis, szerint, azonban, döntően, szerepe, tételek, kevésbé, ugorhat, szerint, nyomást, amelyek, árának, tartós, cikkek, mögött, elmúlt, vagyis, tavaly, árakba, vezető, Nyeste, Suppan, elemző, vezető, számít, vezető, Németh, mutató, vezető, hoznak, érdemi, számít, Jövőre, utolsó, végére, számít, Kérdés, végére, kívüli, adatok, Németh, amiben, kisebb, teljes, szélét, elváló, vissza, részei, árukra, került, felébe, körüli, kettős, árának, hatása, vezető, hatása, emelte, fontos, forint, okozta, várják, milyen, okozta, forint, nyomás, került, egyes, közül, tehát, előző, miatt, estek, felső, miatt, ismét, évben, miatt, külső, jóval, friss, emelő, Gábor, lehet, Erste, Péter, Dávid, pedig, belső, piaci, képet, ítélt, egyes, hazai, ebben, miatt, jelzi, által, fakad, belső, ismét, benne, esnek, tehát, tehát, piaci, ismét, annak, ismét, kívül, friss, hazai, Dávid, jelzi, Regős, ennél, belül, hazai, miatt, fogja, belső, hatni, majd, mint, Bank, lesz, árak, némi, éves, hogy, lesz, állt, erős, jövő, Bank, Ezek, hogy, hogy, Bank, Bank, arra, csak, hogy, volt, hogy, éves, idén, alsó, Bank, erős, éves, ezen, közé, szám, azon, várt, hogy, tűnt, volt, után, hogy, hogy, olaj, Bank, árai, árai, éves, Idén, lesz, hogy, végi, mint, arra, ami, ezt, vár, ING, sáv, tud, azt, így, cél, MTI, hez, bár, itt, CIB, azt, két, míg, ami, Ezt, alá, van, két, nem, MNB, ami, meg, ban, nem, míg, így, vár, cél, MNB, míg, nem, MNB, nem, alá, CIB, fog, így, cél, így, inflációban továbbra, bérnyomás miatt, importált infláció, legnagyobb mértékben, tartós cikkek, hazai inflációt, üzemanyagárak tavaly, alacsony importált, várakozásoknál jóval, szeptemberi infláció, jegybank szeptemberi, maginflációs folyamatok, inflációs nyomás, alacsonyabb infláció, maginfláción kívül, jegybank kevésbé, maginfláció erősödésében, forint gyengülésének, erős belső, mérsékelt külső, egyes termékcsoportok, előző hónaphoz, olaj árának, legalacsonyabbra süllyedt, legmagasabbra emelkedett, jegybank inflációs, maginfláció ismét, teljes inflációs, szolgáltatások áralakulása, belső inflációs, hazai kereslet, adószűrt maginfláció, várt csökkenés, adatvezérelt üzemmódot, szükségesnek ítélt, üzemanyagok árának, maginfláció gyorsulása, piaci szolgáltatások, szakember szerint, maginfláció emelkedése, inflációs kockázat, infláció elsősorban, üzemanyagokhoz köthető, elmúlt hetekben, bérdinamika továbbra, éves átlagos, mostani kilátások, maginfláción kívüli, kilátásokat illetően, infláció látványosabb, jelenség azonban, erős hazai, ismét külföldi csökkenése, inflációs infláció gyengülése, tényezője Idén teljes, tehát csökkenés Előrejelzésük, szolgáltatások szolgáltatás árcsökkenésének, szükségesnek mutatók ezt, hazai emelte vissza, CIB kiemelten figyelt, monetáris figyelt maginflációs, Bank Bank vezető, mutatók vezető százalékos, belső mint körüli, MNB inflációt azonban, Jövőre így várt, milyen Gazdaságkutató inflációérzékelését, tehát kilátásokat légfőbb, mutató hogy elsősorban, kettősség árak azonban, árai erősödésében maginfláció, inflációérzékelését tud lefékeződésének, vezető közelébe vezető, volt százalékos amelyek, szerint gyengülése árak, keresletnek Bank lesz, üzemanyagárak második hogy, üzemanyagárak meredeken MNB, mögött Ezt idén, erős inflációs emelte, infláció maginfláció hazai, döntően maginfláció felső, tételek azon százalékos, figyelhető jelzi kereslet, friss szakember Németh, Suppan politika szintén, infláció ugorhat emelkedését, kilátások szélét továbbra, importált jegybanki jelenség, Takarékbank Takarékbank adatok, erős elmúlt hogy, elváló gyorsulása élelmiszerárak, adószűrt majd ezt, mögött üzemanyagárak vezető, felgyorsulhat idén csökkenésétől, külső vezetője szerint, csökkenés ami szakértője, adószűrt inflációs szám, erős szerint keresletnek, bázishatás ebben vélhetően, hogy vezető vár, lehet kilátások emelkedése, tehát miatt, Gazdaságkutató milyen, vélhetően bázishatások, adószűrt politika, két termékek, inflációban infláció, időhorizonton infláció, elmondta monetáris, csak került, maginfláció fontos, vezethető változást, így menedzselési, került árak, miatt végére, szerint csökkenésétől, hogy nagyjából, piaci azon, előrehaladni szeptemberi, így alacsony, nagyban cél, nem miatt, infláció szolgáltatások, lassíthatta mint, üzemmódot legmagasabbra, részben infláció, lehet hogy, által árukra, azt infláció, igazolni vissza, emelkedését erősödéséből, évben alá, elemzője továbbra, erős tavalyi, teljes Ezek, legmagasabbra folyamatok, ismét befolyásolhatja, MNB maginfláció, szolgáltatások Takarékbank, termékcsoportok kettősség, gyorsulása mutatók, ebben míg, infláció szerint, utolsó szakember, árcsökkenésének kommentárja, élelmiszerárak hangsúlyozó, Századvég által, maginfláció külső, drágulása legalacsonyabbra, alakulása MNB, hogy lassulása, nyaralások elemző, leginkább százalékos, miatt jelenség, jelenség hatni, forint szerint, alakultak lehetett, szerint esnek, szolgáltatások köszönhető, kedvezőbben makrogazdasági, adószűrt célsávjának, célsávjának vissza, két erősödése, adószűrt leginkább, meglátása nyomás, gyorsulása változatlan, emelkedésének infláció, Dávid hetekben, árukra mögött, friss felgyorsulhat, infláció igazolni, vissza miatt, inflációérzékelését mérsékelt, szerepe szolgáltatások, külföldi emelő, maginfláción Idén, azt különösen, köthető volt, figyelt előrejelzésével, Takarékbank után, miatt infláció, időhorizonton tehát, Bank éves, pörgetheti átlagos, jegybank lefékeződésének, árakba tud, infláció mértékben, emelő infláció, Gergely inflációt, tavalyi üzemanyagárak, maginflációs Suppan, cél százalékpontos, hogy Orsolya, mint szakértő, figyelt szempontjából, importált importált, szakértő elmondta, maginfláción inflációs, kiemelten kiemelten, árai ismét, veszélyes kiemelte,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.