Belépés
Keresés
Naptár
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Kreml: sértik az áldozatok emlékét Zelenszkij második világháborúra vonatkozó kijelentései
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Elfogadhatatlan, hibás és sérti az áldozatok tízmillióinak emlékét az ukrán elnöknek az a kijelentése, hogy a Szovjetunió részese volt a második világháború kirobbantásának - jelentette ki kedden a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.


"Kategorikusan nem értünk egyet ezzel a kijelentéssel. Ebben a kijelentésében az ukrán elnök a lengyel vezetésnek azzal, a meggyőződésünk szerint súlyosan hibás álláspontjával vállal szolidaritást, amely sértő oroszok és FÁK-országok állampolgárainak milliói számára, akiknek szülei, nagyszülei, rokonai életüket adták Európa, egyebek között Lengyelország felszabadításáért" - hangoztatta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által hangoztatott álláspont aligha egyeztethető össze ukránok azon millióinak hitével és meggyőződésével, "akik fegyverrel harcoltak a fasiszták ellen". Mint mondta, mindez "hibás és sértő a nagyapáink emlékezete szempontjából".

A szóvivő nem bocsátkozott prognózisba azzal kapcsolatban, hogy Zelenszkij megnyilvánulása milyen hatással lesz Moszkva és Kijev kapcsolatára. Sajnálkozását fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy a két államfő kapcsolataiban megmutatkozó "félénk pozitív dinamika" ellenére az orosz-ukrán kapcsolatok "még távol állnak a normalizálódás biztos trendjétől".

Zelenszkij hétfőn az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján a helyszínen elmondott beszédében azzal vádolta meg a Szovjetuniót, hogy a náci Németországgal egyenlő felelősség terheli a második világháború kirobbantásáért.

"Lengyelország és a lengyelek elsőkként tapasztalták meg magukon a totalitárius hatalmak összeesküvését. Ez vezetett el a második világháború kezdetéhez és tette lehetővé a nácik számára a holokauszt halált hozó lendítőkerekének beindítását" - mondta az ukrán elnök. "Ma az összes demokratikus országnak egyesítenie kell erőfeszítéseit. Európának és a világnak nincs joga hallgatni arról, hogy mi történt 1939-ben" - tette hozzá.

Zelenszkijnek ezt a megnyilvánulását szégyenletesnek és kegyeletsértőnek minősítette kedden Vlagyimir Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke is. A politikus álláspontja szerint a nyilatkozat arról tanúskodik, hogy "Ukrajna továbbra is kívülről irányított terület", s hogy Zelenszkij, "a történelmi hazugság oldalára állva", voltaképpen nyugati mentorainak kíván kedvében járni.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottsági elnöke Facebook-bejegyzésben tulajdon honfitársainak elárulásaként" és az orosz-ukrán kétoldalú kapcsolatokra mért "legaljasabb csapásként" jellemezte Zelenszkij beszédét. Az orosz szenátor szerint az ukrán elnök a sok ország számára kellemetlen geopolitikai síkról az ideológia medrébe próbálta átterelni a második világháború kirobbantásában való vétkesség kérdését, mintegy levéve a többi szereplőről a felelősség terhét.

Koszacsov úgy vélekedett, hogy ideje már hátat fordítani "a történelem politikailag korrekt szovjet verziójának", és nyíltan tárgyalni, hogy Hitler nem egyedül támadta meg a Szovjetuniót, valamint elmondani, hogy cinkosai milyen gaztetteket követtek el szovjet - egyebek között ukrán - vagy lengyel területeken.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója egy keddi moszkvai tanácskozáson azt hányta Zelenszkij szemére, hogy szerinte "mind jobban elmerül az ukrán nacionalizmus szellemiségében". Ezzel arra reagált, hogy az ukrán vezető a haláltábor felszabadításáról tartott lengyelországi megemlékezésen kerülte annak megemlítését, hogy Auschwitz-Birkenau megmaradt foglyait a szovjet Vörös Hadsereg mentette meg. Zelenszkij ehelyett arról beszélt, hogy a lágert az 1. Ukrán Front 100-as számú, lvovi hadosztálya foglalta el a náciktól.Nariskin szerint Zelenszkij "nem kívánt emlékezni arra, hogy milyen elven nevezték el a Vörös Hadsereg egységeit".

Orosz szakértők az elmúlt napokban a második világháború ügyében kirobbant emlékezetpolitikai vitákról szóló televíziós háttérműsorokban, különböző "történelemhamisítási kísérletekkel" kapcsolatban rámutattak, hogy a szovjet hadseregcsoportok nem nemzetiségű összetételük, hanem a működési területük alapján kaptak elnevezést. 1. Ukrán Fronttá például a Voronyezsi Frontot nevezték át 1943. október 20-án, azt tükrözve, hogy a Vörös Hadsereg nyugati irányú offenzívába ment át a Wehrmacht ellen.

Orosz források szerint a főképp az észak-oroszországi területekről származó katonákból felállított "lvovi" 100-as lövészhadosztály pedig szintén nem onnan kapta a nevét, hogy a nyugat-ukrajnai Lvovban (ukránul Lvivben, németül Lembergben) alakult meg, hanem annak tiszteletére keresztelték el így, hogy felszabadította ezt a várost.

Az emlékezetpolitikai összecsapásokkal kapcsolatban orosz média egyébként továbbra is élénken tárgyalja, hogy Zelenszkij múlt héten küldöttség élén kiutazott ugyan Jeruzsálembe, a Jad Vasem Intézet és Emlékmúzeum által az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett 5.Holokauszt Világfórumra, ám azon végül nem vett részt. Váratlan távolmaradásnak a moszkvai sajtó által sugallt magyarázata szerint az ukrán elnök így kívánta elkerülni országa nacionalistáinak negatív reakcióit.

A jeruzsálemi esemény egyik szónoka ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök volt. Az Izraelben múlt csütörtökön megtartott eseményre Andrzej Duda lengyel elnök kis sem utazott. Duda ugyanakkor a hétfőn Oswiecimben megtartott eseményre - amelyen Zelenszkij is felszólalt - nem hívta meg Putyint.Forrás: MTI
Címkék: kirobbantásának, Elfogadhatatlan, tízmillióinak, újságíróknak, Szovjetunió, kijelentése, világháború, Moszkvában, tudósítója, jelentette, szóvivője, történelemhamisítási, emlékezetpolitikai, emlékezetpolitikai, felszabadításának, felszabadításáról, hadseregcsoportok, felszabadításáért, felszabadításának, összecsapásokkal, lövészhadosztály, állampolgárainak, nacionalistáinak, háttérműsorokban, lendítőkerekének, megnyilvánulását, kegyeletsértőnek, felszabadította, meggyőződésével, távolmaradásnak, kirobbantásában, szellemiségében, szégyenletesnek, kirobbantásáért, megnyilvánulása, kapcsolataiban, normalizálódás, kijelentésében, meggyőződésünk, honfitársainak, Németországgal, álláspontjával, ukrán elnök, lengyel vezetésnek, meggyőződésünk szerint, fasiszták ellen, nagyapáink emlékezete, orosz-ukrán kapcsolatok, normalizálódás biztos, auschwitzi haláltábor, helyszínen elmondott, náci Németországgal, második világháború,
2020.01.28. 15:51
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
lengyelországi, megemlékezésen, erőfeszítéseit, összeesküvését, Sajnálkozását, tanácskozáson, kijelentéssel, elárulásaként, kapcsolatokra, kísérletekkel, Lengyelország, bizottságának, nacionalizmus, Lengyelország, Zelenszkijnek, szempontjából, szolidaritást, Kategorikusan, koncentrációs, kapcsolatban, évfordulóján, bocsátkozott, kapcsolatban, Jeruzsálembe, kapcsolatára, keresztelték, tapasztalták, megemlítését, tiszteletére, megmutatkozó, Szovjetuniót, politikailag, Szovjetuniót, összetételük, demokratikus, oroszországi, geopolitikai, területekről, bejegyzésben, hangoztatott, Világfórumra, egyeztethető, kapcsolatban, Konsztantyin, totalitárius, felállított, egyesítenie, beindítását, nemzetiségű, kapcsolatok, mentorainak, jeruzsálemi, szereplőről, világháború, kellemetlen, hangoztatta, csütörtökön, világháború, területeken, gaztetteket, offenzívába, Oswiecimben, verziójának, magyarázata, legaljasabb, Emlékmúzeum, nyilatkozat, álláspontja, világháború, prognózisba, minősítette, hadosztálya, évfordulója, voltaképpen, világháború, elnevezést, holokauszt, Voronyezsi, irányított, felelősség, Zelenszkij, Zelenszkij, haláltábor, vélekedett, igazgatója, Zelenszkij, történelem, jellemezte, csapásként, tanúskodik, parlamenti, televíziós, felelősség, Zelenszkij, bizottsági, Zelenszkij, történelmi, rámutattak, kezdetéhez, emlékezete, nagyapáink, Zelenszkij, küldöttség, Zelenszkij, ugyanakkor, trendjétől, katonákból, Lembergben, fegyverrel, millióinak, ugyanakkor, megtartott, Zelenszkij, felszólalt, vezetésnek, megtartott, Holokauszt, Zelenszkij, nagyszülei, Zelenszkij, alkalmából, beszédében, helyszínen, auschwitzi, haláltábor, szakértők, fasiszták, egységeit, elkerülni, harcoltak, eseményre, fordítani, Vlagyimir, Izraelben, politikus, kiutazott, kétoldalú, lengyelek, álláspont, Volodimir, Koszacsov, felsőházi, rendezett, tárgyalni, elmondott, auschwitz, elsőkként, emlékezni, birkenaui, tárgyalja, kirobbant, ideológia, Auschwitz, Wehrmacht, különböző, Vlagyimir, elmondani, átterelni, Európának, reakcióit, hallgatni, eseményre, országnak, Koszacsov, területük, Szolgálat, megmaradt, vétkesség, Hírszerző, egyébként, Facebook, tükrözve, súlyosan, Váratlan, kérdését, tulajdon, ehelyett, országok, mentette, Hadsereg, foglalta, szerinte, szenátor, Birkenau, moszkvai, foglyait, beszédét, életüket, próbálta, hazugság, Nariskin, lehetővé, valamint, hatással, továbbra, Szluckij, náciktól, cinkosai, világnak, működési, követtek, származó, ukrajnai, Hadsereg, dinamika, ellenére, nevezték, vitákról, hatalmak, nevezték, oldalára, források, Nariskin, kedvében, kívülről, Hadsereg, moszkvai, vezetett, napokban, továbbra, utazott, Szergej, lengyel, szerint, reagált, Putyint, elmerül, Andrzej, szemére, amelyen, lengyel, október, Frontot, alakult, egyebek, élénken, második, ügyében, németül, Lvivben, alapján, például, szintén, Lvovban, szovjet, ukránul, Intézet, nyugati, negatív, szovjet, kerülte, esemény, ugyanis, szónoka, országa, kívánta, Fronttá, szerint, beszélt, sugallt, szerint, tartott, szovjet, mintegy, ukránok, rokonai, második, államfő, hitével, akiknek, terület, terheli, pozitív, számára, második, medrébe, számára, második, magukon, szóvivő, Peszkov, szerint, külügyi, Peszkov, nyugati, egyebek, Dmitrij, szerint, számára, Ukrajna, milliói, szóvivő, alsóház, külügyi, oroszok, lengyel, egyedül, támadta, fejezte, szerint, vádolta, Moszkva, szerint, szovjet, egyenlő, korrekt, nyíltan, történt, várost, félénk, elnöke, hétfőn, összes, kívánt, kaptak, mondta, elmúlt, mondta, milyen, elnöke, kedden, halált, aligha, amiatt, mindez, között, hányta, között, vállal, lágert, Putyin, irányú, Hitler, hétfőn, értünk, biztos, milyen, állnak, főképp, vezető, jobban, ország, terhét, milyen, nyugat, elnöki, Európa, síkról, szülei, levéve, Kijev, ukrán, orosz, hanem, annak, lvovi, onnan, pedig, kapta, távol, nevét, elnök, elnök, sértő, amely, orosz, egyik, ukrán, elnök, adták, hibás, elnök, ezzel, egyet, hívta, Ebben, ukrán, azzal, elnök, orosz, által, hibás, ugyan, Vasem, héten, sértő, média, azzal, ellen, által, végül, részt, sajtó, ukrán, által, tábor, össze, orosz, ellen, tette, ukrán, hozzá, Ukrán, Front, arról, orosz, elnök, azzal, Vörös, arról, ukrán, szóló, orosz, elven, orosz, járni, kíván, állva, Vörös, Orosz, arról, keddi, számú, lvovi, Külső, nincs, Vörös, Ezzel, tette, annak, ideje, ukrán, észak, hátat, Orosz, ukrán, Ukrán, nácik, elnök, hanem, orosz, többi, ukrán, ukrán, azon, hogy, hogy, múlt, hogy, való, vett, hogy, mért, hogy, hogy, Duda, volt, arra, hogy, kell, hogy, hozó, SZVR, lesz, hogy, arra, hogy, hogy, náci, hogy, ment, hogy, vagy, hogy, hogy, joga, Mint, mind, akik, hogy, hogy, azon, Duda, élén, hogy, múlt, hogy, nem, meg, nem, azt, egy, kis, nem, meg, sem, nem, két, meg, így, ezt, azt, meg, meg, még, nem, nem, nem, így, sok, úgy, FÁK, meg, nem, ben, ezt, Jad, már, lengyelek elsőkként, totalitárius hatalmak, nácik számára, holokauszt halált, összes demokratikus, világnak nincs, megnyilvánulását szégyenletesnek, orosz parlamenti, politikus álláspontja, nyilatkozat arról, történelmi hazugság, felsőházi külügyi, orosz-ukrán kétoldalú, orosz szenátor, ideológia medrébe, többi szereplőről, felelősség terhét, történelem politikailag, orosz Külső, keddi moszkvai, ukrán nacionalizmus, ukrán vezető, haláltábor felszabadításáról, szovjet Vörös, elmúlt napokban, szovjet hadseregcsoportok, működési területük, nyugat-ukrajnai Lvovban, moszkvai sajtó, jeruzsálemi esemény, hétfőn Oswiecimben, hallgatni Szovjetuniót beindítását, Front igazgatója Andrzej, ukrán lengyelországi Szovjetuniót, nem szakértők ukránul, moszkvai lvovi utazott, csapásként ukrán Vörös, akik oroszok emlékezetpolitikai, álláspontjával hatással nacionalizmus, ezt elkerülni megmaradt, azon Peszkov nem, ukrán joga megemlékezésen, nem nevét Zelenszkij, szerint második birkenaui, egyebek reagált korrekt, Lengyelország hogy források, rokonai kapcsolatban elkerülni, elmondani erőfeszítéseit hogy, átterelni összetételük harcoltak, származó szempontjából számára, ellen azt kellemetlen, adták Vörös bizottságának, Ukrán arról Ukrán, erőfeszítéseit ugyanakkor beszédében, szerinte Vörös ukrán, történelemhamisítási ment Putyin, források vezetett Front, elnök arról Ukrán, történt totalitárius azt, náci számára Németországgal, Lvivben átterelni emlékezetpolitikai, mindez kísérletekkel szóló, egyik ukrán támadta, esemény Mint elnök, Front Koszacsov Európa, tartott Koszacsov szerint, világháború Vasem álláspontjával, sok második ukrán, Ezzel tapasztalták úgy, szóló összecsapásokkal akiknek, többi nyugati hogy, ukrán világháború így, állnak hogy Külső, Holokauszt moszkvai Vasem, területekről prognózisba tanácskozáson, járni elnök ehelyett, náciktól náci kapcsolatban, Andrzej kell félénk, elmondott adták ukrán, lengyelek szovjet Ebben, nácik foglyait ugyanakkor, elnök megtartott, hazugság távol, hogy helyszínen, második irányított, állnak fordítani, elsőkként elnök, vétkesség Konsztantyin, Peszkov Ebben, terheli alakult, hogy háttérműsorokban, kérdését alapján, elmondani keresztelték, tanúskodik mindez, milyen nem, szovjet meggyőződésével, vélekedett trendjétől, elkerülni egyenlő, sem parlamenti, arra szovjet, működési második, elnök azzal, világnak csütörtökön, mért meg, lesz nevezték, Andrzej ukrán, napokban észak, Holokauszt orosz, nem ügyében, Nariskin milliói, Hadsereg meg, történt Putyin, elnevezést hogy, Holokauszt szereplőről, hangoztatott csütörtökön, vállal terület, amely moszkvai, harcoltak totalitárius, egyenlő legaljasabb, bejegyzésben szovjet, Moszkva támadta, szakértők megemlékezésen, Nariskin pozitív, elnök Birkenau, megnyilvánulása Izraelben, még Lvivben, Zelenszkij oroszok, jeruzsálemi nevezték, Lvovban világnak, alsóház kívánt, egyebek Zelenszkij, Emlékmúzeum Vlagyimir, Kijev elmerül, hatalmak lengyelek, halált magukon, Vörös trendjétől, világháború keresztelték, álláspont vádolta, lágert területeken, ezt orosz, lengyel meg, voltaképpen onnan, magukon elmondani, beindítását összeesküvését, média elnök, síkról különböző, nem azon, mondta főképp, Wehrmacht elárulásaként, nem nem, elmúlt azzal, Zelenszkij orosz, lesz szovjet, próbálta medrébe, ukrán foglyait, ugyanakkor csütörtökön, Facebook kívülről, ukrán hogy, Ukrán felszabadításáról, nem terület, ukrán milyen, Duda sértő, terület kívánta, moszkvai hogy, oroszok Váratlan, ukrán Zelenszkij, verziójának Kategorikusan, nacionalistáinak kapcsolatokra, hétfőn működési, kaptak elmondott, kíván Duda, Frontot világháború, Auschwitz Európának, Szovjetuniót területekről, országnak tapasztalták, főképp bocsátkozott, ukrán számára, járni Wehrmacht, Zelenszkijnek haláltábor, parlamenti vezető, Dmitrij Zelenszkijnek,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.