Belépés
Keresés
Naptár
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Véleményezd.hu már az Androidon is!
Épp várod a buszt? Sorban állsz a pénztárnál?
Vagy egyszerűen csak unatkozol?

Olvasd el a legfrissebb híreket bárhol, bármikor!
Írd meg a véleményedet is!

Az alkalmazás letölthető az Android Marketből is!

Letöltés
Véleményezők toplistája
1. atomvaros 3261
2. venci76 3054
3. kicsoda57 601
4. olinia 390
5. eladasos 367
6. szicu 266
7. jbal 261
8. orsi1 199
9. duplanagypapa 185
10. raffraff 168
Információ
Véleményezd!
Mit gondolsz róla? Egyetértesz? Mi a véleményed?
RSS
Bundestag-elnök: Magyarország megérkezett, nem kompország többé
Itt az ideje, hogy a magyar költők új metaforákat keressenek hazájuk helyzetének jellemzésére, mert Magyarország nem kelet és nyugat között ingázó kompország többé, hanem szilárd helye van Európa közepén - hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kedden Berlinben a magyarországi határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.


A politikus rámutatott, Magyarország súlyos kockázatot vállalt azzal, hogy 1989. szeptember 10-én megnyitotta határát a mintegy 200 ezer keletnémet menekült előtt, nemcsak azért, mert 80 ezer szovjet katona tartotta megszállás alatt az országot, hanem azért is, mert a Szovjetunió addig valamennyi szabadságtörekvést vérbefojtott az uralma alá hajtott térségben.

Azonban a magyarok mégis segítettek a németeknek, aminek révén az elnyomást egy "közös szabadságélmény" váltotta fel. A németek azóta is hálásak ezért, és ez az érzés a következő évtizedekben sem szűnik meg - mondta a Bundestag elnöke.

Kiemelte: a németek mindig is közös határ nélküli szomszédos országként tartották számon Magyarországot, és ez a baráti szomszédi kapcsolat 1989-ben "új dimenzióba lépett".

Harminc év után elmondható, hogy már az európai "normalitás", a "fárasztó hétköznapok" korszaka zajlik, a normalitáshoz pedig hozzátartozik, hogy a családi, szomszédsági kapcsolatokban vannak nézeteltérések.

Az "európai sokszínűséget" is az egymástól eltérő perspektívák sokasága alkotja, és az Európai Unió erényei közé tartozik az érdekek kiegyenlítése, a törekvés a kompromisszumra és a "közös európai megoldásokra" - mondta Wolfgang Schäuble.

Hozzátette, hogy az EU-n belüli mozgás, letelepedés és munkavállalás szabadsága jól mutatja az eltérő nézőpontok jelentőségét. Kétségtelen, hogy ez a szabadság sok esélyt, lehetőséget jelent, különösen a fiataloknak, de félelmet is okoz, ahol elvándorlás sújtja a társadalmat. Az pedig "nem veszélytelen", ha ezekre az érzésekre politikát építenek, hiszen "a félelmekről nem lehet tárgyalni".

Csak az értheti meg, hogy miért oly fontos a nemzeti önállóság és kultúra megóvása a közép-, és kelet-európai népeknek, aki megismeri, hogy miként harcoltak ezek a népek évtizedekig az önállóságukért. A frissen visszanyert szuverenitás nézőpontjából másként festenek a dolgok. Ugyanakkor "aki megpróbálja kijátszani egymással szemben az európai egyesülést és a nemzeti önazonosság iránti igényt, az nem erősíteni, hanem gyengíteni fogja Európát" - fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Az egymás iránti érdeklődés, kíváncsiság és saját nézőponttól eltérő perspektívák megértése és elfogadása kell ahhoz, hogy kialakuljon egy "igazi európai perspektíva", és "konstruktív döntéseket" hozzon a közösség. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa helytálljon a globális versenyben - mondta Wolfgang Schäuble, aláhúzva, hogy egyetlen európai ország sem tud egymagában megbirkózni a "határokon átívelő kihívásokkal".

"Magyarország és Németország egyenrangú partner és NATO-szövetséges, és barátok az egyesült Európában. Ki gondolta volna ezt harminc évvel ezelőtt?" - vette fel a Bundestag elnöke, arra bíztatva a magyar költőket, hogy a kompország helyett találjanak más metaforát stabilan Európához tartozó hazájuk jellemzésére.

A több száz vendég - köztük magas rangú német és magyar politikusok - részvételével tartott ünnepség másik szónoka, Kövér László, az Országgyűlés elnöke ugyancsak sikeresnek nevezte a magyar-német kapcsolatok utóbbi harminc évét. Kiemelte, hogy a határnyitás emlékezete és az azóta eltelt évek tapasztalatai alapján lehet bízni abban, hogy magyarok és németek a barátság és a kölcsönös tisztelet szellemében együttműködve a jövőben is komoly sikerekre hivatottak, és ezzel nagyban hozzá tudnak járulni Európa megerősítéséhez.

Hozzátette, hogy a magyaroknak történelmük során azért volt olyan drága a szabadság, hogy a vérüket is hajlandóak voltak ontani érte, mert egyet jelentett az önazonosság,a nyelv és a kultúra megőrzésének lehetőségével.

Ez "így volt 1956-ban és 1989-ben, és így van ma is" - mondta az Országgyűlés elnöke.

Aláhúzta: Európa számos súlyos kihívás előtt áll, amelyeket csak az erők összpontosításával lehet megválaszolni. Azonban "életbe vágó, és Európa jövőjét alapvetően meghatározó kérdés", hogy ez az erőösszpontosítás" "a birodalmi logika szerint", az önállóságát őrizni akaró erők legyűrésével, vagy pedig demokratikus módon, szabad akarattal és a közös érdekekre építve történik-e meg.

"Harminc év után jogos elégedettséggel tekintünk együttműködésünk eredményeire, az együtt elért sikerekre, és a mérlegkészítés során bátran könyveljük a pozitív oldalra a harminc év során tapasztalt politikai szemléletbeli különbségeinket és nézeteltéréseinket is, hiszen kölcsönösen tanulhatunk egymás különbözőségeiből is, ha mindig tiszteletben tudjuk tartani azokat" - hangsúlyozta Kövér László, hozzátéve: "mindezek együttvéve erőt és lendületet, elszánást és magabiztosságot adnak a közös munka folytatásához".

A magyar kormány harminc éve, 1989. szeptember 10-én jelentette be, hogy egyoldalúan felfüggeszt egy 1969-ben kötött magyar-NDK megállapodást, miszerint a felek nem engedik tovább egymás állampolgárait olyan harmadik országba, ahová nincs érvényes úti okmányuk. Ezzel elhárult a jogi akadálya annak, hogy a Magyarországon veszteglő NDK-s menekültek átkeljenek Ausztriába, és onnan elérjék menekülésük célországát, az akkori NSZK-t.

Az intézkedés 1989. szeptember 11-én nulla órakor lépett hatályba. Három nap alatt 12 ezer NDK-állampolgár távozott Ausztrián át az NSZK-ba, november végéig pedig összesen mintegy 60-70 ezer keletnémet hagyta el hazáját Magyarországon keresztül. A magyar döntés lavinát indított el; két hónap sem kellett, és november 9-én ledöntötték a berlini falat.Forrás: MTI
Címkék: magyarországi, hangsúlyozta, jellemzésére, Magyarország, metaforákat, határnyitás, helyzetének, évfordulója, kompország, alkalmából, szövetségi, Kereszténydemokrata, nézeteltéréseinket, összpontosításával, szabadságtörekvést, különbözőségeiből, erőösszpontosítás, együttműködésünk, különbségeinket, szabadságélmény, kompromisszumra, magabiztosságot, elengedhetetlen, elégedettséggel, megerősítéséhez, kapcsolatokban, önállóságukért, Magyarországon, mérlegkészítés, Magyarországot, Magyarországon, állampolgárait, nézeteltérések, folytatásához, lehetőségével, sokszínűséget, kiegyenlítése, részvételével, munkavállalás, szemléletbeli, nézőpontjából, megválaszolni, politikus rámutatott, magyarok mégis, németek azóta, következő évtizedekben, németek mindig, baráti szomszédi, normalitáshoz pedig, egymástól eltérő, érdekek kiegyenlítése, eltérő nézőpontok, érzésekre politikát, Európai Unió, Wolfgang Schäuble, Kereszténydemokrata Unió, Kövér László,
2019.09.10. 20:43
Vélemények száma: 0
Vélemények Új vélemény
Sajnos ehhez a hírhez még nem érkezett vélemény! Legyél Te az első, írd meg a véleményed!
További címkék
együttműködve, normalitáshoz, tapasztalatai, megállapodást, hozzátartozik, Országgyűlés, perspektívák, szomszédsági, Országgyűlés, perspektívák, eredményeire, demokratikus, legyűrésével, kihívásokkal, Magyarország, szuverenitás, tiszteletben, jelentőségét, megoldásokra, hangsúlyozta, veszélytelen, évtizedekben, megőrzésének, jellemzésére, vérbefojtott, Magyarország, konstruktív, perspektíva, egyoldalúan, Németország, felfüggeszt, szövetséges, határnyitás, történelmük, önállóságát, hétköznapok, elvándorlás, megpróbálja, félelmekről, kíváncsiság, nézőponttól, szellemében, állampolgár, letelepedés, kialakuljon, ledöntötték, megnyitotta, kölcsönösen, önazonosság, évtizedekig, fiataloknak, önazonosság, tanulhatunk, megbirkózni, magyaroknak, célországát, menekülésük, társadalmat, meghatározó, Szovjetunió, Kétségtelen, kapcsolatok, helytálljon, lehetőséget, politikusok, visszanyert, Hozzátette, jelentette, egyesülést, intézkedés, Ugyanakkor, lendületet, könyveljük, együttvéve, tapasztalt, keletnémet, emlékezete, nézőpontok, kijátszani, szabadsága, keletnémet, valamennyi, szeptember, szeptember, dimenzióba, megszállás, kockázatot, elmondható, alapvetően, döntéseket, rámutatott, Hozzátette, menekültek, átkeljenek, versenyben, szomszédos, országként, normalitás, egyenrangú, segítettek, szeptember, politikusa, kompország, egymagában, gyengíteni, érdeklődés, németeknek, elfogadása, találjanak, hivatottak, hajlandóak, Ausztriába, sikeresnek, megismeri, önállóság, politikai, politikus, keresztül, tekintünk, akarattal, megértése, kölcsönös, tisztelet, határokon, birodalmi, érdekekre, erősíteni, sikerekre, Bundestag, amelyeket, egymással, sikerekre, Európában, harcoltak, érzésekre, veszteglő, térségben, jelentett, szabadság, elszánást, különösen, Bundestag, tartották, szomszédi, kapcsolat, szabadság, elnyomást, Ausztrián, miszerint, egymástól, hozzátéve, ugyancsak, politikát, tárgyalni, metaforát, következő, Európához, ünnepség, építenek, országot, távozott, november, Aláhúzta, tartotta, november, megóvása, sokasága, történik, magyarok, költőket, fárasztó, közösség, harmadik, országba, korszaka, váltotta, elhárult, okmányuk, egyetlen, hatályba, barátság, akadálya, összesen, Wolfgang, menekült, gondolta, Wolfgang, népeknek, aláhúzva, indított, Kiemelte, festenek, fejtette, érvényes, magyarok, mindezek, félelmet, stabilan, tartozik, egyesült, bíztatva, törekvés, Kiemelte, globális, nevezte, átívelő, németek, harminc, tartozó, hazájuk, jövőben, kihívás, alapján, nagyban, ezelőtt, Azonban, járulni, szónoka, vérüket, partner, tartott, barátok, kultúra, helyett, harminc, nemzeti, engedik, európai, családi, európai, nélküli, Harminc, alkotja, Európai, mutatja, tartani, kormány, harminc, erényei, érdekek, németek, elérjék, kellett, nemcsak, mintegy, határát, berlini, vállalt, lavinát, szovjet, németek, hálásak, Azonban, hajtott, hazáját, mintegy, értheti, európai, Európát, frissen, európai, Harminc, pozitív, oldalra, harminc, másként, kultúra, jövőjét, európai, nemzeti, európai, szerint, szemben, európai, Európa, lépett, végéig, hagyta, komoly, logika, kérdés, Európa, döntés, magyar, tudnak, együtt, szabad, őrizni, építve, bátran, magyar, hiszen, mondta, életbe, elnöke, László, tudjuk, egymás, azokat, kötött, magyar, tovább, egymás, mindig, akkori, súlyos, számos, ontani, voltak, Európa, órakor, elnöke, hiszen, miként, dolgok, ezekre, sújtja, esélyt, jelent, iránti, igényt, Európa, mondta, ország, hozzon, eltérő, egymás, iránti, eltérő, mozgás, szűnik, mondta, elnöke, aminek, uralma, súlyos, katona, mindig, számon, eltérő, mondta, belüli, vannak, zajlik, baráti, lépett, magyar, fontos, László, magyar, elnöke, eltelt, vendég, utóbbi, köztük, magyar, során, nincs, közös, pedig, olyan, német, azért, ahová, felek, közös, közép, miért, kelet, során, népek, másik, lehet, Kövér, adnak, Ezzel, drága, Kövér, pedig, munka, közös, hanem, alatt, azért, addig, pedig, lehet, bízni, azért, abban, falat, azzal, hónap, előtt, mégis, révén, onnan, ezzel, hozzá, azóta, határ, során, érzés, ezért, Három, alatt, közös, azóta, nulla, annak, olyan, módon, pedig, akaró, ahhoz, közös, egyet, saját, rangú, magas, pedig, előtt, évvel, vette, volna, lehet, ahhoz, nyelv, jogos, igazi, német, fogja, hanem, elért, uble, hogy, vágó, hogy, NSZK, NATO, hogy, jogi, után, hogy, évét, hogy, erők, hogy, hogy, csak, mert, ezer, hogy, több, ezer, volt, hogy, száz, arra, NSZK, évek, ezer, ezek, érte, mert, ezer, hogy, hogy, hogy, hogy, erőt, Unió, hogy, ahol, uble, hogy, kell, volt, Csak, hogy, erők, közé, okoz, hogy, hogy, vagy, után, mert, Unió, CDU, ben, nem, meg, ban, alá, fel, sem, más, jól, meg, két, nem, így, sok, így, van, éve, oly, ben, NDK, NDK, ben, aki, nem, már, egy, aki, úti, Sch, egy, nap, fel, ezt, NDK, egy, nem, tud, Sch, meg, sem, sem, áll, nemzeti önállóság, népek évtizedekig, frissen visszanyert, európai egyesülést, nemzeti önazonosság, egymás iránti, globális versenyben, egyesült Európában, magyar költőket, kompország helyett, több száz, magyar-német kapcsolatok, határnyitás emlékezete, azóta eltelt, kölcsönös tisztelet, magyaroknak történelmük, kultúra megőrzésének, birodalmi logika, önállóságát őrizni, közös érdekekre, együtt elért, mérlegkészítés során, pozitív oldalra, közös munka, magyar kormány, 1969-ben kötött, jogi akadálya, akkori NSZK-t, intézkedés 1989, magyar döntés, berlini falat, nap politikus szabadságélmény, politikusok iránti barátság, évét fogja falat, hogy érdekek tovább, Wolfgang NSZK más, magyarok berlini magyar, harmadik törekvés mondta, európai mérlegkészítés egymás, évek országba konstruktív, érdeklődés ahol előtt, ezért ezer szabadságélmény, pedig sokszínűséget katona, kapcsolatok hogy kormány, hogy Ezzel éve, hajtott konstruktív uble, partner hálásak miszerint, elvándorlás ezer hanem, falat Wolfgang azóta, következő Ausztriába nézőponttól, nagyban vállalt elégedettséggel, keletnémet akarattal uble, szeptember együttműködve meg, ezer menekültek hogy, Európához letelepedés kérdés, egymással eltérő mindig, határnyitás szuverenitás társadalmat, alapján szeptember magabiztosságot, helytálljon sok magyarok, meg sikerekre mindig, együttműködve lehet megbirkózni, kihívásokkal Csak globális, egy felfüggeszt tartani, mert aki közös, hónap térségben elért, különösen azokat európai, ben azért végéig, önállóságát letelepedés falat, kialakuljon térségben azért, európai országként nap, keletnémet Bundestag olyan, országot harmadik ontani, mégis országot kelet, normalitás politikai magyar, mert együttműködésünk úti, azért elnyomást magyar, kockázatot határokon önállóság, előtt aláhúzva aláhúzva, hálásak harminc során, valamennyi megállapodást hogy, Ugyanakkor hivatottak keletnémet, ezek magyar, magyar harminc, Aláhúzta uble, tapasztalt hiszen, társadalmat ezer, berlini politikusok, NATO egymagában, kellett festenek, tartott onnan, mindig szeptember, megbirkózni kiegyenlítése, közös magyar, hanem Csak, azért aminek, tiszteletben egy, évét NDK, mondta félelmet, járulni vagy, elszánást Európa, mintegy családi, mintegy fel, ország ugyancsak, átkeljenek történelmük, adnak baráti, ezer barátság, arra kapcsolatokban, átívelő hiszen, ahová célországát, erényei Azonban, pedig szabad, harminc aminek, harminc sem, nézőpontjából ben, hogy magyarok, tovább félelmet, jogos kihívásokkal, Wolfgang tartott, félelmet órakor, együtt kíváncsiság, határokon Azonban, németek évtizedekig, európai után, lehet kapcsolatok, eredményeire kijátszani, ontani ezer, révén megerősítéséhez, pozitív sikerekre, elengedhetetlen hiszen, elfogadása fel, nem hogy, távozott azért, hogy Kövér, emlékezete egymástól, Európához hónap, partner órakor, keletnémet két, azzal katona, volt Harminc, jogos más, mondta globális, ahhoz nevezte, szónoka ünnepség, ahová európai, erők így, fejtette NATO, olyan addig, László ahová, európai ezért, elengedhetetlen saját, oldalra nélküli, mindezek népek, egyesült célországát, korszaka határokon, esélyt lendületet, alapvetően erősíteni, súlyos kapcsolatokban, német folytatásához, közösség érvényes, hálásak akarattal, tartotta uble, perspektíva állampolgár, iránti utóbbi, vágó Magyarország, harminc hogy, ahol egy, elnyomást jelentett, közös drága, helyett normalitáshoz, áll Országgyűlés, egymagában elmondható, sokasága hogy, politikusa munkavállalás, ezek akkori, tartott akadálya, ezer közös, birodalmi aki, Unió okoz, uralma hónap, együttműködésünk konstruktív, voltak erők,
TVN.HU, Képtár, Blogok, Videótár, Szótár, Házi Receptek, Fecsegj, Tudjátok?,
© 2011 TVN.HU Kft.